Obeležena godišnjica Novosadske racije

 
 
Izbori u LSV
Omladina LSV | Subota, 21. 01. 2012. | Komentara: 0

Obeležena godišnjica Novosadske racije

NOVI SAD - Polaganjem venca na Spomenik žrtava racije i minutom ćutanja, Gradski odbor Omladine Lige socijaldemokrata Vojvodine Novi Sad (GrO LSVO Novi Sad) obeležio je pomen na žrtve pogroma iz 1942. godine.

LSVO

Kako je tom prilikom navela potpredsednica GrO LSVO Novi Sad Andrea Jerinić, pomen je odat ljudima, nevinim civilima, koji su pred naletom fašističke vojske stradali jer su bili pripadnici jedne od nacionalnih ili društvenih grupa koje je fašizam obeležio kao svoje neprijatelje.

- Upravo ovaj Spomenik žrtvama racije je i upozorenje za sve nas da nikad više ne dozvolimo da takve ideologije i pojave zažive u Novom Sadu, jer njihova rehabilitacija predstavlja blaćenje uspomene na žrtve ovog i svih drugih zločina počinjenih u ime takvih ideologija - kazala je Jerinićeva. Ona je dodala da su građanke i građani i danas svedoci nesmetanog delovanja neonacističkih i klerofašističkih organizacija i pored toga što je jedna od njih, "Nacionalni stroj", zabranjena. Andrea Jerinić je rekla da je obaveza svih Novosađanki i Novosađana da stanu na put svim oblicima ksenofobije, fašizma, apsolutizma, jednoumlja, mržnje, tiranije, svega onoga što je usmereno protiv čoveka.

- Upravo su oni, kojima je ovaj spomenik podignut, to i bili - ljudi, bez obzira na nacionalnu, versku i bilo kakvu drugu pripadnost, a to pravo niko ne sme da ugrožava - zaključila je potpredsednica GrO LSVO Novi Sad. Godišnjica Novosadske racije obeležava se svake godine u znak sećanja na nedužne žrtve tragičnih događaja koji su se 21, 22. i 23. januara 1942. godine odigrali u Novom Sadu i drugim gradovima Vojvodine. Novosadska racija počela je u šest sati 21. januara 1942. godine, i bila je samo deo pogroma stanovništva u Šajkaškoj i južnoj Bačkoj. U naredna tri dana ubijeno je oko 1.300 ljudi, najviše Jevreja, Srba, zatim i Mađara, Rusa, Slovaka, Hrvata, Nemaca, Rusina, Slovenaca i Muslimana. Novosađani i Novosađanke su ubijani u Miletićevoj ulici, Rumenačkoj, Antona Čehova, Dunavskoj, na Trifkovićevom trgu, u kasarni Vojvode Bojovića, na Uspenskom groblju, na igralištu NAK-a. Najviše građana stradalo je na Štrandu, gde su ubijani i bacani pod led.

(BILSV, 21. 01. 2012.)
Saopštenja | Petak, 23. 08. 2019. | Komentara: 0

Pritisci na kandidate LSV u opštini Kovačica

Zbog nepoštovanja osnovnih pravila demokratskog izbornog procesa, te ako se nastavi sa pritiscima, Liga socijaldemokrata Vojvodine neće imati kandidate na predstojećim izborima za Savete mesnih zajednica u opštini Kovačica. Kandidati LSV bili su spremni da se nadmeću za glasove birača, ali su u prethodnih nekoliko dana aktivisti Srpske napredne stranke, preko svojih posrednika, upozoravali kandidate LSV da kandidatura na izborima nije mudar potez.
Saopštenja | Petak, 23. 08. 2019. | Komentara: 0

MUP da izmeni apsurdne odredbe u Pravilniku o registraciji motornih i priključnih vozila

Liga socijaldemokrata Vojvodine poziva Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije da revidira i izmeni apsurdne odredbe u Pravilniku o registraciji motornih i priključnih vozila i Pravilnik o vozačkim dozvolama.  
Saopštenja | Četvrtak, 22. 08. 2019. | Komentara: 0

Stamatović gazi Ustav Srbije, a tužilaštvo ćuti

Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da je političko delovanje predsednika opštine Čajetina i lidera stranke Zdrava Srbija Milana Stamatovića veoma opasno po Srbiju. ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook