Pre 75 godina konstituisana Autonomna Pokrajina Vojvodina

 
 
Izbori u LSV
Saopštenja | Petak, 31. 07. 2020. | Komentara: 0

Pre 75 godina konstituisana Autonomna Pokrajina Vojvodina

Novi Sad, 31. jul 2020 - Pre 75 godina Skupština izaslanika naroda Vojvodine konstituisala je Vojvodinu kao autonomni politički entitet.

Antifašistička borba građana Vojvodine u Drugom svetskom ratu stvorila je zdrave temelje za konstituisanje ravnopravne političke autonomije u okviru Srbije i Jugoslavije. 

LSV

Autonomna Pokrajina Vojvodina nastala je 31. jula 1945. godine.

Nažalost, Vojvodina je već od začetaka svoje autonomije, preko ratnih devedesetih godina, pa sve do današnjih dana, smetala nacionalistima i centralistima. 

Zajednički život građana Vojvodine, bez obzira na nacionalno, versko ili zavičajno poreklo već dugo je na udaru. 

Ideja da je za funkcionisanje države potreban samo jedan centar osnovna je nit koja povezuje najveći deo političke elite u Beogradu. 

Zato je bilo potrebno da se Vojvodina devastira, što više oslabi i ponizi. 

Slabljenje Vojvodine najjasnije se vidi na primeru devastiranja njenih institucija. 

Liga socijaldemokrata Vojvodine već tri decenije ukazuje na pogubne posledice koncentrisanja vlasti u Beogradu, što za posledicu ima slabljenje pokrajinske administracije. 

Srbija je još pre 13 godina ratifikovala Povelju o lokalnim i regionalnim vlastima i kao članica Saveta Evrope obavezala se na sprovođenje politike njihovog razvoja. 

Nažalost, stanje u Srbiji je iz godine u godinu sve gore. 

Baš zato je potrebno snažno podsetiti na početke političkog konstituisanja vojvođanske autonomije i iznova početi borbu za njen bolji položaj u okviru države Srbije.

Branislav Bogaroški
šef poslaničke grupe
Lige socijaldemokrata Vojvodine
u Skupštini AP VojvodineIzjave | Ponedeljak, 26. 10. 2020. | Komentara: 0

Ministarstva sile ne smeju da služe za lečenje kompleksa

Sastav ove vlade pokazuje da je Alekandar Vučić izuzetno opasan protivnik svakome ko pokušava da neke svoje ideje plasira iz jednostavnog razloga što, ako misliš da ga pobediš sa više nacionalizma to ne može, ako misliš da ga pobediš na populizam - ne može, a s druge strane on je napravio jednu inkluzivnu verijantu vlade
Odbori LSV | Petak, 23. 10. 2020. | Komentara: 0

Nema boljeg i značajnijeg imena za novi most od - Most 23. oktobra!

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine Novi Sad čestita svim građanima i građankama 76. godišnjicu od oslobođenja Novog Sada od fašizma u Drugom svetskom ratu.
Saopštenja | Četvrtak, 22. 10. 2020. | Komentara: 0

LSV: Sprečiti divljanje ekstremista

Liga socijaldemokrata Vojvodine poziva nadležne državne organe da spreče okupljanje desnih ekstremista koje je najavljeno za večeras, povodom otvaranja umetničkog festivala „Mirdita, dobar dan“ u Beogradu. 
ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook