Poslanici LSV na komemoraciji žrtvama u Srebrenici

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Sreda, 11. 07. 2012. | Komentara: 0

Poslanici LSV na komemoraciji žrtvama u Srebrenici

NOVI SAD – Narodni poslanici Lige socijaldemokrata Vojvodine Olena Papuga i Đorđe Stojšić prisustvovali su danas pomenu žrtvama u Srebrenici.

Olena PApuga

- Predstavnici Ligesocijaldemokrata Vojvodine nisu prvi put za ovih 17 godina bili u Srebrenici. I sigurno ćemo svake godine nastaviti da bar na ovaj način odamo počast stradalima. Nažalost, mi smo bili jedini predstavnici Srbije i treba da se zapitamo zašto je to tako. Jednu gospođu su predstavili kao predstavnicu Skupštine Srbije, ali je ja ne poznajem, iako samo poslanik već četiri godine – istakla je Olena Papuga.

Inače, pogranična policija Srbije je na izlasku iz Loznice zaustavila automobil u kojem su se nalazili Papuga i Stojšić i oštro kontrolisala njihova dokumenta, naročito pošto su saznali da putuju na komemoraciju u Potočare.
- Policajac nam je rekao: 'Izvini, druže, tako su nam naredili' – kazao je Stojšić i dodao da su policajcima pokazali poslaničke legitimacije i lične karte, a Olena Papuga i diplomatski pasoš.

U Memorijalnom centru Potočari kod Srebrenice danas je obeležena 17. godišnjica od stravičnog zločina u Srebrenici kada je ubijeno više od 8.000 muslimana. Na današnjoj komemoraciji pokopano je 520 identifikovanih žrtava genocida. Komemoraciji je prisustvovalo nekoliko hiljada ljudi, među kojima premijer Hrvatske Zoran Milanović, šef Delegacije Evropske unije u BiH Peter Sorensen, jordanski princ Hasan bin Talal, njujorški rabin Artur Šnajer, zamenik premijera Turske Bekir Bozdag i drugi.

U znak sećanja na zločine u Srebrenici, danas je Dan žalosti u Federaciji BiH. Međutim, zbog nemogućnosti dogovora u državnom parlamentu, u BiH nije proglašen Dan žalosti na državnom nivou. Evropske zemlje ovaj dan obeležavaju kao Dan sećanja na genocid, u skladu s odlukom Evropskog parlamenta.

Jedinice Vojske Republike Srpske predvođene generalom Ratkom Mladićem, ubile su u julu 1995. godine više od 8.000 Bošnjaka iz Podrinja. Mladiću se trenutno sudi u Tribunalu u Hagu za genocid i ratne zločine tokom rata u BiH, 1992-95. godine. Zločine u Srebrenici je Međunarodni sud pravde u Hagu 2007. godine zvanično proglasio genocidom.

(BILSV, 11.07.2012)



Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.
Odbori LSV | Sreda, 24. 04. 2024. | Komentara: 0

Pokrajinski sekretar Sakalaš da obezbedi poštovanje Ustava i zakona u Zrenjaninu

Odbornička grupa Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Zrenjanina uputila je danas novi zahtev pokrajinskom sekretaru za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Žoltu Sakalašu, kojim se traži hitno isticanje zastave AP Vojvodine na zgradi gradske Skupštine.
Saopštenja | Ponedeljak, 22. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI Novi Sad sve bliže odluci o izlasku na izbore

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Novi Sad u naredna dva dana doneće konačnu odluku o tome da li će izaći na predstojeće lokalne izbore. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook