Neka EPS izbegne bankrot bez otimanja Elektrovojvodine

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Petak, 08. 02. 2013. | Komentara: 0

Neka EPS izbegne bankrot bez otimanja Elektrovojvodine

NOVI SAD, 8. februar – Liga socijaldemokrata Vojvodine se najoštrije protivi mogućnosti da se Elektrovojvodina ugasi i njeni račun i imovina prebace u Beograd, a pogotovo da se to čini kako bi se pokrili nagomilani gubici Elektroprivrede Srbije i sprečio bankrot EPS-a.

LSV

Podsećamo da je Skupština AP Vojvodine 14. decembra usvojila odluku da se predstavnici pokrajinske vlade i skupštine, kao i sindikata Elektrovojvodine uključe u proces reorganizacije EPS-a. A to znači da se Vladi Srbije predlaže drugačiji model reorganizacije.od onog na kojem sada insitira v. d direktora Elektroprivrede Srbije Aleksandar Obradović i podrazumeva decentralizaciju rada EPS-a tako da Elektrovojvodina zadrži status privrednog društva.

Vršilac dužnosti direktora EPS-a treba da ima na umu da je Skupština AP Vojvodine predstavničko telo dva miliona građanki i građana AP Vojvodine i da je za tu odluku glasalo 84 poslanika i vladajućih i opozicionih stranaka.

Aleksandar Obradović pritom kaže da se EPS-u duguje 120 milijardi dinara, od čega 80 duguju privreda i stanovništvo.  

Umesto da bankrot izbegava tako što će poboljšati naplatu, smanjiti broj zaposlenih i rešiti problem u drugim delovima EPS-a, Obradović bi da prebaci račun i imovinu Elektrovojvodine, preduzeća koje nije gubitaš, koje ima više od 97 posto naplativosti i koje je najzdraviji deo tog sistema.

Ukoliko Aleksandar Obradović, kao v.d.direktora EPS-a i republička vlast na silu sprovedu svoj prvobitni plan, Vojvodina i Novi Sad će biti zakinuti za 600 miliona dinara koliko godišnje iznose fiskalne obaveze Elektrovojvodine i preko 150 investicija na području čitave pokrajine.

Liga socijaldemokrata Vojvodine se protivila i danas se protivi prodaji NIS-a (tj. vojvođanskog Naftagasa), a sada se to sprema Elektrovojvodini, jedinoj preostaloj vojvođanskoj imovini, koju su u potpunosti izgradili građani Vojvodine, kao što je i konstatovano u zaključku usvojenom na sednici Skupštine APV.  

Elektrovojvodina sa svojih 3000 radnika, ne sme postati puki šalter EPS-a, kako bi se platio dug koji nisu stvorili građani i građanke AP Vojvodine.

Potpredsednik
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Branislav Bogaroški



Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.
Saopštenja | Ponedeljak, 22. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI Novi Sad sve bliže odluci o izlasku na izbore

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Novi Sad u naredna dva dana doneće konačnu odluku o tome da li će izaći na predstojeće lokalne izbore. 
Saopštenja | Subota, 20. 04. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Borićemo se zajedno protiv izolacionističke politike vlasti

Dugo pripremana i u javnosti promovisana promena strateške orijentacije Srbije konačno je obznanjena i to neformalno od strane ultradesnog krila vladajuće stranke. Poslanik SNS Vladimir Đukanović je izgovorio stav za koji je režim dugo pripremao javnost, a to je konačno odustajanje Srbije od procesa pridruživanja Evropskoj uniji



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook