Poljoprivrednici nisu zaštićeni, stranci mogu da kupuju zemlju

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Utorak, 05. 09. 2017. | Komentara: 0

Poljoprivrednici nisu zaštićeni, stranci mogu da kupuju zemlju

NOVI SAD – Generalni sekretar Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš izjavio je da je LSV verbalno podržala izmene Zakona o poljoprivrednom zemljištu jer je ministar Branislav Nedimović rešenjima koje je predložio preuzeo jedan set Liginih predloga od pre dve godine. Kako je rekao, LSV ne može da glasa sama protiv sebe. 

LSV

- To bi isto bilo kao kada bi premijerka Brnabić izašla sa idejom da Vojvodina ima izvršnu, zakonodavnu, sudsku vlast, izvorne prihode i imovinu, a onda mi kažemo: „Ne, mi smo sad za Karlovac-Karlobag-Ogulinu-Viroviticu, zato što to rade naprednjaci.“ Prosto, kad neko prihvati naš program, normalno je da ćemo mi to podržati – rekao je Kostreš gostujući u emisiji „Politbiro“ na Radio-televiziji Vojvodine. Međutim, kako je dodao, puna podrška zakonu je izostala jer problem nije rešen do kraja i poljoprivrednici nisu zaštićeni.

Pomoć u tri koraka

Kostreš je rekao da bi se malim i srednjim poljoprivrednicima moglo pomoći u tri koraka. Pošto novac nije moguće obezbediti iz budžeta, ideja Lige socijaldemokrata Vojvodine je da se to uradi tako što će se svo poljoprivredno zemljište na teritoriji AP Vojvodine staviti pod jedan fond i da taj fond koristi sredstva koja bi dobijao od izdavanja zemlje u svrhu podsticanja poljoprivrede, pomaganja malim i srednjim poljoprivrednim gazdinstvima da uvećaju svoje posede i da ih osavremene. 
- Danas postoji jedno rešenje da 30 posto tog novca ide Pokrajini, 30 posto lokalu, 40 posto republici, ali zbog nejednakih politika praktično nema rezultata. Znači, mi moramo da obezbedimo svež novac i taj novac koji bi bio iz Fonda za poljoprivredno zemljište Vojvodine, koji bi mogao da se koristi kao garancijski fond za kredite, kreditne linije poljoprivrednicima, bi omogućio manjim i srednjim poljoprivrednicima da oni povećaju svoje posede – istakao je. Kao drugi korak, Kostreš je istakao ograničavanje veličine poseda, jer, teoretski, sada možemo da dođemo u situaciju da jedna osoba ili dve ili pet osoba poseduju svu zemlju na teritoriji Vojvodine. Treći korak je zabrana prodaje zemlje strancima, jer su u ovom momentu stranci poprilično nelojalna konkurencija našim poljoprivrednicima jer su u mnogo boljoj finansijskoj poziciji, kazao je Kostreš.

Kako je pojasnio, novi Zakon o poljoprivrednom zemljištu, nedavno izmenjen, nije rešio taj problem do kraja. Naime, u Ustavu Srbije piše da strano lice ne može da kupi poljoprivredno zemljište. Međutim, stranac može da u Srbiji osnuje preduzeće koje je domaće pravno lice, da uloži osnivačkik apital i time da kupuje zemlju.
- Tako Arapi kupuju zemlju u Vojvodini, tako je Agrokor, odnosno Todorić kupovao zemlju u Vojvodini. Ovo rešenje, ovaj zakon koji je bio je samo sprečio da građani EU budu izjednačeni sa domaćim građanima od 1. septembra ove godine. Mi nismo rešili problem, mi nismo sprečili strance da kupuju zemlju, samo smo rešili, eto, taj jedan deo priče. Zbog toga je LSV sve ove godine insistirala na tome da se nađe rešenje, recimo kao u Mađarskoj, gde u Ustavu piše da stranci ne mogu da poseduju zemlju ni pod kojim uslovima – kazao je generalni sekretar LSV. On je dodao da je LSV od momenta potpisivanja SSP-a, čak i dok je podržavala Vladu Mirka Cvetkovića, insistirala na tome da se ovaj problem reši, ali sluha nije bilo. 

LSV verovatno neće ići na razgovore o Kosovu

Komentarišući zamerke pojedinih opozicionih stranaka što predsednik LSV Nenad Čanak nije išao na sastanak sa izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvidom Mekalisterom, Bojan Kostreš je rekao da je Čanak imao sa evropskim zvaničnikom sastanak kao predsednik Odbora za evropske integracije Skupštine Srbije i zbog toga nije bio na sastanku opozicionih lidera. Kako je dodao, besmisleno bi bilo da Čanak dva puta u istom danu se viđa sa istim čovekom i razgovara sa njim o istim temama. 

Kada je u pitanju poziv predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića na dijalog o Kosovu, Kostreš je rekao da je Liga socijaldemokrata Vojvodine jedna od retkih koja je jasno i glasno, nebrojeno puta, iznela svoj stav o Kosovu. 

- Mislim da je pogrešno ne razgovarati o ključnim temama koje su problem za naše društvo i našu državu, jer guranjem problema pod tepih nećemo ništa uraditi. Da li neko voli to što je Vučić predsednik države, ili ne voli, to prosto je njegova lična stvar. Vučić je izabran na izborima, prihvatila ga je i međunarodna zajednica, prihvatilo ga je i naše zakonodavstvo, dakle on je predsednik Republike Srbije. Ako predsednik Republike Srbije zove da se razgovara o temi koja je ključna za evropsku budućnost Srbije, onda bi bilo nekako logično da stranke koje imaju ideju da Srbija treba da bude deo EU prihvate taj razgovor ili bar da kažu svoje stavove. Čisto sumnjam da će LSV ići kod Vučića da razgovara na ovu temu, ali o tome će odlučiti stranački organi – rekao je Bojan Kostreš.

Građanska opozicija da se dozove pameti

- Građanska opcija u Srbiji mora da se dozove pameti, moramo da razgovaramo i moramo da počnemo da dajemo odgovorna rešenja. Mi nismo izgubili birače. Jedan deo birača jesmo izgubili, ali je najveći broj razočaranih birača građanske opcije ostao kod kuće. Kada vi nemate rešenje, nego upirete prstom u drugoga, trećeg ili četvrtog, onda birač koji je sklon toj opciji kaže: „Pa,dobro onda ja nemam za koga da glasam“ i ostane kod kuće – kazao je Kostreš. 

On je izneo mišljenje da na beogradskim izborima neće biti jedne opozicione kolone, kao što nije bilo ni na predsedničkim izborima.

- Ako neće biti jedne kolone, ajde da probamo da se dogovaramo oko suštinskih stvari, oko programskih stvari i oko stvari koje su životno važne građanima Srbije: standard je mali, plate su male, korupcija je ogromna, nije došlo do poboljšanja životnog standarda, znači ajde da govorimo o tome, ajde da nudimo rešenja – naveo je. Upitan da li Vučić ima opoziciju kakvu samo može da poželi, Kostreš je rekao da ima i više od toga. 

- Na žalost nas opozicionara, mi smo sami sebi problem i dokle god ne izađemo sa konkretnim predlozima, dogod ne počnemo da pokazujemo da smo bolji, pametniji i kvalitetniji, a jesmo, od trenutne vlasti, nas će birači kažnjavati – zaključio je Kostreš.

(BILSV, 05.09.2017)



Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.
Odbori LSV | Sreda, 24. 04. 2024. | Komentara: 0

Pokrajinski sekretar Sakalaš da obezbedi poštovanje Ustava i zakona u Zrenjaninu

Odbornička grupa Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Zrenjanina uputila je danas novi zahtev pokrajinskom sekretaru za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Žoltu Sakalašu, kojim se traži hitno isticanje zastave AP Vojvodine na zgradi gradske Skupštine.
Saopštenja | Ponedeljak, 22. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI Novi Sad sve bliže odluci o izlasku na izbore

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Novi Sad u naredna dva dana doneće konačnu odluku o tome da li će izaći na predstojeće lokalne izbore. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook