Nije dovoljno samo ukinuti zakon, obeštetite penzionere!

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Utorak, 18. 09. 2018. | Komentara: 0

Nije dovoljno samo ukinuti zakon, obeštetite penzionere!

Novi Sad, 18. septembar 2018 - Ukidanje Zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija ne sme da isključi obeštećenje penzionera za novac koji im je zakinut proteklih godina.
 
Penzioneri nisu i ne mogu da zaborave da je Zakon, koji je najavljivan i usvojen kao privremeni, navršio četiri godine.

LSV
 
Za to vreme, penzije su jednokratno povećane tri puta i to 1,25, zatim 1,5 u 2017. i 5 odsto linerano od 1. januara, uprkos tome što je Zakonom o penzionom I invalidskom osiguranju predviđeno usklađivanje penzija dva puta godišnje, u skladu sa rastom potrošačkih cena i korigovano za rast BDP.
 
Dakle, taj novac, od obaveznih a neisplaćenih povećanja penzija, država duguje svim penzionerima, uključujući i one kojima nisu umanjene penzije, odnosno kojima su penzije niže od 25.000 dinara.
 
Ukratko, novac koji se po ovim osnovama penzionerima duguje u prethodne četiri godine, potrebno je samo umanjiti za iznos povećanja koje je već isplaćeno. Nakon toga, država treba da saopšti kojom dinamikom će taj novac biti isplaćivan, ali ne duže od 12 meseci.

Vlast bi morala da hitno i jasno utvrdi i saopšti penzionerima iznos koji država treba da im nadoknadi za period u kojem su penzije umanjene, kao i dinamiku kojom će to biti isplaćeno. U suprotnom, prostim ukidanjem Zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija bez ovog obeštećenja, penzionerima će biti naneta velika nepravda.
 
Tu nepravdu ne može i neće moći da sakrije najava da će, zajedno sa ukidanjem zakona, „biti utvrđen pravni osnov kojim se daje mogućnost Vladi za isplatu novčanog iznosa kao uvećanja uz penziju u zavisnosti od ekonomskih kretanja i finansijskih mogućnosti budžeta Republike Srbije“. A, pogotovo, ako taj pravni osnov bude podrazumevao ukidanje zakonskih odredbi koje obavezuju na usklađivanja penzija dva puta godišnje sa rastom cena i BDP.
 

Narodna poslanica
i predsednica Kluba penzionera
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Nada Lazić



Iz medija | Ponedeljak, 18. 03. 2024. | Komentara: 0

Čisti izborni uslovi su odlika normalne, pristojne, demokratske zemlje

Čisti izborni uslovi, po mom mišljenju, nisu ni mesto ni predmet cenjkanja, jer se tu ne govori o političkom programu ili ideji da li Srbija treba da ide malo više levo ili desno i da li porez treba da bude manji ili veći. 
Odbori LSV | Utorak, 12. 03. 2024. | Komentara: 0

Odbornici LSV - VOJVOĐANI pokrenuli inicijativu za osnivanje Banatskog univerziteta

Odbornici Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zalažu se za osnivanje Banatskog univerziteta, za šta su i pokrenuli inicijativu na 36. sednici Skupštine grada Zrenjanina.
Odbori LSV | Ponedeljak, 11. 03. 2024. | Komentara: 0

Pružiti zaštitu Ani Lalić i otkriti osobe koje su joj uputile pretnje smrću

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zahteva od svih nadležnih državnih organa da pruže zaštitu Ani Lalić, predsednici Nezavisnog društva novinara Vojvodine, kojoj su, zbog javno iskazanog stava o gradnji crkve na novosadskom naselju Liman, upućene jezive pretnje da će biti zaklana u centru Novog Sada.




ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook