Vojvodini za pet godina uskraćeno 120 hiljada novih radnih mesta

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Odbori LSV | Sreda, 18. 04. 2012. | Komentara: 0

Vojvodini za pet godina uskraćeno 120 hiljada novih radnih mesta

ZRENJANIN - Vojvodina je za pet godina, tokom kojih joj je uskraćeno 60 milijardi dinara, mogla da otvori 120 hiljada radnih mesta ili da sagradi autoput od Subotice do Pančevačkog mosta – izjavio je u emisiji “Politikon” na zrenjaninskoj televiziji KTV mr Vladimir Vasiljev, kandidat Lige socijaldemokrata Vojvodine za poslanika u Skupštini AP Vojvodine po većinskom izbornom sistemu.

Vladimir Vasiljev

- Vojvodina čini 40 odsto ukupnog budžeta Republike Srbije, a dobija manje od 7 odsto. I svake godine je zakinuta za još 10 milijardi dinara i onda dođete do računice da za pet godina izgubite 60 milijardi dinara od onog što vam Ustavom pripada – zaključio je Vasiljev. On je podsetio i da je Predlog zakona o vraćanju imovine lokalnim samoupravama čekao na usvajanje sedam godina.
- Vraćanje imovine lokalnim samoupravama je jedno od prvih obećanja DOS-a, još iz 2000-te, pre 6. oktobra. Predlog Zakona je 2004. godine je ušao u skupštinsku proceduru i narednih 7 godina bio na čekanju, imao je 15 nacrta i očigledno da vlast uopšte nije imala nameru da vraća imovinu lokalnim samoupravama. Tako da smo mi do prošle godine, do 26. septembra, kada je usvojen Zakon o javnoj svojini, imali jedan centralizovan sistem koji je trajao i devedesetih – istakao je Vasiljev. Kako je rekao Zakon o javnoj svojini je usvojen kada je na čelo radne grupe za donošenje tog zakona došao zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš.
- On je za dva meseca završio ceo posao sa radnom grupom i Zakon o javnoj svojini je 26. septembra 2011. godine donešen nakon 11 godina Liginog insistiranja na vraćanju imovine. To znači da su Vojvodini kao pokrajini vraćeni putevi drugog reda, kanalska mreža, šume, sredstva na poslovima rudarstva i energetike, sajmovi, druge privredne organizacije, javno informisanje, poslovi zaštite kulturnih dobara, nauke i tehnološkog razvoja. A na nivou lokalne samouprave, gradovi i opštine su dobili u vlašnitvo svoje ulice, parkove, trgove, poslovne prostore,  pokretan i nepokretan inventar i slično - istakao je Vasiljev. On je upozorio da je to jedan korak ka decentralizaciji. Sledeći korak je potpuna finansijska autonomija. Vasiljev je objasnio da kad nemate autonomiju da raspolažete imovinom i  prihodima, odnosno finansijsku autonomiju, ne postoji mogućnost razvitka i u potpunosti ste zavisni od centralne vlasti. Prema njegovim rečima Liga socijaldemokrata Vojvodine je jedina stranka koja od prvog dana osnivanja, već 22 godine insistira na decentralizaciji.  
- Vojvodina je imala decentralizovanu upravu od 1974. do 1988. godine kada je Slobodan Milošević to ukinuo u Jogurt revoluciji. U to vreme Vojvodina je raspolagala sa 90 odsto onoga što zaradi, građani u Vojvodini su živeli bolje, tada je u Vojvodini sve izgrađeno, a od tada Vojvodina siromaši upravo zbog centralizma – podsetio je Vasiljev.

(BILSV, 18.04.2012.)



Odbori LSV | Sreda, 24. 04. 2024. | Komentara: 0

Pokrajinski sekretar Sakalaš da obezbedi poštovanje Ustava i zakona u Zrenjaninu

Odbornička grupa Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Zrenjanina uputila je danas novi zahtev pokrajinskom sekretaru za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Žoltu Sakalašu, kojim se traži hitno isticanje zastave AP Vojvodine na zgradi gradske Skupštine.
Odbori LSV | Subota, 20. 04. 2024. | Komentara: 0

Kolar: Za izbore se spremamo, raspoloženi smo za udruživanje opozicije, ali i samostalni izlazak

Odbornik Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Novog Sada Robert Kolar izjavio je da novosadski odbor stranke još nije doneo odluku o izlasku na lokalne izbore najavljene za 2. jun. On je u izjavi za „Politiku“ istakao da se novosadski ligaši za izbore spremaju i da su formirali u Novom Sadu izborni štab.
Odbori LSV | Sreda, 17. 04. 2024. | Komentara: 0

Simo Salapura da jasno kaže ko ga primorava da po pitanju Linglonga krši zakon

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zahteva od gradonačelnika Zrenjanina Sime Salapure da, na osnovu člana 62. Poslovnika o radu Skupštine grada Zrenjanina, inicira sednicu gradskog parlamenta na kojoj će izneti sve informacije vezane za izgradnju objekata kineske fabrike guma „Linglong“.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook