Obračun sa korenima fašizma u Srbiji

 
 
Izbori u LSV
Iz medija | Nedelja, 05. 06. 2011. | Komentara: 0

Obračun sa korenima fašizma u Srbiji

NOVI SAD - Uhapsili smo Mladića. Nije mnogo, ali veseli. Izručili smo Mladića. To je već bolje. Ali ni to nije mnogo, jer je u pitanju naša međunarodna obaveza. Srbija je, međutim, uradila nešto mnogo važnije. Zabranjena je neonacistička organizacija Nacionalni stroj i to je prvi put da je u Srbiji zabranjeno nešto što prouzrokuje zlo.

Nenad Čanak

I to je, po mom dubokom ubeđenju, i prvi ozbiljan korak Srbije na evropskom putu. Ali na istom fonu ne treba zaboraviti ni poruku koju nosi suđenje Šandoru Kepiru u Budimpešti. Neki su, naime, govorili da je prestar da mu se sudi. Ne, baš takvima treba suditi, jer su ceo život proveli nekažnjeno. I zato, sasvim je razumljivo što mi izručenje Mladića, zabrana Nacionalnog stroja i suđenje Šandoru Kepiru ulivaju nadu da će i Dobricu Ćosića stići ruka pravde, rekao je u petak Nenad Čanak, pozdravljajući delegate Kongresa Socijaldemokratske partije Crne Gore. Na pitanje Dnevnika očekuje li da će biti žigosan zbog stavljanja u istu nišu Mladića, Nacionalnog stroja, Kepira i Dobrice Ćosića, lider LSV je objasnio da zabrana "strojevaca" zapravo ukazuje na to da je država Srbija konačno odlučila da se obračuna s korenima fašizma u Srbiji, odnosno da je počelo trežnjenje od totalitarno-nacionalističog pa i hegemonističog ludila, a da je priča o Kepiru važna jer potvrđuje da nikada nije kasno da se odgovara za svoje postupke.

- U tom kontekstu ne vidim ništa sporno u tome da se pozovu na odgovornost oni koji su, od pisanja Memoranduma SANU, i pre toga i posle toga, podjarivali najgore moguće zablude, koje su se posle plaćale potocima krvi i nebrojenim glavama, životima i sudbinama na prostoru Zapadnog Balkana. Krajnje je vreme da odgovaraju oni koji su svojim nacionalnim projektima osramotili srpski narod i zakopali ga u živo blato. A prvo takvo ime, ali ne i jedino, svakako je Dobrica Ćosić - kaže Čanak.

Na Dobricu Ćosića, međutim, dobar deo Srbije i dalje gleda kao na "oca nacije"...
- Ako ćemo da se po tom modelu obaziremo na "poglede i mišljenja", onda je i većina Srbije bila i protiv hapšenja Ratka Mladića, a većina te većine u njemu i dalje gleda junaka koji je na polzu srpstva samo brao i mirisao cveće iako je zapravo odgovoran za smrt hiljada ljudi. Dakle, neke istine su neporecive, ma šta ko o njima mislio. Srbija je uništena i uopropaštena i kao država i kao društvo pre svega tim ćosićevskim autohtono srbijanskim produktom kombinacije komunističkih metoda i nacionalističke ideologije. Pride je taj nacional-komunistički koncept razorio sve što mu je bilo na putu. I zbog toga Dobrica Ćosić i njemu slični moraju biti pozvani na odgovornost. Pravda ne sme da trpi zbog "stava većine" " mada je u ovom slučaju i ta većina više nego diskutabilna.

Liga je tražila zabranu ne samo Nacionalnog stroja, nego i Obraza i Pokreta 1389?
- I SRS i Jugoslovenske levice... Za sada je ostalo na Stroju, ali je prvi korak uvek najteži. U svakom slučaju, to poimanje demokratije kao prava svakoga na sve vodi do poništavanja demokratije u samoj njenoj suštini. Zato u demokratski ambijent i spada isključivanje iz demokratskog procesa nedemokratskih ideja. A koje su to ideje veoma je precizno definisano u dokumentima UN. Ne treba da izmišljamo toplu vodu, već da se samo ugledamo na iskustva drugih: koja prava moraju biti neotuđiva a koje ideje ne smeju imati pravo glasa. U tom kontekstu je zabrana Stroja važna. Ali na tome ne treba stati. Međutim, mora biti jasno da kad bi se taknulo i u Obraz, taknulo bi se i u povezanost te klerofašističke organizacije sa određenim crkvenim krugovima; kada bi se taknulo u SRS, taknulo bi se i u tajne službe koje su tu stranku i formirale početkom devedesetih... Dakle, kada bi se tako krenulo u raščišćavanje, to bi bilo izuzetno bolno, ali se bojim da na taj tip bola Srbija ovog trenutka nije spremna.

Znači li to da se slažete sa ocenom Rasima Ljajića da će aktuelna vladajuća koalicija izgubiti naredne izbore jer će biti kažnjena zbog hapšenja i izručenja Ratka Mladića?
- Neće Ratko Mladić biti ključna tema budućih izbora nego će to biti šansa za poboljšanje životnog standarda građana. Mladić je završena priča. On je sada samo noćna mora za one na koje može da ukaže u svojim svedočenjima i time ugrozi njihov dosadašnji lagodan život i izvlačenje od odgovornosti za počinjena nedela. Tim likovima je Mladić u mislima. Građanima Srbije je, da parafaraziram Koštunicu dr Vojislava, general sada deveta rupa na svirali.

(BILSV/Dnevnik, 05. 06. 2011.)
Saopštenja | Petak, 23. 08. 2019. | Komentara: 0

Pritisci na kandidate LSV u opštini Kovačica

Zbog nepoštovanja osnovnih pravila demokratskog izbornog procesa, te ako se nastavi sa pritiscima, Liga socijaldemokrata Vojvodine neće imati kandidate na predstojećim izborima za Savete mesnih zajednica u opštini Kovačica. Kandidati LSV bili su spremni da se nadmeću za glasove birača, ali su u prethodnih nekoliko dana aktivisti Srpske napredne stranke, preko svojih posrednika, upozoravali kandidate LSV da kandidatura na izborima nije mudar potez.
Saopštenja | Petak, 23. 08. 2019. | Komentara: 0

MUP da izmeni apsurdne odredbe u Pravilniku o registraciji motornih i priključnih vozila

Liga socijaldemokrata Vojvodine poziva Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije da revidira i izmeni apsurdne odredbe u Pravilniku o registraciji motornih i priključnih vozila i Pravilnik o vozačkim dozvolama.  
Saopštenja | Četvrtak, 22. 08. 2019. | Komentara: 0

Stamatović gazi Ustav Srbije, a tužilaštvo ćuti

Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da je političko delovanje predsednika opštine Čajetina i lidera stranke Zdrava Srbija Milana Stamatovića veoma opasno po Srbiju. ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook