LSV ne prekraja prošlost

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Ponedeljak, 25. 11. 2013. | Komentara: 0

LSV ne prekraja prošlost

NOVI SAD, 25. novembar - Činjenica je da je pre 95 godina, 25. novembra 1918. na Velikoj narodnoj skupštini došlo je do prisajedinjenja Vojvodine (Banata, Bačke i Baranje) Kraljevini Srbiji.

LSV
 
To je bio rezultat ishoda Prvog svetskog rata i taj datum objektivno
ima svoje istorijsko značenje za dalji razvoj Srbije i Vojvodine.
 
Vojvodina se kroz razvijeni antifašistički pokret njenih naroda 1941-1945. godine, konstituisala u autonomnu pokrajinu u okviru ustavnog uređenja Srbije i Jugoslavije posle Drugog svetskog rata.
 
Time se faktički izrazila njena objektivna istorijska, nacionalna, kulturna i druga specifičnost.
 
To je posebno došlo do izražaja na Skupštini izaslanika naroda Vojvodine, održanoj 30. i 31. jula 1945. godine  u Novom Sadu, na kojoj se Vojvodina voljom svih njenih naroda,  kao konstituisana autonomna pokrajina, priključila Srbiji.
 
Liga socijaldemokrata Vojvodine se i ovog puta prema prošlosti Srbije i Vojvodine, kao i do sada, određuje sa stanovišta stvarnih istorijskih vrednosti i ne pokušava da u ime drugih shvatanja, prekraja i relativizuje prošlost.

Predsednik
Političkog saveta LSV
Dušan Jakovljev



Saopštenja | Petak, 05. 04. 2024. | Komentara: 0

Mentalno zdravlje građana Srbije bitnije od Vučićevog buncanja o letećim automobilima

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poručuje predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da su leteća taksi vozila, za koja je rekao da će saobraćati u Beogradu već 2027. godine, direktno narušavanje mentalnog zdravlja 6,5 miliona građana Srbije.
Saopštenja | Petak, 29. 03. 2024. | Komentara: 0

Oslobodite Filozofski fakultet u Novom Sad od opsade huligana

Pozivam najviše državne funkcionere i organe, a posebno policiju da  pod hitno prekinu sa okretanjem glave od trenutnih događanja na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, prećutnom ili čak otvorenom podrškom nasilnim uzurpatorima koji su kreirali izuzetno opasnu i potencijalno zapaljivu situaciju. 

Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook