Pronatalitetna politika države na štetu građanki Srbije

 
 
Izbori u LSV
Saopštenja | Sreda, 05. 09. 2018. | Komentara: 0

Pronatalitetna politika države na štetu građanki Srbije

Novi Sad, 05. sweptembar 2018 - Od samog početka primene Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, primećuju se samo mane i loša rešenja koja idu na štetu trudnica, porodilja i porodica sa malom decom. Liga socijaldemokrata Vojvodine stoga postavlja pitanje nadležnim ministarstvima, koji promovišu pronatalitetnu politiku, da li će i kada promeniti rešenja koja trenutno „kažnjavaju“ žene koje se odluče na trudnoću i planiranje porodice.

LSV
 
Ministar Đorđević je ranije optužio građanke da su pripadnice takozvane „trudničke mafije“, zanemarujući činjenicu da ih na održavanje trudnoće šalju njihovi lekari i komisije, uzimajući u obzir medicinsku dokumentaciju koju prilože. Sada, trudnice na održavanju nemaju mogućnost da njihovo bolovanje uđe u prosek zarade, te su oštećene kod formiranja iznosa za porodiljsku naknadu. 

Osim toga, porodilje samostalno otvaraju porodiljsko bolovanje, budući da je poslodavac potpuno isključen iz procedura. To nije bio cilj kampanje „Pravo za mame“, već premošćavanje uplate naknade porodiljama, koja je zbog administracije kasnila mesecima. Ovako, porodilje ne mogu otvoriti bolovanje dok ne prilože izvod iz matične knjige rođenih, te samostalno, sveže porođene ili sa bebom starom nekoliko dana, staju u redove ispred šaltera kako bi ostvarile pravo na zaradu. Nove procedure nikako nisu u skladu sa Zakonom o radu, koji navodi „da zaposlena žena ima pravo na posebnu zaštitu za vreme trudnoće i porođaja“.

Još veći nesklad između promovisanih mera pronatalitetne politike i odredbi novog Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, vidi se u postupanju prema ženama preduzetnicama, koje po novim rešenjima prilikom obračuna naknade zarade ne dobijaju poreze i doprinose, osim ako ne zatvore preduzetničku radnju ili imenuju poslovođu. Takođe, porodiljsko odsustvo za treće dete preduzetnicama traje samo godinu dana, a ne dve godine kao što je slučaj u ostalim kategorijama. 

Žene koje direktno učestvuju u prihodovanju budžeta, oštećene su po pitanju staža, uplate poreza i doprinosa kao i vremena provedenog sa svojom decom. 

Zbog toga je licemerno promovisati usklađivanje profesionalnog i porodičnog života, dok se istovremeno umanjuju prethodno stečena prava trudnica i porodilja. 

Zbog toga ne iznenađuje činjenica da žene u Srbiji, koje su pogođene ovim zakonskim rešenjima, organizuju potpisivanje peticija i najavljuju izlazak na ulicu, što je vredno podrške, jer drugačije ne mogu izboriti svoja prava i prethodno zarađenu platu. 

Sve napred pomenuto mora biti jasan signal nadležnim ministarstvima da preduzmu neophodne mere za podsticanje nataliteta, a ne kažnjavanje porodica koje planiraju potomstvo. Zbog toga Liga socijaldemokrata Vojvodine insistira da se predlože rešenja i konkretni mehanizmi koji će za cilj imati poboljšanje uslova trudnica i budućih majki u Srbiji. 

Članica Glavnog odbora 
Lige socijaldemokrata Vojvodine 
Ana PatakiSaopštenja | Utorak, 15. 01. 2019. | Komentara: 0

Brojne nepravilnosti pred najavljene izbore za savete mesnih zajednica u opštini Šid

Odbonici Skupštine opštine Šid, na prvoj ovogodišnjoj sednici, doneli su novi Statut opštine koji je usledio nakon izmena Zakona o lokalnoj samoupravi. Bitne izmene i dopune odnose se pre svega na ovlašćenja opštine u pogledu rada mesnih zajednica, kao i imenovanja Komisije za sprovođenje izbora za članove saveta mesnih zajednica. 
Odbori LSV | Utorak, 15. 01. 2019. | Komentara: 0

Horor na Trgu dr Zorana Đinđića

Liga socijaldemokrata Vojvodine najoštrije osuđuje bahatost i bezobrazluk koji predstavnici zrenjaninske naprednjačke vlasti po ko zna koji put pokazuju nemarom prema javnim površinama.
Saopštenja | Ponedeljak, 14. 01. 2019. | Komentara: 0

Kada će crkva platiti porez na šume, njive i poslovne prostore?

Liga socijaldemokrata Vojvodine ponovo poziva ministra za državnu upravu i lokalnu samoupravu Branka Ružića i finansija Sinišu Malog da saopšte da li je crkva počela da plaća porez na imovinu i ako nije kada će početi.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook