Hitno uvesti kontrolu investitora u ophođenju prema zemljištu

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Petak, 25. 08. 2017. | Komentara: 0

Hitno uvesti kontrolu investitora u ophođenju prema zemljištu

Novi Sad, 25. avgust 2017 - Ko vodi računa o tome kako strani investitori postupaju i kako se odnose prema obradivom zemljištu, koje je neobnovljiv resurs, pitao je narodni poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak u Skupštini Srbije tokom rasprave o predloženim izmenama Zakona o poljoprivrednom zemljištu. 

LSV

On je ministra Nedimovića pitao da li je tačno, da na pojedinim parcelama inostrani investitori po pet puta seju istu kulturu i da ne poštuju elementarna pravila plodoreda. 

Čanak je istakao da se na taj način zemlja nepovratno ispošćava i uništava poljoprivredno zemljište. Ovakvim postupanjem doći će se u poziciju da - upravo zbog toga što se ne vodi računa o tome šta rade inostrani investitori jer prema njima se država odnosi majčinski, a prema domaćim proizvođačima maćehinski - neobnovljiv resurs, kao što je poljoprivredno zemljište, bude izraubovan i uništen, kao što je to trenutno situacija sa naftom i prirodnim gasom u Vojvodini, koji će, kada ruski partner završi svoje raubovanje tog prirodnog resursa, jednostavno biti uništen.

Nenad Čanak je podsetio i na situaciju pomora pčela u Vojvodini pre dve godine, za čiji uzrok se do dana današnjeg ne zna. On je pitao kako je došlo do toga da skoro 3.000 košnica pčela u Vojvodini ugine i podsetio da bez tih pčela u Vojvodini,  i ne samo u Vojvodini, 80% poljoprivrednih kultura ne bi dalo ploda. 

Čanak je rekao da se sumnja da su pčele trovane pesticidima koji su korišćeni upravo na parcelama na kojima gazduju inostrani investitori, ali da nikada nismo dobili odgovore na to i da bi voleo da ga opovrgnu u ovome konkretnim dokazima, ali da konkretnih dokaza nema jer, koliko je poznato, nikad istrage nije bilo.

Biro za informisanje
Lige socijaldemokrata Vojvodine



Saopštenja | Utorak, 30. 04. 2024. | Komentara: 0

Pozivamo Aleksandra Vučića da priveže svoje šovinističke propagandiste

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI najoštrije osuđuje još jedan naci-šovinistički napad na poznatog novinara i profesora Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Dinka Gruhonjića. Akter najnovijeg poziva na linč Gruhonjića je poznati ekstremista i samodeklarisani zastupnik interesa tuđe države – Aleksandar Vulin. 
Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.
Saopštenja | Ponedeljak, 22. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI Novi Sad sve bliže odluci o izlasku na izbore

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Novi Sad u naredna dva dana doneće konačnu odluku o tome da li će izaći na predstojeće lokalne izbore. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook