Obeležena godišnjica antifašističkog ustanka naroda Srbije

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Subota, 07. 07. 2012. | Komentara: 0

Obeležena godišnjica antifašističkog ustanka naroda Srbije

NOVI SAD – Predsednica Skupštine grada Novog Sada Aleksandra Jerkov, povodom obeležavanja 7. jula, godišnjice antifašističkog ustanka naroda Srbije, položila je danas cveće na spomen obeležje Novosadskom partizanskom odredu na Novom groblju u Novom Sadu i na Čeneju. – Ljudima kojima smo danas odali poštu, sećajući se ovog dana, Dana ustanka, Srbija, Vojvodina i Novi Sad duguju zaista mnogo.

Aleksandra Jerkov

Oni su nam omogućili da i danas, više od 70 godina  kasnije, mi sa ponosom možemo da se setimo uloge koju je Srbija imala u Drugom svetskom ratu – istakla je Jerkov. Ona  je dodala da Novosađani sa ponosom mogu da se sećaju Novog Sada, grada heroja, "koji je podneo mnoge žrtve u antifašističkoj borbi".
–  Na svaki mogući način treba da pokažemo da je Novi Sad uvek bio grad u kom nije bilo mesta za fašizam i mogu sigurno da tvrdim da će Novi Sad ostati grad u kom neće biti mesta za fašizam ni u kom obliku – podvukla je Jerkov. Predsednica gradskog parlamenta kazala je da se danas u Srbiji jako malo stvari zna jasno, te da "ni ideološki, ni dnevno politički, ni strateški, ne znamo na koju stranu da krenemo".
– Međutim, ono što stoji zapisano u istoriji Srbije, jeste naša uloga u Drugom svetskom ratu, iako više od 70 godina kasnije mnogi pokušavaju Srbiju da svrstaju na gubitničku stranu u Drugom svetskom ratu. To je nešto što Srbija i Novi Sad svakako ne smeju da dozvole – precizirala je Jerkov, dodajući da joj je posebno drago što za prvu protokolarnu obavezu, kao predsednica Skupštine grada Novog Sada, ima obeležavanje Dana ustanka i sećanje na antifašističku borbu.
Pored predsednice novosadskog parlamenta, cveće na spomen obeležja je položio i zamenik gradonačelnika Novog Sada Siniša Sević, predstavnici SUBNOR-a, delegacija rezervnih vojnih starešina i predstavnici Vojske Srbije. Nakon polaganja cveća na spomen obeležje, delegacije su se upisale u spomen knjigu.
Na današnji dan, 7. jula 1941. godine, posle narodnog zbora na tradicionalnom vašaru u Beloj Crkvi, došlo je do okršaja između kvislinške žandarmerije i pripadnika novoformiranog lokalnog partizanskog odreda. Taj događaj predstavljao je početak antifašističkog ustanka naroda Srbije u Drugom svetskom ratu.

(BILSV, 07. 07. 2012.)



Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.
Odbori LSV | Sreda, 24. 04. 2024. | Komentara: 0

Pokrajinski sekretar Sakalaš da obezbedi poštovanje Ustava i zakona u Zrenjaninu

Odbornička grupa Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Zrenjanina uputila je danas novi zahtev pokrajinskom sekretaru za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Žoltu Sakalašu, kojim se traži hitno isticanje zastave AP Vojvodine na zgradi gradske Skupštine.
Saopštenja | Ponedeljak, 22. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI Novi Sad sve bliže odluci o izlasku na izbore

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Novi Sad u naredna dva dana doneće konačnu odluku o tome da li će izaći na predstojeće lokalne izbore. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook