Novom Sadu potrebne investicije i bolja bezbednost

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Utorak, 03. 07. 2012. | Komentara: 0

Novom Sadu potrebne investicije i bolja bezbednost

NOVI SAD – Bez obzira na to što su socijalisti podržali Igora Pavličića za gradonačelnika Novog Sada i mene za predsednicu Skupštine grada Novog Sada, Liga socijaldemokrata Vojvodine i dalje ima isti stav, dakle, SPS je neprihvatljiv za partnera u novoj pokrajinskoj vlasti, istakla je u intervjuu za Danas Aleksandra Jerkov, portparolka Lige socijaldemokrata Vojvodine.

Aleksandra Jerkov

Sprečena koalicija
SPS-SNS-DSS-SRS-Dveri


Ona je navela da je SPS u gradsku vlast u Novom sadu ušla samo zato što je bila neophodna, te da bi oni svakako bili zaobiđeni, da je to bilo moguće.
– Međutim, socijalisti bi u svakom slučaju bili na vlasti u gradu jer bi, da smo ih zaobišli, formirali vlast sa SNS, SRS, DSS i Dverima, a Liga nikako nije mogla da dopusti da se to desi Novom Sadu i Novosađanima.

Bez obzira na to što su socijalisti glasali za izbor novosadske vlasti, ostajemo pri stavu da je SPS neprihvatljiv partner u Vojvodini jer na republičkom nivou pravi vladu s naprednjacima. Smatramo da tu partiju treba zaobići u formiranju vlasti na lokalnom nivou svuda gde je to moguće – istakla je Jerkova.

Vlada APV zavisi od DS

Jerkova je rekla i da od DS zavisi ko će ući u vlast u Vojvodini, kao i da postoji mogućnost da se nova Vlada AP Vojvodine formira bez LSV.

– Demokrate imaju najviše mandata, što je posledica izbornog sistema, ali i oni su svesni i znaju da je volja građana takva da žele da vide saradnju DS i Lige – rekla je Jerkova. Dodala je da očekuje promenu u radu vojvođanskog premijera Bojana Pajtića, a da je garancija za to veći broj mandata koje je LSV osvojila na izborima i veći uticaj koji će zbog toga imati.

– Smatramo i da ovog puta, s obzirom na vladu koja se pravi na republičkom nivou, neće više biti stranačke centrale koja bi ometala rad pokrajinskog premijera – rekla je Jerkova.

Gradonačelnik manje samostalan

Aleksandra Jerkov je u intervjuu Dnevniku istakla da je postignut koalicioni sporazum koji podrazumeva da se u roku od 90 dana Statut grada usaglasi sa Zakonom o lokalnoj samoupravi, Zakonom o javnoj svojini i drugim aktima koji su u direktnoj korelaciji s gradom. Na taj način bi se, prema njenim rečima, uveo princip uzajamne kontrole Skupštine grada i gradonačelnika.
– Ujedno, ovlašćenja prvog čoveka grada moraju biti manja jer se on sad bira iz redova odbornika, a ne direktno – dodala je ona. Jerkova je rekla i da Romska demokratska stranka, uprkos tome što je glasala za nju ne čini deo vladajuće koalicije.

– Ne znam hoće li se koalicija u budućnosti širiti, ali u ovom trenutku to nije realno – dodala je Jerkova. Ona je rekla da su sve kritike i zamerke LSV na račun Igora Pavličića prinicipi oko kojih je i dogovorena koalicija.

– To znači da se moraju privući investicije, da grad treba da se okrene evropskim fondovima, da se smanji zaposlenost u upravi i poveća bezbednost građana kao najvažniji prioritet. Sigurno će biti poboljšanja u radu gradske vlasti jer je sad uticaj LSV-a povećan u odnosu na prethodni mandat pa će i gradonačelnik manje biti samostalan – istakla je Aleksandra Jerkov.
 
Akcenat na bezbednosti

A u intervjuu za Večernje novosti, predsednica novosadskog parlamenta je najavila da od Skupštine i ostalih gradskih vlasti očekuje efikasniji i brži rad, kao i da su njena vrata otvorena svim građanima Novog Sada.

– Novi Sad za četiri godine mora biti mesto koje će privlačiti investitore, bez investicija u Novom Sadu, nema ni novih radnih mesta, ni razvoja grada, ni razvoja kulture, ni razvoja društvenih događaja. Moja misija će biti da Novi Sad prevaziđe problem koji ima sa privlačenjem investicija – istakla je Jerkova. Ipak, okosnica njenog budućeg rada biće bezbenost u gradu.

– Tu neću imati razumevanja ni prema republičkoj vladi, ni prema ministru unutrašnjih poslova. Novi Sad i Vojvodina moraju imati nadležnosti nad policijom.

Ukoliko nama fali 300 policajaca, a to kažu profesionalne procene, i onda MUP raspiše konkurs za 60 policajaca, Novi Sad mora imati načina makar sam da nadomesti tu razliku u policajcima koji nedostaju – istakla je Jerkova. Dodala je i da će ostati poslanica u Skupštini Srbije, ali da neće primati platu na oba mesta, već da će u Skupštini grada biti na stalnom radu.

(BILSV, 03. 07.2012.)



Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.
Odbori LSV | Sreda, 24. 04. 2024. | Komentara: 0

Pokrajinski sekretar Sakalaš da obezbedi poštovanje Ustava i zakona u Zrenjaninu

Odbornička grupa Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Zrenjanina uputila je danas novi zahtev pokrajinskom sekretaru za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Žoltu Sakalašu, kojim se traži hitno isticanje zastave AP Vojvodine na zgradi gradske Skupštine.
Saopštenja | Ponedeljak, 22. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI Novi Sad sve bliže odluci o izlasku na izbore

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Novi Sad u naredna dva dana doneće konačnu odluku o tome da li će izaći na predstojeće lokalne izbore. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook