Obesmišljen rad REM zbog emisija zabavnog karaktera

 
 
Izbori u LSV
Saopštenja | Sreda, 20. 11. 2019. | Komentara: 0

Obesmišljen rad REM zbog emisija zabavnog karaktera

Novi Sad, 20. novembar 2019 - U jednoj od emisija tzv. zabavnog karaktera u toku prikazivanja izvađen je pištolj, iako u Zakonu o elektronskim medijima jasno stoji zabrana promovisanja nasilja, uz prekršajne mere. Na sve to je Regulatorno telo za monitoring elektronskih medija ostalo nemo, zbog čega je jasno koliko je produžetak licenci emiterima sa nacionalnom frekvencijom postao sporan. 

LSV

Emisije koje treba da imaju prefiks „zabavno“ postale su vulgarne, nasilne, mesto promocije poremećenog sistema vrednosti, bez prave kontrole i primene sankcija koje postoje, ali se ne primenjuju. 

Liga podržava građansku inicijativu koju predstavlja „U ime kulture“, jer se time jasno šalje znak da ovo nije program koji gleda stanovništvo, već jedan deo, te ne može biti plasiran svima u udarnim terminima. Ipak, inicijativa kojom je skupljeno preko 40.000 potpisa za izmenu Zakona o elektronskim medijima, treba da bude predmet diskusije na drugim mestima umesto u sali Narodne skupštine Republike Srbije. 

Budući da je tema inicijative ograničenje vremena emitovanja, pomeranja termina u kojima se „reality“ programi emituju – više zadire u uređivačku politiku nego što traži izmene Zakona o elektronskim medijima. Regulatorno telo za elektronske medije ima dobre mehanizme za monitoring, ali se mere ne primenjuju. Prilikom traženja, odnosno obnavljanja licenci za emitovanje, emiteri koji su bili kandidati za nacionalne frekvencije – morali su predati program sa detaljima oko satnice, vrste, kvaliteta programa... najmanje što se može je pozvati na odgovornost i kazniti ukoliko se ne postupa po predviđenoj programskoj šemi. 

Zadovoljstvo mi je što su predstavnici inicijative „U ime kulture“ prepoznali u narodnim poslanicima saveznike, zbog čega u ime Lige socijaldemokrata Vojvodine mogu predložiti javno slušanje u Odboru za kulturu i informisanje u Narodnoj skupštini Republike Srbije, kao i posredovati kod poslanika i poslanica Skupštine AP Vojvodine, da sa inicijativom upoznaju Odbor za kulturu i javno informisanje Skupštine AP Vojvodine. To je najefikasniji način da se o ovoj temi razgovara, na pravoj adresi. 


Narodna poslanica
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Olena Papuga
Događaji | Sreda, 22. 01. 2020. | Komentara: 0

Zakon o arhivskoj građi centralizuje arhive

Narodna poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine Nada Lazic rekla je da se na Zakon o arhivskoj građi čekalo od 1994. godine, ali da se u njemu vidi tendencija centralizacije arhiva. Prema njenim rečima, to za LSV nije prihvatljivo, pogotovo što na teritoriji AP Vojvodine postoje nacionalne zajednice kojima treba pružiti mogućnost da brinu o svojim arhivama.
Odbori LSV | Sreda, 22. 01. 2020. | Komentara: 0

Ni posle tri nedelje ne znamo ko su fašisti koji su uvredili žrtve racije

Delegacija Gradskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine Novi Sad, na čelu sa predsednikom Aleksandrom Kravićem, danas je tradicionalno položila venac kod Spomenika žrtvama racije „Porodica“.

Saopštenja | Sreda, 22. 01. 2020. | Komentara: 0

Preventivna zdravstvena zaštita kao luksuz

U nedelji kada se obeležava borba protiv karcinoma grlića materice, u medijima istrajava informacija da Republički fond za zdravstveno osiguranje odbija pokrivanje troškova vakcina protiv Humanog papiloma virusa (HPV). ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook