Pažljivo pristupiti finansiranju manjinskih medija

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Petak, 01. 03. 2013. | Komentara: 0

Pažljivo pristupiti finansiranju manjinskih medija

NOVI SAD – Potpredsednik Vlade AP Vojvodine i pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje Slaviša Grujić istakao je danas da se finansiranju manjinskih medija mora pristupiti veoma pažljivo i da to pitanje ne sme biti zanemareno.

LSV

On je u svom uvodnom govoru u okviru diskusije o informisanju javnosti na jezicima nacionalnih manjina, koju su organizovali Misija OEBS u Srbiji i Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje, uz podršku Ambasade Velike Britanije podsetio da je Ustavom Republike Srbije zagarantovano pravo na informisanje na maternjem jeziku, kao jedno od osnovnih prava pripadnika nacionalnih zajednica.

Grujić je istakao da se u AP Vojvodini, pored javnog informisanja na srpskom jeziku, ovo pravo ostvaruje i na mađarskom, slovačkom, hrvatskom, rumunskom, rusinskom, romskom, makedonskom, ukrajinskom, češkom i na nemačkom jeziku, kao i na bunjevačkom govoru, dok se u Srbiji koriste i bosanski, bugarski, albanski i vlaški jezik.

- Jasno je da je informisanje na jezicima nacionalnih zajednica značajno zbog očuvanja njihovog nacionalnog i kulturnog identiteta. Uvidom u nacrte medijskih zakona i strategiju razvoja medija, možemo zaključiti da nas očekuje privođenje kraju privatizacije medija i digitalizacija televizijskog signala. Sve to će značajno uticati i na manjinske medije – istakao je Grujić.

U diskusiji su učestvovali direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović, šefica Odeljenja za medije Misije OEBS u Srbiji Dragana Nikolić Solomon, državna sekretarka Ministarstva kulture i informisanja Gordana Predić, potpredsednik Nezavisnog društva novinara Srbije Dragan Janjić, predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine Dinko Gruhonjić i predstavnici mnogih medija na jezicima nacionalnih zajednica.

(BILSV, 01.03.2013)



Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.
Odbori LSV | Sreda, 24. 04. 2024. | Komentara: 0

Pokrajinski sekretar Sakalaš da obezbedi poštovanje Ustava i zakona u Zrenjaninu

Odbornička grupa Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Zrenjanina uputila je danas novi zahtev pokrajinskom sekretaru za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Žoltu Sakalašu, kojim se traži hitno isticanje zastave AP Vojvodine na zgradi gradske Skupštine.
Saopštenja | Ponedeljak, 22. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI Novi Sad sve bliže odluci o izlasku na izbore

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Novi Sad u naredna dva dana doneće konačnu odluku o tome da li će izaći na predstojeće lokalne izbore. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook