Puno rezultata za Vojvodinu i njene građane

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Sreda, 21. 12. 2011. | Komentara: 0

Puno rezultata za Vojvodinu i njene građane

NOVI SAD - Portparolka i narodna poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandra Jerkov na današnjoj, novogodišnjoj, konferenciji za novinare iznela najvažnije rezultate koje je Liga postigla tokom ove godine.

Canak Jerkov

Kako je rekla, rezultat kojim se Liga najviše ponosi je usvajanje Zakona o javnoj svojini kojim je AP Vojvodina, nakon 15 godina, ponovo dobila svoju imovinu. Ona je navela da je taj zakon usvojen u skladu sa Ustavom Republike Srbije te da zbog toga nije maksimum onoga što je LSV za Vojvodinu želela. Ipak, kako kaže Liga se može pohvaliti time da je na njeno insistiranje oformljena radna grupa za izradu zakona na čijem čelu je bio zamenik predsednika LSV Bojan Kostreš, i koja je na kraju i napravila predlog tog zakona.

Imovina, kancelarija u Briselu, zastave...

- Nakon što su svi odustali, uključujući i Vladu AP Vojvodine, LSV je svojim zalaganjem uspela da se izbori za to da u imovinu Vojvodine uđu deo gasovodne mreže, Novosadski sajam, DP Novi Sad Gas, legati, imovina VANU, imovina RTV-a i otvorio se prostor za još davanja imovine AP Vojvodini – rekla je ona. Jerkova je navela da je ove godine otvorena i kancelarija AP Vojvodine u Briselu za šta se LSV zalagala najmanje tri godine.

- Zamerali smo svima koji su ovaj proces opstruisali, koji su ga usporavali i na kraju možemo reći da je verovatno i zbog našeg velikog zalaganja na kraju kancelarija AP Vojvodine u Briselu i otvorena – navela je ona. Takođe, kako kaže, zahvaljujući akciji koju je Liga pokrenula u februaru, danas samo u dest vojvođanskih opština i gradova nije istaknuta zastava Vojvodine onako kako to nalažu Statut AP Vojvodine, Zakon o utvrđivanju nadležnosti AP Vojvodine i Ustav Republike Srbije.

- Do ove naše akcije zastava je postojala samo u nekoliko opština i gradova u Vojvodini, a sad ih je ostalo još deset – navela je ona, dodajući da je cilj Lige da se u narednoj godini zastave zaviore i u tim preostalim mestima.

Traktori i trudnice...

Kao veoma značajan uspeh, Jerkova je navela usvajanje amandmana koji su podnele ona i poslanica LSV Olena Papuga u Skupštini Srbije, a kojim se obezbeđuje da se na izbornim listama na republičkim, a zatim i lokalnim izborima, obezbedi da svaki treći kandidat bude manje zastupljenog pola, što su na političkoj sceni Srbije, žene. Naredni uspeh, kojim se Liga ponosi, jeste ukidanje godišnje registracije traktora. Ovu akciju Liga je sprovela uz veliku podršku poljoprivrednika koji su za ovu inicijativu LSV dali više od 30.000 potpisa.

- Traktori će od naredne godine, biti registovani samo jednom. Registracija će biti trajna, što znači da smo mnogim vojvođanskim domaćinstvima uspeli da uštedimo nekoliko desetina hiljada dinara – rekla je ona. U mnogim vojvođanskim gradovima usvojena je i inicijativa LSV da se trudnicama koje se nalaze na trudničkom bolovanju i održavanju trudnoće isplaćuje puna plata, a ne 65 odsto kako je to do sada bio slučaj. Takođe je usvojeno i da se trudnicama koje su slabijeg materijalnog položaja, i njhovim porodicama, obezbede primanja bez obzira na to da li se nalaze na održavanju trudnoće i da li su zaposlene.

Lustracija, antifašizam, Prostorni plan...

Jerkova je rekla i da je Liga nastavila svoje zalaganje za lustraciju i antifašizam.

- Jedan od naših amandmana je usvojen na zakon o ministarstvima da je Ministarstvo za ljudska i manjinska prava nadležno za to da se ofromi komisija za lustraciju – kaže Jerkova, dodajući da će to ministarstvo i snositi odogovornost ako ta komisija ne bude oformljena. Ona je navela i da je Liga sprečila da se na Zakon o restituciji usvoji amandman Saveza vojvođasnkih Mađara kojim bi svi oni koji su imali prebivalište na teritoriji Srbije pre 6.aprila 1941.godine, bez obzira koju su ulogu imali u Drugom svetskom ratu bili oslobođeni bilo kakve odgovornosti. Jerkova je na kraju navela da su poslanici LSV u Skupštini Vojvodine i Liga u javnoj raspravi prilikom usvajanja Prostornog plana AP Vojvodine dali više od 80 predloga na koji način taj dokument može da se popravi.

- Više od polovine ovih predloga je usvojeno, među njima, za nas Novosađane je možda najvažnije to da je usvojen predlog Lige u Prostorni plan uđe izgradnja kliničko bolničkog centra u Novom Sadu čime će se rasteretiti Klinički centar Vojvodine – navela je Jerkova.

(BILSV, 21.12.2011.)




Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.
Odbori LSV | Sreda, 24. 04. 2024. | Komentara: 0

Pokrajinski sekretar Sakalaš da obezbedi poštovanje Ustava i zakona u Zrenjaninu

Odbornička grupa Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Zrenjanina uputila je danas novi zahtev pokrajinskom sekretaru za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Žoltu Sakalašu, kojim se traži hitno isticanje zastave AP Vojvodine na zgradi gradske Skupštine.
Saopštenja | Ponedeljak, 22. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI Novi Sad sve bliže odluci o izlasku na izbore

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Novi Sad u naredna dva dana doneće konačnu odluku o tome da li će izaći na predstojeće lokalne izbore. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook