Novi Ustav da bude u evropskom duhu

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Sreda, 27. 07. 2016. | Komentara: 0

Novi Ustav da bude u evropskom duhu

NOVI SAD, 27 jul - Posle skoro deset godina, danas je više nego jasno da je LSV bila u pravu kada je protestovala protiv donošenja ovakvog Ustava, kada smo pozivali na bojkot i kada su nas građani i građanke Vojvodine u tome poslušali.
 
LSV
 
Budući da je taj Ustav ipak usvojen, i tada i svih ovih godina upozoravali smo na niz njegovih nedostataka počev od obesmišljene autonomije Vojvodine, bez zakonodavne, izvršne i sudske vlasti, izvornih prihoda i imovine, čiji položaj može menjati svaki novi sastav republičkog parlamenta.

Ukazivali smo, između ostalog, i na to da je u Vojvodini u službenoj upotrebi šest jezika, a ovaj Ustav spominje samo jedan jezik i jedno pismo, kao i na odredbe po kojima je domaće pravosuđe iznad međunarodnog i činjenicu da će takav Ustav biti kočnica evropskim integracijama.

Budući da sada dolazi trenutak u kojem će za nastavak evropskih integracija biti potrebna promena Ustava, potrebno je na vreme otvoriti raspravu o njemu, svim promenama koje mora doneti i rešavati pitanja predugo gurana ispod tepiha.

Republika Srbija ne sme sebi da dozvoli sramotu da još jedan Ustav donosi preko noći.

Novi Ustav mora biti posledica dogovora najvećeg broja političkih aktera, ali mora biti realan, mora biti u evropskom duhu, u skladu sa EU standardima i odražavati stanje na terenu. Samo tako će biti postignuto da ova zemlja ubrza svoj put u evropsku porodicu i bolji život svojih građanki i građana.

Generalni sekretar

Lige socijaldemokrata Vojvodine

Bojan Kostreš




Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.
Odbori LSV | Sreda, 24. 04. 2024. | Komentara: 0

Pokrajinski sekretar Sakalaš da obezbedi poštovanje Ustava i zakona u Zrenjaninu

Odbornička grupa Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Zrenjanina uputila je danas novi zahtev pokrajinskom sekretaru za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Žoltu Sakalašu, kojim se traži hitno isticanje zastave AP Vojvodine na zgradi gradske Skupštine.
Saopštenja | Ponedeljak, 22. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI Novi Sad sve bliže odluci o izlasku na izbore

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Novi Sad u naredna dva dana doneće konačnu odluku o tome da li će izaći na predstojeće lokalne izbore. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook