Republički izbori mogući, za pokrajinske nema razloga

 
 
Izbori u LSV
Izjave | Nedelja, 03. 03. 2013. | Komentara: 0

Republički izbori mogući, za pokrajinske nema razloga

NOVI SAD – Zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš smatra da ima više razloga za prevremene republičke izbore, ali ne i za pokrajinske, i ocenjuje da bi razlika u snazi koalicionih partnera mogla izazvati vanredne izbore u Srbiji do kraja godine.

LSV

Navodeći da u Srbiji postoji drugačiji odnos političkih snaga u odnosu na vreme kad je ova vlada formirana, Kostreš je kazao da bi "ta razlika u snazi koalicionih partnera" mogla izazvati nove izbore. Izbore bi moglo da izazove i "dobijanje ili nedobijanje datuma pregovora sa EU, katastrofalna ekonomska situacija" i mnogo drugih uzroka, rekao je Kostreš u intervjuu Tanjugu, izrazivši uverenje da do novog izlaska na birališta može doći do kraja godine.

Optužbe bez dokaza

Kostreš je pozdravio borbu protiv korupcije koju sprovodi nova republička vlada, ali je naveo da će konačna ocena te borbe moći da bude data tek kad procesi dobiju sudske epiloge. Povodom zalaganja opozicionih stranaka u Vojvodini za nove pokrajinske izbore, Kostreš je kazao da ne vidi razlog zašto bi ti prevremeni izbori bili organizovani, osim "ukoliko ne dođe do nekih vanrednih okolnosti".  Opozicija "stalno koketira sa nekim stvarima" na osnovu kojih bi moglo da se nasluti da u Vojvodini ima velikih korupcionaških afera, da je bilo zloupotreba službenih položaja i velikih pljački, "a niko to ne dokazuje", rekao je Kostreš i dodao da bi o tim optužbama trebalo da se izjasne nadležni državni organi.
– Ako državni organi pokažu da su određeni delovi vojvođanske administracije zloupotrebljavali resurse, da je bilo krađe, nenamenskog trošenja sredstava, korupcije i na bilo koji drugi način kršenja zakona, to bi moglo da izazove vanredne pokrajinske izbore – kazao je Kostreš. Naglasivši da "niko ne može da stoji iza pojedinaca ili grupa koje su se na kriminalan način bavili određenim temama", Kostreš smatra da je to "u ovom momentu na nivou spekulacije i jedan od napada opozicije na pokrajinsku vlast, koja ima skoro dvotrećinsku podršku u parlamentu i koju od 2000. godine čine iste stranke (DS, LSV i SVM).

APV sputava loš Ustav

Pokrajinsku administraciju, međutim, "sputava loš Ustav i zakoni koji joj ne dozvoljavaju da sprovodi nadležnosti na svojoj teritoriji", smatra Kostreš, ocenjujući da svi veći problemi u našoj zemlji i otvorena pitanja proističu iz Ustava, koji bi "morao da bude promenjen". LSV je protiv tog ustava bila i kad je donošen 2006. godine, jer je taj najviši državni akt “brana evropskim integracijama Srbije, rešavanju unutardruštvenih odnosa, odnosa između AP Vojvodine i Republike Srbije i rešavanju svih ostalih problema”, rekao je Kostreš.
– U državi nemamo uređene odnose i jasno definisane nadležnosti, što je potvrđeno i slučajem aflatoksina u mleku, pa tim povodom pokrajinska administracija govori jedno, a republička drugo, jer nema jasno definisanih nadležnosti pokrajinskog Sekretarijata za poljoprivredu i Ministarstva poljoprivrede – ukazuje Kostreš. Povodom inicijativa za okupljanje političkih snaga radi redefinisanja statusa Vojvodine i jačanja njene autonomije, Kostreš je istakao da “formiranje fronta i nekih zajedničkih aktivnosti” mora proisteći iz razgovora i dogovora političkih činilaca i na osnovu odluke najvišeg organa stranke.
– Mislim da nije isključeno da se unapredi saradnja između LSV, LDP i nekih drugih partija, koja je inače bila na visokom nivou i veoma kvalitetna i dobra – naglasio je zamenik predsednika LSV. Takva saradnja je moguća jer LSV i LDP “imaju najviše prava, ali i obaveze da se bore za novi Ustav Srbije“, odnosno da iniciraju ustavne reforme, rekao je Kostreš.

(BILSV, 03. 03. 2013.)Izjave | Sreda, 21. 04. 2021. | Komentara: 0

Čanak: Zakon o legalizaciji kanabisa u medicinske svrhe što pre usvojiti

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak podržao je skup koji je juče održao Socijalni kanabis klub, kojim je Srbija pozvana da usvoji zakon o legalizaciji kanabisa u medicinske svrhe. 
Odbori LSV | Utorak, 20. 04. 2021. | Komentara: 0

Novi Sad je pokazao da nema mesta fašizmu i fašistima!

Novi Sad je juče još jednom jasno poručio da fašizmu i fašistima nema mesta na njegovim ulicama.
Iz medija | Ponedeljak, 19. 04. 2021. | Komentara: 0

Nova vlast prodaje crnogorski interes ruskom kupcu

Dobar dio sadašnje vlasti u Crnoj Gori vidim kao preprodavce crnogorskog nacionalnog interesa ruskom kupcu – uz djelove političkog establišmenta u Srbiji kao posrednike u toj trgovini - kaže predsjednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak za podgoričku „Pobjedu“. ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook