Hitno usvojiti etički kodeks odbornika

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Odbori LSV | Četvrtak, 03. 09. 2015. | Komentara: 0

Hitno usvojiti etički kodeks odbornika

PANČEVO - Liga socijaldemokrata Vojvodine će na narednoj sednici Skupštine grada Pančeva tražiti da se po hitnom postupku izglasa odluka o Etičkom kodeksu, kad je reč o prenosu mandata u drugu odborničku grupu ili stranku, izjavio je danas predsednik odborničke grupe LSV u pančevačkoj skupštini Miloš Veselinov.

LSV odbori

Odbornici da obrazlože razlog prelaska u drugu stranku

On je na konferenciji za novinare istakao da to podrazumeva da, ukoliko pojedini odbornici ili odbornice napuštaju neku određenu odborničku grupu ili stranku na čijoj listi su birani na izborima i prelaze u drugi tabor, građani ne čuju prvo iz medija, već tamo gde je i mesto, a to je Skupština grada.

- U gradskom parlamentu su svaki odbornik i odbornica položili zakletvu, a postali su odbornici jer su građani glasali za određene partije, a ne pojednice na listi. Bilo bi krajnje pristojno da, kada žele da načine takav korak i da prenesu svoj mandat sa sobom u drugu stranku, to učine u gradskom parlamentu za govornicom tako što će se obratiti građanima i saopštiti da će i dalje obavljati dosledno i po zakonu svoj posao odbornika, ali iz druge stranke, kao i da obrazlože razloge zbog kojih su se odlučili na taj korak - kazao je Veselinov. On je ukazao i da su Pančevci i Pančevke svedoci koliko su ligaši bili u pravu kada su u junu 2013. tražili izbore umesto što je napravljena velika koalicija za koju su rekli da neće opstati do kraja mandata, jer nije pravljena u interesu građana, već u interesu fotelja pojedinaca.

- Svi su bili vlast. I opet se menjaju tabori i svi mogu sa svima. To za Ligu nije viđenje vlasti i vođenje grada, već odgovornost i obaveza prema građanima. U pančevačkom parlamentu od poslednjih izbora skoro trećina odbornika je promenila dres, neki po više puta, a pojavili su se i predstavnici partija koje nisu ni učestvovale na lokalnim izborima 2012. godine. Ovo je jedan od osnovnih razloga zašto je pozicija odbornika, tj. predstavnika građana moralno srozana i umesto od najdostojanstvenijeg zadatka i nekoga ko treba da uliva poverenje građana i da brani njihove interese, odbornike smatraju šljamom i najgorim muljem ovog društva - napomenuo je šef odborničke grupe LSV.

Ocenio je da sada više nema ni osude javnosti na ovakve postupke, jer se građani vode mišlju da njihov glas nije bitan, i da će na kraju biti „kako se stranke dogovore".

Samo ligaši nisu menjali dresove

- Liga socojaldemokrata Vojvodine je jedina politička stranka u gradskom parlamentu koja je od početka mandata zadržala identičan broj odbornika i nije menjala svoju politiku prema Pančevcima, zarad sitne vlasti i ličnih interesa pojedinaca. Dokazali smo kako za grad može da se bori i iz opozicije. Prvi smo ukazivali na probleme, apelovali, koristili sve vidove političke borbe, od prikupljanja peticija za građanske inicijative do pokretenja rešavanja svih akutnih problema sa skupštinske govornice, i to uvek argumentovano i konstruktivno sa ponuđenim rešenjima. Dokazali smo u ove tri godine da može drugačije i uvereni smo da smo mnogo više uradili iz opozicije nego neki koji sede i figuriraju u vlasti - kazao je Miloš Veselinov.

Dugačka lista učinka iz opozicije

Podsetio je na borbu za poreze, borbu za zone na teritoriji grada, borbe za trudnice, borbe za istinu oko vodosnabdevanja i u gradu i u naseljenim mestima, autobuska stajališta, kontejnere po naseljima, u cilju lakšeg i kvalitetnijeg života građana. Ukazao je i da ligaši od prvog dana traže da se zakoni i propisi poštuju u svim segmentima, posebno kada se postavljaju kadrovi na rukovodeća mesta, što vlast redovno krši,

Veselinov je čestitao SNS-u na novim odbornicima i istakao da veruje da su svi u taboru SNS presrećni zbog svakog novog pojačanja, a DS-u je čestitao na principijelnosti, jer, kako je rekao, konačno sa dve stolice moraju da izaberu stranu.

(BILSV, 03.09.2015)




Odbori LSV | Sreda, 24. 04. 2024. | Komentara: 0

Pokrajinski sekretar Sakalaš da obezbedi poštovanje Ustava i zakona u Zrenjaninu

Odbornička grupa Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Zrenjanina uputila je danas novi zahtev pokrajinskom sekretaru za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Žoltu Sakalašu, kojim se traži hitno isticanje zastave AP Vojvodine na zgradi gradske Skupštine.
Odbori LSV | Subota, 20. 04. 2024. | Komentara: 0

Kolar: Za izbore se spremamo, raspoloženi smo za udruživanje opozicije, ali i samostalni izlazak

Odbornik Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Novog Sada Robert Kolar izjavio je da novosadski odbor stranke još nije doneo odluku o izlasku na lokalne izbore najavljene za 2. jun. On je u izjavi za „Politiku“ istakao da se novosadski ligaši za izbore spremaju i da su formirali u Novom Sadu izborni štab.
Odbori LSV | Sreda, 17. 04. 2024. | Komentara: 0

Simo Salapura da jasno kaže ko ga primorava da po pitanju Linglonga krši zakon

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zahteva od gradonačelnika Zrenjanina Sime Salapure da, na osnovu člana 62. Poslovnika o radu Skupštine grada Zrenjanina, inicira sednicu gradskog parlamenta na kojoj će izneti sve informacije vezane za izgradnju objekata kineske fabrike guma „Linglong“.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook