Kap koja je prelila čašu

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Odbori LSV | Utorak, 20. 03. 2018. | Komentara: 0

Kap koja je prelila čašu

ZRENJANIN - Zajedničkim saopštenjem, koje su potpisali Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine, Gradski odbor Demokratske stranke, Gradski odbor „Dosta je bilo“,  Gradska organizacija Srpskog pokreta Dveri, Udruženje građana „Naš grad, naša stvar“, Gradski odbor Socijaldemokratske stranke, Centar za zaštitu potrošača „Begej“, Pokret slobodnih građana i Povereništvo Narodne stranke, podsetili su i upozorili javnost na problem pijaće vode koji se u tom gradu ne rešava. Kako navode u tekstu, problem ispravne vode za piće ujedinio je danas gotovo sve opozicione stranke i građanska udruženja u Zrenjaninu.

LSV

Svi zajedno iskazujemo zabrinutost za trenutno stanje, ali, kao odgovorni ljudi, i spremnost da učestvujemo u traženju rešenja. Takođe, izražavamo bojazan jer se rešenja traže po kabinetima i holovima, po konferencijama za medije i u novinskim stupcima, a ne u institucijama u kojima odluke moraju da se donose. Ovakvo pitanje, pitanje pijaće vode, ne može se rešavati nametanjem, prostom većinom u nekom domu, već mora da predstavlja konsenzus svih zainteresovanih strana! Građani, kao nosioci suverenog prava moraju biti upoznati sa svim činjenicama! Jedino gore od trenutnog stanja, od očiglednih političkih promašaja koji su nas i doveli u ovu situaciju, jeste maskirati taj problem nekom novom pogrešnom odlukom, odlukom koja će dodatno koštati sve stanovnike Zrenjanina, kako danas tako i u budućnosti. To ne sme da se desi!

Svi znamo šta se dešavalo u prethodnom periodu. Od momenta sklapanja ugovora sa "Vasertehnikom", preko njegovog raskidanja, sklapanja ugovora sa "Zilio grupom" i obaveze da projekat bude okončan još oktobra 2015. godine, pa do današnjeg dana kada problem nije rešen a ugovor se ispostavio kao pravno ništavan, odnosno da privatni partner, kako je ugovorom definisano, nema pravo da se bavi ovim poslom i da shodno zakonu ne može dobiti dozvolu za rad!

Mnogo puta do sada smo od strane lokalnih vlasti slušali izjave izgovarane u prezentu, na način kao da je problem već rešen, a došli smo u situaciju da nam se danas, tri godine kasnije, nameće kupovina postojenja i to direktnom pogodbom! Pritome ne znamo ni da li postrojenje funkcioniše, da li je voda iz tog sistema zaista ispravna, ni kako je postrojenje građeno, ni da li je kompletno završeno, da li su svi elementi novi ili ima i polovnih delova... pa sve do toga da nemamo informacije kako će se postojenjem upravljati, kako će se tretirati nusproizvodi prečišćavanja, gde će se odlagati mulj... Kako onda da znamo šta kupujemo i koliko to košta?! Ovo je u najmanju ruku neozbiljno!

Ovako se ne kupuje ni polovan bicikl, a ne nekakvo postrojenje za 1.000.000.000 dinara, milijardu dinara građana Zrenjanina! Sve ovo je proizvod “pogrešnih“ odluka aktuelne lokalne vlasti! Sigurni smo da bi i nadležna tužilaštva morala da se pozabave ovim slučajem. Danas ih i javno pozivamo da to urade! Ako to ne urade, čime onda treba da se bave?

Takođe, ovim putem obaveštavamo javnost da smo se pismeno obratili nadležnim organima Grada Zrenjanina sa zahtevom za uvid u sve ono što je ugovorima i aneksima definisano, kao i sa zahtevom za odgovore na sva gore postavljena pitanja. Nikakav odgovor za sada nismo dobili, a bez tih odgovora nema prostora za bilo kakvo odlučivanje! Svako ko bi drugačije postupio pokazuje samo drskost, neukost i nebrigu za budućnost ovog grada i svih njegovih stanovnika!

Na kraju, pozivamo sve organizacije i pojedince da nam se pridruže. Ovo nije obično političko pitanje i saglasnost oko ovog problema predstavlja obavezu za sve nas!Podele nam danas nisu potrebne, siti smo ih već, sada su nam potrebna rešenja, a do tih rešenja možemo doći samo zajedno. U suprotnom, hteli da priznamo ili ne, deo odgovornosti ležaće na leđima i svakoga od nas!

(BILSV, 20.03.2018)



Odbori LSV | Utorak, 12. 03. 2024. | Komentara: 0

Odbornici LSV - VOJVOĐANI pokrenuli inicijativu za osnivanje Banatskog univerziteta

Odbornici Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zalažu se za osnivanje Banatskog univerziteta, za šta su i pokrenuli inicijativu na 36. sednici Skupštine grada Zrenjanina.
Odbori LSV | Ponedeljak, 11. 03. 2024. | Komentara: 0

Pružiti zaštitu Ani Lalić i otkriti osobe koje su joj uputile pretnje smrću

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zahteva od svih nadležnih državnih organa da pruže zaštitu Ani Lalić, predsednici Nezavisnog društva novinara Vojvodine, kojoj su, zbog javno iskazanog stava o gradnji crkve na novosadskom naselju Liman, upućene jezive pretnje da će biti zaklana u centru Novog Sada.

Odbori LSV | Ponedeljak, 11. 03. 2024. | Komentara: 0

Vojvodina i Novi Sad brane se na Limanu

Stanovnici Limana pokazali su juče svojim primerom kako se brane vrednosti demokratskog i modernog društva. U velikom broju odazvali su se pozivu Saveta Mesne zajednice Liman i složno dali crveni karton gradskoj vlasti.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook