Nedopustivo ukidanje stečenih prava nacionalnih manjina

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Subota, 20. 05. 2017. | Komentara: 0

Nedopustivo ukidanje stečenih prava nacionalnih manjina

Novi Sad, 20. maj 2017 - Liga socijaldemokrata Vojvodine iznenađena je prvostepenom odlukom Višeg suda u Novom Sadu, kojom je odbačena molba Saveza mađarskih učenika Vojvodine da se omogući polaganje prijemnih ispita na maternjem jeziku za upis na fakultete Univerziteta u Novom Sadu.

LSV

Podsećamo da je Savez mađarskih studenata Vojvodine još krajem 2015. godine podneo Višem sudu tužbu protiv Pravnog fakulteta u Univerziteta Novom Sadu zbog zaštite od diskriminacije, odnosno onemogućavanja  polaganja prijemnog ispita na maternjem jeziku.

Sasvim je jasno da je Pravni fakultet prekršio Pokrajinsku skupštinsku odluku o polaganju prijemnog ispita na jezicima nacionalnih manjina iz 2015. godine.

Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da je nedopustivo ukidanje stečenih prava pripadnika nacionalnih zajednica. Ukidanje tih prava predstavlja flagrantno kršenje Ustava Republike Srbije, kao Okvirne konvencije o zaštiti nacionalnih manjina, koju je Srbija ratifikovala i kao članica Saveta Evrope obavezala se na njeno puno poštovanje.

Negativni primeri, poput ovog u Novom Sadu, mogu u velikoj meri otežati pregovore Srbije o pristupanju Evropskoj uniji, pre svega po pitanju 23. poglavlja koje reguliše osnovna prava.

Republika Srbija je domovina svih njenih građana. Liga socijaldemorkata Vojvodine nada se da će država Srbija poštovati slovo svog Ustava i zakona i da će pripadnicima nacionalnih zajednica omogućiti sprovođenje prava koja postoje na papiru.

Član Predsedništva
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Tibor Vass


Még egy pofon a jogállamnak

A Vajdasági szociáldemokrata Liga megdöbbenve vette tudomásul az Újvidéki Felsőbiróság elsőfokú döntését, amely szerint jogosan járt el az Újvidéki jogi kar. Ezek szerint továbbra se lehetséges magyarúl fölvételezni a Jogi karon, de ezek szerint senki se csorbitotta a kisebbségi jogokat.

A Liga számára már az is felháboritó, hogy mindez a jogi karhoz fűződik, hisz ők kell tanitság a jogot és innen kerülnek ki a jövő tötvénytisztelő szakemberek. Amikor minden jogot ismerő és tisztelő polgár ennek a kisebbségi jogérvényesülésnek a megdöntését várta, megérkezett a hihetetlen döntés.

Ezért is kérdezi a VSzL, vajon ez a csatlakozési folyamat és a 23 fejezet része és tisztelete?A Ligának nem az a célja, hogy nyomást gyakoroljon a törvényhozásra, de kérdezi, hogy gyakorolt e valaki nyomást valamint, hogy a  törvényhozok is az Újvidéki karon tanultak?

A VSzL kitartóan fog továbbra is harcolni minden nemzeti kisebbség jogérvényesülésiért mert csakis a törvények tiszteletben tartása és azok tovább fejlesztése alapja a többnemzetiságű Vajdaság jövőjének.


Vass Tibor, 
VSZL elnökségének tagja




Iz medija | Ponedeljak, 18. 03. 2024. | Komentara: 0

Čisti izborni uslovi su odlika normalne, pristojne, demokratske zemlje

Čisti izborni uslovi, po mom mišljenju, nisu ni mesto ni predmet cenjkanja, jer se tu ne govori o političkom programu ili ideji da li Srbija treba da ide malo više levo ili desno i da li porez treba da bude manji ili veći. 
Odbori LSV | Utorak, 12. 03. 2024. | Komentara: 0

Odbornici LSV - VOJVOĐANI pokrenuli inicijativu za osnivanje Banatskog univerziteta

Odbornici Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zalažu se za osnivanje Banatskog univerziteta, za šta su i pokrenuli inicijativu na 36. sednici Skupštine grada Zrenjanina.
Odbori LSV | Ponedeljak, 11. 03. 2024. | Komentara: 0

Pružiti zaštitu Ani Lalić i otkriti osobe koje su joj uputile pretnje smrću

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zahteva od svih nadležnih državnih organa da pruže zaštitu Ani Lalić, predsednici Nezavisnog društva novinara Vojvodine, kojoj su, zbog javno iskazanog stava o gradnji crkve na novosadskom naselju Liman, upućene jezive pretnje da će biti zaklana u centru Novog Sada.




ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook