Sedlarević: Vojvodina je mogla puno toga sa 94 milijarde dinara

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Četvrtak, 22. 11. 2012. | Komentara: 0

Sedlarević: Vojvodina je mogla puno toga sa 94 milijarde dinara

NOVI SAD – Zamenica šefa poslaničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini AP Vojvodine Maja Sedlarević je, komentarišući izveštaj o radu Fonda za kapitalna ulaganja AP Vojvodine, zamerila što izveštaj nije blagovremen.

LSV

Kako je navela, danas su pokrajinski poslanici razmatrali izveštaj za period od novembra 2009. do kraja 2011. godine, a pre toga je bio razmatran i usvojen trogodišnji izveštaj za period od osnivanja do novembra 2009. godine.

Nije ispoštovano ni minimalnih 7%

Sedlarevićeva je zamerila i što u izveštaju Fonda nije naznačeno koliko je za svaku godinu bio zagarantovani ustavni minimum, odnosno koliko je sredstava zakinuto Pokrajini na ime kapitalnih ulaganja od kako se primenjuje Ustav, odnosno od kada postoji Fond. Ona je istakla da se utemeljenje za osnivanje Fonda za kapitalna ulaganja AP Vojvodine nalazi u 184. članu Ustava Srbije. Podsetila je da su poslanici LSV tada napustili skupštinsko zasedanje, protestujući jer je pokrajinska administracija pristala na ovu spornu odredbu Ustava i pristala na samo najmanje sedam odsto budžeta od kojih tri sedmine treba da budu za kapitalna ulaganja. Sedlarevićeva je napomenula da tada niko nije ni slutio da svih ovih godina nijednom neće biti ispoštovana ni ova ustavna odredba!

- Svaki put kada se usvaja Budžet Republike Srbije i kada predstavnici LSV pitaju zašto u njemu nema ni sedam posto za Vojvodinu, odgovor je da je to zbog toga što nigde u Ustavu ne piše da je Srbija ta koja treba da obezbedi Vojvodini te pare. To je tačno, osim što Vojvodina nema izvorne prihode, pa samim tim ni mogućnost da na drugi način obezbedi tih sedam posto – naglasila je ona.

Razlika u garantovanom i isplaćenom je 94 milijarde!

Sedlarevićeva je istakla da je Vojvodina, samo za prošli godinu, ostala uskraćena za šest od ukupno planiranih devet milijardi koliko joj je po tom osnovu pripadalo i dodala da pošto tih šest milijardi dinara nije isplaćeno do 31. decembra, taj novac više ne može da se nadoknadi. Naime, od osnivanja Fonda do danas, APV je na ime kapitalnih ulaganja ostala uskraćena za ogromna sredstva.

- Analiza je pokazala da je Fond do sada realizovao projekte u visini od 41 milijarde dinara. Planirano je bilo da će u istom periodu raspolagati sa 84 milijarde 599 miliona dinara. Razlika između planiranih i dobijenih sredstava je 43 milijarde dinara! Ako se, dalje, uzme u obzir da nijedne godine nije ispoštovana ustavna odredba kojom se garantuju sredstva za kapitalna ulaganja, razlika između onoga što garantuje Ustav i onoga što je realizovano je čak 94 milijarde dinara! Ovaj iznos je otprilike u visini više od jednog i po godišnjeg pokrajinskog budžeta, odnosno, za ovaj iznos smo dva puta sami mogli da otkupimo Naftnu industriju Srbije – napomenula je Sedlarevićeva, dodavši da o tome koliko je kapitalnih investicija poput bolnica, škola ili mostova moglo da bude izgrađeno ne treba pričati.

- Po proceni Puteva Srbije, za tunel kroz Frušku goru i kompletni putni pravac Novi Sad – Ruma potrebno ukupno 102 miliona evra. Umesto da tražimo investitore i partnere za izgradnju po svetu, mogli smo izgraditi više od nekoliko tunela samo da je ispoštovan ustavni minimum. Treba misliti o tome – naglasila je zamenica šefa poslaničke grupe LSV u Skupštini APV.

Kad će Žeželj, Banatska magistrala i
Opšta bolnica u Novom Sadu


Maja Sedlarević je najavila da će Liga podržati izveštaj o radu Fonda za kapitalna ulaganja APV.

Ona je kao vrlo važne kapitalne projekte izdvojila izgradnju Kliničkog centra, novog objekta Dečije bolnice, kao i da se završavaju Kamenica 2 i porodilište. Sedlarevićeva je pohvalila činjenicu da je administracija Fonda za kapitalna ulaganja koštala svega tri odsto u odnosu na ukupna ulaganja u investicije u jednoj budžetskoj godini.

Istakla je i da se u izveštaju jasno vidi da su investiciona ulaganja smanjena u drugoj polovini 2011. godine da bi se izmirila dugovanja prema izvođačima radova.

Sedlarevićeva je ukazala i na činjenicu da - kapitalni projekti kao što su Žeželjev most, izgradnja Banatske magistrale i Opšte bolnice u Novom Sadu, koja je na inicijativu LSV našla svoje mesto u Prostornom regionalnom planu APV - jesu planirani, ali njihova realizacija nije ni započeta.

(BILSV, 22.11.2012)



Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.
Odbori LSV | Sreda, 24. 04. 2024. | Komentara: 0

Pokrajinski sekretar Sakalaš da obezbedi poštovanje Ustava i zakona u Zrenjaninu

Odbornička grupa Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Zrenjanina uputila je danas novi zahtev pokrajinskom sekretaru za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Žoltu Sakalašu, kojim se traži hitno isticanje zastave AP Vojvodine na zgradi gradske Skupštine.
Saopštenja | Ponedeljak, 22. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI Novi Sad sve bliže odluci o izlasku na izbore

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Novi Sad u naredna dva dana doneće konačnu odluku o tome da li će izaći na predstojeće lokalne izbore. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook