Obeležena godišnjica Novosadske racije

 
 
Izbori u LSV
Omladina LSV | Subota, 21. 01. 2012. | Komentara: 0

Obeležena godišnjica Novosadske racije

NOVI SAD - Polaganjem venca na Spomenik žrtava racije i minutom ćutanja, Gradski odbor Omladine Lige socijaldemokrata Vojvodine Novi Sad (GrO LSVO Novi Sad) obeležio je pomen na žrtve pogroma iz 1942. godine.

LSVO

Kako je tom prilikom navela potpredsednica GrO LSVO Novi Sad Andrea Jerinić, pomen je odat ljudima, nevinim civilima, koji su pred naletom fašističke vojske stradali jer su bili pripadnici jedne od nacionalnih ili društvenih grupa koje je fašizam obeležio kao svoje neprijatelje.

- Upravo ovaj Spomenik žrtvama racije je i upozorenje za sve nas da nikad više ne dozvolimo da takve ideologije i pojave zažive u Novom Sadu, jer njihova rehabilitacija predstavlja blaćenje uspomene na žrtve ovog i svih drugih zločina počinjenih u ime takvih ideologija - kazala je Jerinićeva. Ona je dodala da su građanke i građani i danas svedoci nesmetanog delovanja neonacističkih i klerofašističkih organizacija i pored toga što je jedna od njih, "Nacionalni stroj", zabranjena. Andrea Jerinić je rekla da je obaveza svih Novosađanki i Novosađana da stanu na put svim oblicima ksenofobije, fašizma, apsolutizma, jednoumlja, mržnje, tiranije, svega onoga što je usmereno protiv čoveka.

- Upravo su oni, kojima je ovaj spomenik podignut, to i bili - ljudi, bez obzira na nacionalnu, versku i bilo kakvu drugu pripadnost, a to pravo niko ne sme da ugrožava - zaključila je potpredsednica GrO LSVO Novi Sad. Godišnjica Novosadske racije obeležava se svake godine u znak sećanja na nedužne žrtve tragičnih događaja koji su se 21, 22. i 23. januara 1942. godine odigrali u Novom Sadu i drugim gradovima Vojvodine. Novosadska racija počela je u šest sati 21. januara 1942. godine, i bila je samo deo pogroma stanovništva u Šajkaškoj i južnoj Bačkoj. U naredna tri dana ubijeno je oko 1.300 ljudi, najviše Jevreja, Srba, zatim i Mađara, Rusa, Slovaka, Hrvata, Nemaca, Rusina, Slovenaca i Muslimana. Novosađani i Novosađanke su ubijani u Miletićevoj ulici, Rumenačkoj, Antona Čehova, Dunavskoj, na Trifkovićevom trgu, u kasarni Vojvode Bojovića, na Uspenskom groblju, na igralištu NAK-a. Najviše građana stradalo je na Štrandu, gde su ubijani i bacani pod led.

(BILSV, 21. 01. 2012.)
Izjave | Ponedeljak, 27. 01. 2020. | Komentara: 0

Kostreš: Pisanje mađarskog i hrvatskog ćirilicom je skandalozan postupak Opšte bolnice u Subotici

Predsednik Odbora za nacionalnu ravnopravnost Skupštine Vojvodine Bojan Kostreš ocenio je kao „skandalozan“ postupak uprave Opšte bolnice u Subotici koja je u zaglavlju jednog dopisa napisala naziv te institucije ćirilicom na mađarskom i hrvatskom jeziku i zahtevao reakciju nadležnih.

Saopštenja | Ponedeljak, 27. 01. 2020. | Komentara: 0

Zašto država toleriše nedićevce i ljotićevce?

Međunarodni Dan sećanja na žrtve holokausta Republika Srbija dočekuje uz konstantnu relativizaciju uloge fašističkih pomagača i izostanak kazni za fašiste koji bi sutra bili spremni da zlo ponove.
Saopštenja | Nedelja, 26. 01. 2020. | Komentara: 0

Osnažiti preventivu u borbi protiv raka grlića materice

Evropska nedelja borbe protiv raka grlića materice u Srbiji je obeležena u senci negativne statistike. Srbija se i dalje nalazi u grupi zemalja sa visokim stopama obolevanja i umiranja u Evropi.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook