Ni polovina prijava za nasilje nad ženama nije procesuirana

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Forum žena LSV | Utorak, 04. 12. 2012. | Komentara: 0

Ni polovina prijava za nasilje nad ženama nije procesuirana

ZRENJANIN – Članica Gradskog odbora Foruma žena Lige socijaldemokrata Vojvodine u Zrenjaninu Ankica Dostanić upozorila je na današnjoj konferenciji za novinare da država i njeni organi imaju odgovornost da različitim merama sprečavaju nasilje nad ženama.

LSV

Kako je istakla, pojedine žene nasilje trpe čak i decenijama, a kada prijave nasilnika, društvo i nadležni često ne reaguju na pravi način.

Mediji pisali o 16 Vojvođanki
koje su ubili članovi porodice


- Policija je za deset meseci ove godine u Srbiji podnela 2.555 krivičnih prijava zbog nasilja nad ženama. Statistika pokazuje i da je oko 54 odsto žena u Srbiji bilo izloženo nekoj vrsti nasilja. Prateći pisanje medija tokom prošle i ove godine evidentirana su 42 ubistva žena u porodici, odnosno u partnerskom odnosu. Njih 16 je živelo na teritoriji AP Vojvodine - rekla je Dostanićeva. Ona je dodala da su se neke od ubijenih žena obraćale za pomoć i zaštitu, ali je nisu dobile.

- Ubistvo je krajnji i samim tim najvidljiviji oblik nasilja koji govori o neadekvatnoj reakciji institucija, njihovoj nespremnosti i neuspehu da se ubistva žena spreče. U prilog tome ide i činjenica da u praksi postoji tendencija blage kaznene politike, a zabrinjava činjenica i da se krivične prijave često odbacuju zbog nedostatka dokaza. Osim toga, one koje su preživele nasilje ne dobijaju odgovarajuću podršku i pravnu pomoć u institucijama socijalne i zdravstvene zaštite - ocenila je Dostanićeva.

Nema podataka o ženama koje su bile žrtve nasilja

Ankica Dostanić je napomenula da je u Zrenjaninu prošle godine podneto 250 prijava za nasilje nad ženama u porodici, a procesuirano je 160. Kako je rekla, ove godine ima 220 takvih prijava, dok je procesuirano manje od 100.

- Zrenjaninske ligašice upozoravaju i na nedostatak podataka koliko je žena pretrpelo nasilje van porodice, odnosno koliko njih su bile žrtve nasilja uopšte. Stanje u kojem se društvo nalazi, siromaštvo i težak socijalan položaj, su temelj na kojem nastaje nasilje, a žene su u našem društvu i dalje, nažalost, objekat na koji je lako svaliti bes, krivicu, nezadovoljstvo. Takve pojave se ne smeju tolerisati – ukazala je Ankica Dostanić.

Podsetimo, "16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama" je globalna, svetska kampanja koju obeležava 1,700 organizacija u preko 100 država sveta. Kampanja počinje 25. novembra, Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama i završava se 10. decembra, Međunarodnim danom ljudskih prava. Forum žena LSV se svake godine akcijama i tribinama aktivno uključuje u ovu kampanju i daje svoj doprinos u borbi protiv nasilja.

 (BILSV, 04.12.2012)



Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.
Odbori LSV | Sreda, 24. 04. 2024. | Komentara: 0

Pokrajinski sekretar Sakalaš da obezbedi poštovanje Ustava i zakona u Zrenjaninu

Odbornička grupa Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Zrenjanina uputila je danas novi zahtev pokrajinskom sekretaru za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Žoltu Sakalašu, kojim se traži hitno isticanje zastave AP Vojvodine na zgradi gradske Skupštine.
Saopštenja | Ponedeljak, 22. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI Novi Sad sve bliže odluci o izlasku na izbore

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Novi Sad u naredna dva dana doneće konačnu odluku o tome da li će izaći na predstojeće lokalne izbore. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook