Nekada bogati Zrenjanin je danas prosečan u posustaloj Vojvodini

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Odbori LSV | Utorak, 15. 04. 2014. | Komentara: 0

Nekada bogati Zrenjanin je danas prosečan u posustaloj Vojvodini

ZRENJANIN – Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da je ustavno-pravni položaj Autonomne pokrajine Vojvodine jedno od najvažnijih pitanja na političkoj sceni Srbije, izjavio je danas poslanik LSV u Skupštini AP Vojvodine Aleksandar Marton.

LSV

- Više od dvadeset godina u političkoj areni Srbije dominira ideja koja sužava prava autonomnih pokrajina i lokalnih vlasti. Sužavanje  prava i gušenje ingerencija AP Vojvodine za posledicu ima ekonomski sunovrat i pad svih privrednih pokazatelja. Nekada bogata Pokrajina, danas je prosečna u osiromašenoj Srbiji. Nekada bogat Zrenjanin, danas je prosečan u posustaloj Vojvodini – ukazao je Marton na današnjoj konferenciji za novinare.

On je naglasio da odluka Ustavnog suda Srbije, kojom je niz članova Statuta APV proglašeno neustavnim, ponovo ukazuje na tezu koju LSV pominje već osam godina – da je Ustav Srbije loš i da ga treba menjati! Marton je istakao da ovakav Ustav ne ostavlja puno prostora za kvalitetnu decentralizaciju, pa ni za širu autonomiju Vojvodine.

Govoreći o Nacrtu statuta AP Vojvodine, on je rekao da je sasvim jasno da ovaj dokument neće omogućiti širu autonomiju i da će LSV učiniti sve, da se tekst Nacrta u što većoj meri popravi.

- Analiza teksta Nacrta statuta AP Vojvodine ukazuje na brojne sporne odredbe i naša je namera da konačan tekst, ipak, bude u interesu građanki i građana Vojvodine. Liga socijaldemokrata Vojvodine očekuje da će evropski put Srbiji omogućiti i neke nove tendencije na političkoj sceni Srbije, pa tako i nov odnos prema decentralizaciji i autonomiji Vojvodine. Najvažniji korak u tom pravcu trebala bi biti promena Ustava Srbije, koji svojom antimodernom sadržinom, onemogućava razvoj svih krajeva naše države, guši autonomiju Vojvodine  i čini Srbiju državom u kojoj je sistem loš i nestabilan – zaključio je Aleksandar Marton.

(BILSV, 15.04.2014)



Odbori LSV | Sreda, 24. 04. 2024. | Komentara: 0

Pokrajinski sekretar Sakalaš da obezbedi poštovanje Ustava i zakona u Zrenjaninu

Odbornička grupa Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Zrenjanina uputila je danas novi zahtev pokrajinskom sekretaru za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Žoltu Sakalašu, kojim se traži hitno isticanje zastave AP Vojvodine na zgradi gradske Skupštine.
Odbori LSV | Subota, 20. 04. 2024. | Komentara: 0

Kolar: Za izbore se spremamo, raspoloženi smo za udruživanje opozicije, ali i samostalni izlazak

Odbornik Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Novog Sada Robert Kolar izjavio je da novosadski odbor stranke još nije doneo odluku o izlasku na lokalne izbore najavljene za 2. jun. On je u izjavi za „Politiku“ istakao da se novosadski ligaši za izbore spremaju i da su formirali u Novom Sadu izborni štab.
Odbori LSV | Sreda, 17. 04. 2024. | Komentara: 0

Simo Salapura da jasno kaže ko ga primorava da po pitanju Linglonga krši zakon

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zahteva od gradonačelnika Zrenjanina Sime Salapure da, na osnovu člana 62. Poslovnika o radu Skupštine grada Zrenjanina, inicira sednicu gradskog parlamenta na kojoj će izneti sve informacije vezane za izgradnju objekata kineske fabrike guma „Linglong“.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook