Gradonačelnik Zrenjanina da se izjasni!

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Odbori LSV | Ponedeljak, 07. 11. 2016. | Komentara: 0

Gradonačelnik Zrenjanina da se izjasni!

Zrenjanin, 07. novembar - Predsednik Odborničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini grada Zrenjanina Dejan Čapo zatražio je danas od gradonačelnika tog grada Čedomira Janjića da se izjasni u vezi sa pokretanjem postupka rehabilitacije osobe koja je, kao saradnik Gestapoa, potkazala predvodnika Narodnooslobodilačkog pokreta u Vojvodini, Žarka Zrenjanina, i na osnovu čije dojave je on ubijen.

LSV

Pismo gradonačelniku Zrenjanina prenosimo u celini, a skenirana kopija je u atačmentu.

 
Poštovani gradonačelniče,

Očekujem od Vas da se izjasnite povodom pokretanja postupka rehabilitacije u Višem sudu u Pančevu osobe koja je, kao saradnik Gestapoa, potkazala predvodnika narodnooslobodilačkog pokreta u Vojvodini, Žarka Zrenjanina, po kome naš grad nosi ime. Kao rezultat te izdaje, 4. novembra 1942. godine više stotina pripadnika zloglasne „Princ Eugen“ SS divizije pronašlo je i ubilo Zrenjanina.

Ne želim da verujem da se ovakvim postupkom šalje poruka da je otpor fašizmu bio zločin koji se morao kazniti smrću, a da je saradnja sa fašističkim i okupacionim silama vrlina koju danas treba rehabilitovati.

Budući da naš grad nosi ime ovog narodnog heroja (proglašen narodnim herojem 5. decembra 1944. godine), zahtevam da se Vi, kao gradonačelnik grada Zrenjanina kome je dužnost da štiti svoj grad i sve građane i građanke koji u njemu žive, sa svojim saradnicima, koji danas upravljaju našim gradom, izjasnite o ovom događaju i stanete u odbranu imena i istorije našeg grada.

Liga socijaldemokrata Vojvodine se nikada neće pomiriti sa ovakvim obesmišljavanjem sistema vrednosti i prekrajanjem istorije.

S poštovanjem,

mr Dejan Čapo

predsednik Odborničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine
u Skupštini grada Zrenjanina



Odbori LSV | Sreda, 24. 04. 2024. | Komentara: 0

Pokrajinski sekretar Sakalaš da obezbedi poštovanje Ustava i zakona u Zrenjaninu

Odbornička grupa Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Zrenjanina uputila je danas novi zahtev pokrajinskom sekretaru za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Žoltu Sakalašu, kojim se traži hitno isticanje zastave AP Vojvodine na zgradi gradske Skupštine.
Odbori LSV | Subota, 20. 04. 2024. | Komentara: 0

Kolar: Za izbore se spremamo, raspoloženi smo za udruživanje opozicije, ali i samostalni izlazak

Odbornik Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Novog Sada Robert Kolar izjavio je da novosadski odbor stranke još nije doneo odluku o izlasku na lokalne izbore najavljene za 2. jun. On je u izjavi za „Politiku“ istakao da se novosadski ligaši za izbore spremaju i da su formirali u Novom Sadu izborni štab.
Odbori LSV | Sreda, 17. 04. 2024. | Komentara: 0

Simo Salapura da jasno kaže ko ga primorava da po pitanju Linglonga krši zakon

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zahteva od gradonačelnika Zrenjanina Sime Salapure da, na osnovu člana 62. Poslovnika o radu Skupštine grada Zrenjanina, inicira sednicu gradskog parlamenta na kojoj će izneti sve informacije vezane za izgradnju objekata kineske fabrike guma „Linglong“.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook