Brojne manjkavosti u oblasti upotrebe službenog jezika i pisma nacionalnih zajednica

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Odbori LSV | Sreda, 02. 09. 2015. | Komentara: 0

Brojne manjkavosti u oblasti upotrebe službenog jezika i pisma nacionalnih zajednica

ZRENJANIN – Postoje brojne manjkavosti u oblasti upotrebe službenog jezika i pisma, obrazovanja, te informisanja na jezicima nacionalnih zajednica, ocenio je pokrajinski poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandar Marton.

LSV

On je na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Zrenjaninu rekao da LSV ne želi da se ova prava samo deklarativno poštuju, podsećajući da se Liga već 25 godina istrajno bori za zaštitu prava pripadnika nacionalnih zajednica. 

- Poslednji Predlog izmena i dopuna zakona o sistemu obrazovanja i vaspitanja može dovesti do ozbiljnog problema u organizovanju nastave, jer zakonodavac ne pravi razliku između obrazovanja na maternjem jeziku i dvojezične nastave. Nastava na jezicima zajednica se u Vojvodini odvija već 260 godina i to bogatstvo moramo očuvati – naglasio je Marton.

Gradski odbor LSV Zrenjanin upozorava i na nedovoljni angažman kancelarije Zaštitnika prava građana Zrenjanina. 

- Jedan od primera slabe aktivnosti je i činjenica da je godišnji izveštaj za 2014. godinu odbornicima gradske Skupštine bio prezentovan na samo desetak stranica, umesto na pedeset ili šezdeset kako je to bilo do 2013. godine. Takođe, postavlja se i pitanje rada Saveta za međunacionalne odnose u Zrenjaninu koji je nekada služio za primer u državi Srbiji, a danas gotovo da nema ni jedne jedine informacije o aktivnostima ovog tela lokalne samouprave koje je formirano u skladu sa Zakonom o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina – dodao je poslanik LSV u Skupštini AP Vojvodine.

On je naglasio da su Srbija i Vojvodina na evropskom putu, te da se dva poglavlja u pregovorima sa EU odnose na ljudska i manjinska prava i da aktivan rad u ovoj oblast garantuje i brži napredak ka Evropskoj uniji.

(BILSV, 02.09.2015)




Odbori LSV | Sreda, 24. 04. 2024. | Komentara: 0

Pokrajinski sekretar Sakalaš da obezbedi poštovanje Ustava i zakona u Zrenjaninu

Odbornička grupa Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Zrenjanina uputila je danas novi zahtev pokrajinskom sekretaru za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Žoltu Sakalašu, kojim se traži hitno isticanje zastave AP Vojvodine na zgradi gradske Skupštine.
Odbori LSV | Subota, 20. 04. 2024. | Komentara: 0

Kolar: Za izbore se spremamo, raspoloženi smo za udruživanje opozicije, ali i samostalni izlazak

Odbornik Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Novog Sada Robert Kolar izjavio je da novosadski odbor stranke još nije doneo odluku o izlasku na lokalne izbore najavljene za 2. jun. On je u izjavi za „Politiku“ istakao da se novosadski ligaši za izbore spremaju i da su formirali u Novom Sadu izborni štab.
Odbori LSV | Sreda, 17. 04. 2024. | Komentara: 0

Simo Salapura da jasno kaže ko ga primorava da po pitanju Linglonga krši zakon

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zahteva od gradonačelnika Zrenjanina Sime Salapure da, na osnovu člana 62. Poslovnika o radu Skupštine grada Zrenjanina, inicira sednicu gradskog parlamenta na kojoj će izneti sve informacije vezane za izgradnju objekata kineske fabrike guma „Linglong“.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook