Otkud MUP-u slava u sekularnoj državi?

 
 
Izbori u LSV
Izjave | Četvrtak, 29. 12. 2011. | Komentara: 0

Otkud MUP-u slava u sekularnoj državi?

BEOGRAD – Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak zatražio je danas u Narodnoj skupštini, tokom dela sednice na kojoj se postavljaju pitanja Vladi Srbije, odgovor na pitanje zašto Ministarstvo unutrašnjih poslova u sekularnoj državi obeležava krsnu slavu.

Canak skuptina

Kako je naveo, to pitanje je već postavio ministru unutrašnjih poslova Ivici Dačiću pre nekoliko meseci, ali na njega nije dobio odgovor. Čanak isprva ni danas nije dobio odgovor na to pitanje, ali mu je zatim ministar prosvete i nauke Žarko Obradović u ime Dačića rekao da je reč o zatečenom stanju koje ne postoji samo u MUP-u, sa čim se Čanak složio.  
– Krsna slava je porodični običaj u pravoslavnim porodicama, a nije državni niti praznik države. Zatečeno stanje koje je zatekao ministar Dačić i koje su zatekli ljudi u javnim preduzećima koja slave slavu, je zatečeno stanje propusta u prošlosti sa kojima se mora raskinuti. Ja verujem da ćete se vi kao socijalisti složiti sa mnom – istakao je Čanak. Zapitao je i kako je moguće da u sekularnoj državi penzijsko i invalidsko osiguranje država uplaćuje sveštenicima, i ako već uplaćuje, zašto onda samo sveštenicima Srpske pravoslavne crkve. Ostao je i bez tog odgovora.

Uvozi li Srbija nuklearni otpad?
Lider LSV je zatim upitao ministra životne sredine i prostornog planiranja Olivera Dulića da li Srbija uvozi nuklearni otpad i da li se on skladišti u Srbiji, ugrožavajući pri tom zdravlje građana? Takođe, Čanka je interesovao i od čega potiče četvrtina primanja preduzeća koje se bavi skladištenjem nuklearnog otpada, a koje potiče iz spoljno trgovinskih aranžmana.
– Koji su tu aranžmani i o čemu se tu zaista radi – upitao je Čanak. Na direktno pitanje Dulić nije dao odgovor, rekavši samo da je zakonom zabranjen uvoz nuklearnog otpada u Srbiju. Na dalje insistiranje lidera LSV, ministar Obradović je obećao da će mu nakon nastupajućih praznika dostaviti podatke o tim prihodima, budući da ih ne zna napamet.  Nenad Čanak je ministarku pravde Snežanu Malović pitao da li su nastupi inženjera Milutina Mrkonjića, u kojima traži oslobađanje pravosnažno osuđenih lica pritisak na nezavisno sudstvo.
– Tu se naravno radi o Radetu Markoviću, Mihalju Kertesu i Dragoljubu Milanoviću, pravosnažno osuđenih za zločin na Ibarskoj magistrali i ubistvo Ivana Stambolića. Dakle, da li je to napad na nezavisno sudstvo – upitao je Čanak, ali direktan odgovor nije dobio.

Ko određuje visinu naknada?

Lidera LSV je interesovalo zbog čega carina dokumente o uvozu IT opreme, koji su inače poslovna tajna svakog preduzeća, dostavlja agencijama poput SOKOJ-a, PI i OFPS i kako je moguće da komisija za intelektualnu svojinu tim organizacijama i agencijama dala pravo da direktno proglašava sve „što im pada na pamet“ nečim što ima veze sa njihovom delatnošću.
– Tu mislim na fotokopire, skenere i ostalu IT produkciju koja nema nikakve veze sa agencijskim poslovima o kojima sam govorio. Ja nemam koga to da pitam, jer ovde ne vidim ministre koji bi mi na to odgovorili. Strašno bih voleo kada bi se ministri koji sad nisu prisutni, podsetili kako su postali ministri i ko je za njih glasao da bi bili ministri, kao i odgovornosti koju imaju prema građanima ove zemlje koju predstavljaju poslanici koji sede u ovoj skupštini – istakao je Čanak. Takođe, naveo je da bi bilo interesantno objaviti vlasničku strukturu tih agencija, jer bi time bile otklonjene sumnje da su u pitanju privatni interesi

(BILSV, 29. 12. 2011.)Odbori LSV | Utorak, 20. 04. 2021. | Komentara: 0

Novi Sad je pokazao da nema mesta fašizmu i fašistima!

Novi Sad je juče još jednom jasno poručio da fašizmu i fašistima nema mesta na njegovim ulicama.
Iz medija | Ponedeljak, 19. 04. 2021. | Komentara: 0

Nova vlast prodaje crnogorski interes ruskom kupcu

Dobar dio sadašnje vlasti u Crnoj Gori vidim kao preprodavce crnogorskog nacionalnog interesa ruskom kupcu – uz djelove političkog establišmenta u Srbiji kao posrednike u toj trgovini - kaže predsjednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak za podgoričku „Pobjedu“. 
Iz medija | Nedelja, 18. 04. 2021. | Komentara: 0

Jedina veća greška od bojkota bila bi novi bojkot

Srbija danas prolazi kroz period u kojem je svako poređenje s poznatim društvenim okolnostima nemoguće. Samim tim, i politički život se odvija u formi koja do sada nije viđena - kaže u intervjuu za „Blic“ Nenad Čanak, predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook