LSV ne prekraja prošlost

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Ponedeljak, 25. 11. 2013. | Komentara: 0

LSV ne prekraja prošlost

NOVI SAD, 25. novembar - Činjenica je da je pre 95 godina, 25. novembra 1918. na Velikoj narodnoj skupštini došlo je do prisajedinjenja Vojvodine (Banata, Bačke i Baranje) Kraljevini Srbiji.

LSV
 
To je bio rezultat ishoda Prvog svetskog rata i taj datum objektivno
ima svoje istorijsko značenje za dalji razvoj Srbije i Vojvodine.
 
Vojvodina se kroz razvijeni antifašistički pokret njenih naroda 1941-1945. godine, konstituisala u autonomnu pokrajinu u okviru ustavnog uređenja Srbije i Jugoslavije posle Drugog svetskog rata.
 
Time se faktički izrazila njena objektivna istorijska, nacionalna, kulturna i druga specifičnost.
 
To je posebno došlo do izražaja na Skupštini izaslanika naroda Vojvodine, održanoj 30. i 31. jula 1945. godine  u Novom Sadu, na kojoj se Vojvodina voljom svih njenih naroda,  kao konstituisana autonomna pokrajina, priključila Srbiji.
 
Liga socijaldemokrata Vojvodine se i ovog puta prema prošlosti Srbije i Vojvodine, kao i do sada, određuje sa stanovišta stvarnih istorijskih vrednosti i ne pokušava da u ime drugih shvatanja, prekraja i relativizuje prošlost.

Predsednik
Političkog saveta LSV
Dušan Jakovljev



Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.
Saopštenja | Ponedeljak, 22. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI Novi Sad sve bliže odluci o izlasku na izbore

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Novi Sad u naredna dva dana doneće konačnu odluku o tome da li će izaći na predstojeće lokalne izbore. 
Saopštenja | Subota, 20. 04. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Borićemo se zajedno protiv izolacionističke politike vlasti

Dugo pripremana i u javnosti promovisana promena strateške orijentacije Srbije konačno je obznanjena i to neformalno od strane ultradesnog krila vladajuće stranke. Poslanik SNS Vladimir Đukanović je izgovorio stav za koji je režim dugo pripremao javnost, a to je konačno odustajanje Srbije od procesa pridruživanja Evropskoj uniji



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook