Pronatalitetna politika države na štetu građanki Srbije

 
 
Izbori u LSV
Saopštenja | Sreda, 05. 09. 2018. | Komentara: 0

Pronatalitetna politika države na štetu građanki Srbije

Novi Sad, 05. sweptembar 2018 - Od samog početka primene Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, primećuju se samo mane i loša rešenja koja idu na štetu trudnica, porodilja i porodica sa malom decom. Liga socijaldemokrata Vojvodine stoga postavlja pitanje nadležnim ministarstvima, koji promovišu pronatalitetnu politiku, da li će i kada promeniti rešenja koja trenutno „kažnjavaju“ žene koje se odluče na trudnoću i planiranje porodice.

LSV
 
Ministar Đorđević je ranije optužio građanke da su pripadnice takozvane „trudničke mafije“, zanemarujući činjenicu da ih na održavanje trudnoće šalju njihovi lekari i komisije, uzimajući u obzir medicinsku dokumentaciju koju prilože. Sada, trudnice na održavanju nemaju mogućnost da njihovo bolovanje uđe u prosek zarade, te su oštećene kod formiranja iznosa za porodiljsku naknadu. 

Osim toga, porodilje samostalno otvaraju porodiljsko bolovanje, budući da je poslodavac potpuno isključen iz procedura. To nije bio cilj kampanje „Pravo za mame“, već premošćavanje uplate naknade porodiljama, koja je zbog administracije kasnila mesecima. Ovako, porodilje ne mogu otvoriti bolovanje dok ne prilože izvod iz matične knjige rođenih, te samostalno, sveže porođene ili sa bebom starom nekoliko dana, staju u redove ispred šaltera kako bi ostvarile pravo na zaradu. Nove procedure nikako nisu u skladu sa Zakonom o radu, koji navodi „da zaposlena žena ima pravo na posebnu zaštitu za vreme trudnoće i porođaja“.

Još veći nesklad između promovisanih mera pronatalitetne politike i odredbi novog Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, vidi se u postupanju prema ženama preduzetnicama, koje po novim rešenjima prilikom obračuna naknade zarade ne dobijaju poreze i doprinose, osim ako ne zatvore preduzetničku radnju ili imenuju poslovođu. Takođe, porodiljsko odsustvo za treće dete preduzetnicama traje samo godinu dana, a ne dve godine kao što je slučaj u ostalim kategorijama. 

Žene koje direktno učestvuju u prihodovanju budžeta, oštećene su po pitanju staža, uplate poreza i doprinosa kao i vremena provedenog sa svojom decom. 

Zbog toga je licemerno promovisati usklađivanje profesionalnog i porodičnog života, dok se istovremeno umanjuju prethodno stečena prava trudnica i porodilja. 

Zbog toga ne iznenađuje činjenica da žene u Srbiji, koje su pogođene ovim zakonskim rešenjima, organizuju potpisivanje peticija i najavljuju izlazak na ulicu, što je vredno podrške, jer drugačije ne mogu izboriti svoja prava i prethodno zarađenu platu. 

Sve napred pomenuto mora biti jasan signal nadležnim ministarstvima da preduzmu neophodne mere za podsticanje nataliteta, a ne kažnjavanje porodica koje planiraju potomstvo. Zbog toga Liga socijaldemokrata Vojvodine insistira da se predlože rešenja i konkretni mehanizmi koji će za cilj imati poboljšanje uslova trudnica i budućih majki u Srbiji. 

Članica Glavnog odbora 
Lige socijaldemokrata Vojvodine 
Ana PatakiSaopštenja | Ponedeljak, 22. 04. 2019. | Komentara: 0

Sprečiti pokušaje revizije istorije da se zlo ne ponovi

Republika Srbija dočekuje Dan sećanja na žrtve holokausta i genocida nad Srbima, Romima i Jevrejima za vreme Drugog svetskog rata, kao zemlja u kojoj pojedine političke grupacije otvoreno prekrajaju istoriju i veličaju ulogu Dimitrija Ljotića i Milana Nedića i njihove odgovornosti za stradanja građana.
Saopštenja | Nedelja, 21. 04. 2019. | Komentara: 0

Modernim Ustavom protiv beogradizacije Srbije

Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da je svaka vest o ekonomskom oporavku Srbije dobra, ali treba istaći da se najveći deo takvih novosti odnosi samo na teritoriju grada Beograda.
Saopštenja | Subota, 20. 04. 2019. | Komentara: 0

Ćutanje države hrabri Vojislava Šešelja

Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da je najava održavanja desetog Otažbinskog kongresa Srpske radikalne stranke, koji je najavljen za 4. maj u sremskom selu Hrtkovci, posledica izostanka reakcije vlasti na presudu Vojislavu Šešelju, koji je u Mehanizmu za međunarodnu krivične sudove u Hagu osuđen na deset godina zatvora.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook