Sedlarević: Pravično obeštetiti Vojvodinu i lokalne samouprave

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Utorak, 28. 10. 2014. | Komentara: 0

Sedlarević: Pravično obeštetiti Vojvodinu i lokalne samouprave

NOVI SAD - Skupština AP Vojvodine raspravlja danas o predlogu poslanika Lige socijaldemokrata Vojvodine koji je naknadno uvršten u dnevnio red, a reč je o Informaciji o potrebi obeštećenja Autonomne pokrajine Vojvodine po osnovu ulaganja Vojvodine u izgradnju Naftagasa. 

Sedlarevic

Informaciju je poslanicima obrazložila zamenica šefa Poslaničke grupe LSV mr Maja Sedlarević, a u nastavku možete pročitati transkript njenog obrazloženja:

Skupština APV 37 puta bez sluha

Od jula 2008. godine do današnje sednice, poslanička grupa Lige socijaldemokrata Vojvodine 37 puta je tražila da se Skupština AP Vojvodine izjasni o visini i načinu obeštećenja AP Vojvodine zbog privatizacije Naftne industrije Srbije, a na osnovu ulaganja građana Vojvodine u izgradnju Naftagasa i drugih delova Naftne industrije Srbije na teritoriji AP Vojvodine.

Ažurirali smo našu inicijativu, informaciju sa kojom smo želeli da izađemo pred Skupštinu AP Vojvodine i pred vama se danas nalazi Informacija sa predlogom zaključaka koji sadrže način na koji bi AP Vojvodina trebalo da bude obeštećena zbog načina na koji je prodata Naftna industrija Srbije. Inicijativu koju smo danas, konačno, uvrstili u dnevni red predložilo je 60 poslanika svojim potpisima. I to je važno.

Važno je zbog toga što je Naftna industrija Srbije jedan od najbitnijih resursa, kako Autonomne Pokrajine Vojvodine, tako i Republike Srbije. Devedeset procenata kapitala NIS-a jeste na teritoriji Vojvodine, 80 procenata zaposlenih u Naftnoj industriji Srbije jesu iz Vojvodine. Knjigovodstvena vrednost Naftne industrije Srbije bila je 1.400.000.000,00 (MILIJARDU I 400 MILIONA) dolara, dok su naftne rezerve bile između 7,5 i 9.000.000.000,00 (milijardi) dolara. Pored svega ovog, Naftna industrija Srbije prodata je za svega 400 miliona evra. To je na nivou godišnje eksploatacije nafte i gasa u Vojvodini.

Višestruko oštećena Pokrajina

Privatizacijom Naftne industrije Srbije, u okviru koje je gotovo sva imovina imovina vojvođanskog Naftagasa, AP Vojvodina je oštećena i to višestruko. Tražimo da AP Vojvodina bude obeštećena za uložena sredstva ulaganja u Naftagas i druge delove NIS-a na teritoriji APV. U Narodnoj skupštini Republike Srbije usvojen je Zakon o ratifikaciji Sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Ruske federacije o saradnji u oblasti naftne i gasne privrede.

Šta je važno pomenuti kada je ova ratifikacija u pitanju? U pripremi i zaključivanju Energetskog sporazuma pokrajinski organi uprave, Izvršno veće AP Vojvodine i Skupština AP Vojvodine nisu imali bilo kakvog učešća, iako se radi o budućoj valorizaciji nalazišta nafte i gasa koja se najvećim delom nalaze u Vojvodini, kao i o prodaji, rekonstrukciji i modernizacije tehnološkog kompleksa „Naftne industrije Srbije". Najvažnija i najvrednija vojvođanska imovina prodata je bez bilo kakve konsultacije pokrajinskih organa.

Drastično raubovanje nalazišta

Samo ilustracije radi, šta se danas, šest godina kasnije dešava... Sudeći po tome što je samo prošle godine NIS u Rafineriji Pančevo preradio više od 1,2 miliona tona nafte, može se očekivati da će naftna polja u Vojvodini presušiti za najviše jednu deceniju, tako kažu stručnjaci. Naime, ukupne dokazane rezerve nafte u našoj zemlji procenjene su na 10 do 12 miliona tona, odnosno svega desetak puta više od samo prošlogodišnje prerade pančevačke rafinerije! Stoga, neophodno je zaustaviti i sprečiti drastično raubovanje nalazišta i agresivno povećanje efikasnosti korišćenja naftnog i gasnog potencijala Vojvodine, koji nesporno zavređuje veliku pažnju koja od strane države koja za sada izostaje.

Naftna industrija Srbije u ovom mometu radi bez bilo kakvog nadzora Republike Srbije.

60 godina tradicije

A sada malo istorije - zašto nam je bitan Naftagas? Naftna kompanija izgrađena je radom i ulaganjem građana Vojvodine počev od 1949. godine, kada su u Vojvodini započeta prva istražna bušenja nafte i gasa, a prva eksploatacija naftnih ležišta ostvarena je 1956. godine. Tokom više od 50 godina, od 1956. do 2007. godine iz vojvođanskih ležišta dobijeno je 45 miliona tona sirove nafte. Celokupni kapital „Naftagasa" ostvaren je ulaganjem AP Vojvodine. Tim potencijalom su izgrađene i rafinerije na teritoriji AP Vojvodine i drugi delovi sistema koji su naknadno uključeni u NIS.

Iako se skoro celokupna proizvodnja nafte i gasa u Srbiji ostvaruje upravo na teritoriji AP Vojvodine, centralizacijom „Naftagas" je 21. juna 1991. godine transformisan u Naftnu industriju Srbije. Naftna industrija Srbije je, do momenta privatizacije, u celini i u potpunosti bila pod ingerencijom Vlade Republike Srbije, koja i danas ima vlasnički udeo. Organi AP Vojvodine - Skupština AP Vojvodine i Pokrajinska vlada, kao i organi lokalne samouprave nisu i ni danas nemaju nikakvih prava niti uticaja na poslovanje Naftne industrije Srbije.

Data i rudna bogatstva

I pored činjenice da je Energetski sporazum potpisan između dve Vlade, usvojen Zakon o ratifikaciji tog Sporazuma, a 51 procenat NIS-a prodato, i dalje je neophodno, i to u što većoj meri, obezbediti interes građana, ne samo Vojvodine, nego i cele Republike Srbije.
U tom cilju, u operacionalizaciji energetskog sporazuma trebalo je obezbediti da se iz kupovine 51 procenta osnivačkog kapitala Naftne industrije Srbije od strane ruske firme izuzmu ležišta nafte i gasa na teritoriji Republike Srbije, kako sadašnja tako i inicijalna, kao i postojeći i budući istražni blokovi. Ovo je jako bitno, jer se nije desilo. Ovo nije uobičajeno, a u našem okruženju nije ni poznato, da su predmet kupoprodaje bila rudna bogatstva jedne zemlje bez obzira na pogođenu i ugovorenu cenu. Uobičajeno je da se rudna bogatstva ne prodaju, već da se po ugovoru o proizvodnji ležišta nafte i gasa ustupe na eksploataciju, pri čemu se raspodela između vlasnika rudnog bogatsva i korisnika ostvaruje u odnosu 80:20 peocenata u korist vlasnika rudnog bogatstva.

Priča privatizacije Naftne induistrije Srbije nije samo priča privatizacije naftne kompanije. Ona je priča nove devastacije prirodnih bogatstava AP Vojvodine. Ona je priča nedefinisane imovine APV, rudnih bogatstava, zemljišta, svega što je nepravedno oduzeto ili se uzima AP Vojvodini. O rudnoj renti, biće prilike, moraćemo posebno da razgovaramo i sigurna sam da će vojvođanske lokalne samouprave posebno zainteresovane za ovo kao temu. .

Tražimo realno obeštećenje

S obzirom na to da je Vlada Republike Srbije prenebregla sve ove činjenice i da se finalni aranžman, odnosno ugovor, ipak u potpunosti bazira na potpisanom Protokolu i Sporazumu, neophodno je da se što pre, a najkasnije do isteka energetskog sporazuma, predvidi obeštećenje AP Vojvodine. Obeštećenje Vojvodine podrazumeva da se u budžet ili u vlasništvo AP Vojvodine iz konačnog aranžmana sa ruskom stranom i iz drugih izvora obezbedi povraćaj realne vrednosti Naftagasa i drugih delova NIS-a, koji su stvoreni isključivo ulaganjem Autonomne pokrajine Vojvodine.

Nalazom nezavisnog revizora, treba se i toga podsetiti, vrednost ukupnog kapitala NIS-a u trenutku prodaje je procenjena na 2,2 milijarde evra. S obzirom na to da po važećem Zakonu o privatizaciji AP Vojvodini pripada 50 procenata privatizacionog prihoda, a 5 procenata lokalnim samoupravama na teritoriji AP Vojvodine, to znači da bi od procenjenih 2,2 milijarde evra vrednosti (po proceni nezavisnih revizora) AP Vojvodini i lokalnim samoupravama trebalo da pripadne 1,2 milijarde evra.

Smatramo da bi adekvatno obeštećenje za građane Vojvodine bio besteretni prenos 55 procenata akcijskog kapitala NIS-a u vlasništvu Republike Srbije na AP Vojvodinu i lokalne samouprave sa teritorije AP Vojvodine u proporciji utvrđenoj zakonom. Pošto je učešće Republike Srbije u kapitalu - vlasništvu NIS-a oko 30 procenata, tačnije 29 procenata, to bi značilo da bi AP Vojvodini i lokalnim samoupravama na teritoriji Vojvodine po osnovu obeštećenja pripalo ukupno oko 16,5 procenata kapitala Naftne industrije Srbije, uz sva prava koja proizilaze iz statusa akcionara.

Stoga, u ime grupe poslanika koji su inicirali ovu diskusiju, predlažemo da Skupština Autonomne pokrajine Vojvodine, usvoji Informaciju o potrebi obeštećenja Autonomne pokrajine Vojvodine po osnovu ulaganja Vojvodine u izgradnju Naftagasa, kao i zaključke:

1. Skupština AP Vojvodine zahteva da se na Autonomnu pokrajinu Vojvodinu i lokalne samouprave na teritoriji AP Vojvodine besteretno prenese 55 procenata akcijskog kapitala Republike Srbije u NIS a.d. kao obeštećenje za ulaganja koja su građani Vojvodine uložili u izgradnju Naftagasa i drugih delova NIS-a.

2. Informacija sa zaključcima dostavi Vladi Republike Srbije.

(BILSV, 28. 10. 2014)

 




Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.
Odbori LSV | Sreda, 24. 04. 2024. | Komentara: 0

Pokrajinski sekretar Sakalaš da obezbedi poštovanje Ustava i zakona u Zrenjaninu

Odbornička grupa Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Zrenjanina uputila je danas novi zahtev pokrajinskom sekretaru za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Žoltu Sakalašu, kojim se traži hitno isticanje zastave AP Vojvodine na zgradi gradske Skupštine.
Saopštenja | Ponedeljak, 22. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI Novi Sad sve bliže odluci o izlasku na izbore

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Novi Sad u naredna dva dana doneće konačnu odluku o tome da li će izaći na predstojeće lokalne izbore. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook