Diskutabilna odluka Ustavnog suda Srbije

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Odbori LSV | Petak, 19. 10. 2012. | Komentara: 0

Diskutabilna odluka Ustavnog suda Srbije

ZRENJANIN – Poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini AP Vojvodine Nataša Lalić  ocenila je da je odluka Ustavnog suda Srbije o neustavnosti određenih odredbi Zakona o nadležnosti Vojvodine u fokusu javnosti jer se tiče direktno života građanki i građana Vojvodine.

Nataša Lalić

Ona je ukazala i da je vrlo diskutabilno što je Ustavni sud tu odluku doneo 10. jula, istog dana kada je, kako je rekla, bilo izvesno da će vladajuću koaliciju na republičkom nivou činiti SNS i SPS.
– Postupak pred Upravnim sudom trajao je čak tri godine i vrlo je diskutabilno da li je ova odluka doneta zbog toga što su to zaista neustavne odredbe ili je ona bila politički motivisana – navela je Lalićeva u izjavi za medije, podsetivši da su neki od onih koji su danas na vlasti bili perjanice ukidanja vojvođanske autonomije 1988. godine.
Lalićeva je podsetila i da predsednik Republike Tomislav Nikolić ranije govorio o tome da Vojvodina ne treba da ima glavni grad i kancelariju u Briselu. Ona je navela da je LSV nedavno podržala usvajanje izmena Odluke o pokrajinskoj upravi, kako bi se ona uskladila sa odlukom USS, ali da strahuje da se vršenje pritiska republičke administracije na autonomiju Vojvodine na ovaj način neće zaustaviti.
– Videćemo koliko će nova vlast, koja je pre 24 godine i rušila autonomiju, imati sluha za vraćanje iste. Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da bi ona bila garantovana jedino kada bi Ustavom Republike Srbije bile regulisane nadležnosti pokrajine. U aktuelnom Ustavu samo je jedna nadležnost izvorna, a sve ostale se definišu zakonima i donose se u Narodnoj Skupštini Republike Srbije, što nas stavlja u situaciju da svaka nova skupštinska većina može da ih menja – podsetila je Nataša Lalić.

(BILSV, 19. 10. 2012.)



Odbori LSV | Sreda, 24. 04. 2024. | Komentara: 0

Pokrajinski sekretar Sakalaš da obezbedi poštovanje Ustava i zakona u Zrenjaninu

Odbornička grupa Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Zrenjanina uputila je danas novi zahtev pokrajinskom sekretaru za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Žoltu Sakalašu, kojim se traži hitno isticanje zastave AP Vojvodine na zgradi gradske Skupštine.
Odbori LSV | Subota, 20. 04. 2024. | Komentara: 0

Kolar: Za izbore se spremamo, raspoloženi smo za udruživanje opozicije, ali i samostalni izlazak

Odbornik Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Novog Sada Robert Kolar izjavio je da novosadski odbor stranke još nije doneo odluku o izlasku na lokalne izbore najavljene za 2. jun. On je u izjavi za „Politiku“ istakao da se novosadski ligaši za izbore spremaju i da su formirali u Novom Sadu izborni štab.
Odbori LSV | Sreda, 17. 04. 2024. | Komentara: 0

Simo Salapura da jasno kaže ko ga primorava da po pitanju Linglonga krši zakon

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zahteva od gradonačelnika Zrenjanina Sime Salapure da, na osnovu člana 62. Poslovnika o radu Skupštine grada Zrenjanina, inicira sednicu gradskog parlamenta na kojoj će izneti sve informacije vezane za izgradnju objekata kineske fabrike guma „Linglong“.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook