Skrining programom do zdravlja

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Forum žena LSV | Utorak, 25. 10. 2011. | Komentara: 0

Skrining programom do zdravlja

ZRENJANIN - Forum žena GrO Lige socijaldemokrata Vojvodine nastavlja svojim akcijama i tribinama da podstiče i edukuje žene o brizi za zdravlje i značaju preventivnih pregleda.

Forum žena LSV

Na redovnoj konferenciji za novinare, dr Jovanka Koprivica, potpredsednica GrO LSV Zrenjanin i Ildiko Bođo, predsednica FŽ GrO LSV Zrenjanin, apelovale su na nadležne organe da se više angažuju u sprovođenju programa za rano otkrivanje bolesti, jer su dugotrajna lečenja i trajni invaliditet svakako skuplji od preventive.

- Nakon niza inicijativa Ministarstva zdravlja RS, najnovija vest je da će nacionalni skrining programi za rak dojke i rak grlića materice početi da se sprovode od sledeće godine, kada će prvi pacijentkinje početi da dobijaju pozive za pregled. Da li je i ovo još jedno predizborno obećanje ili će ipak početi realizacija programa - zapitala je dr Koprivica, dodajući da skrining podrazumeva organizovano sprovođenje testova i pregleda, a sa ciljem da se bolest što ranije otkrije. Kako je objasnila, kod malignih bolesti ovakvi pregledi su od izuzetnog značaja, jer ishod lečenja i procenat smrtnosti zavisi od stepena uznapredovalosti bolesti. Ako se tumor otkrije u početnom stadijumu i hirurške intervencije koje će se primeniti biće manjeg obima, dodala je dr Koprivica.
Ildiko Bođo je rekla da LSV već godinama ukazuje na značaj i potrebu organizovanja besplatnih preventivnih pregleda.
- Činjenica je da na godišnjem nivou svaka 12. žena u našoj državi oboli od raka dojke, a od toga se 40 odsto pacijentkinja javi lekaru kada je bolest u poodmakloj fazi. Zbog neblagovremenog lečenja oko 1500 žena umire, a razlozi su neznanje, neinformisanost i loša organizovanost zdravstvenog sistema. Na žalost, Vojvodina prednjači kada je reč o smrtnosti od ovih teških bolesti - upozorila je Ildiko Bođo, dodajući da je GrO LSV Zrenjanin, sa ciljem da se podigne svest građanki i građana o značaju preventivnih pregleda radi rane dijagnostike, organizovala tribine i ulične akcije edukativnog karaktera.
- Međutim, ni preventivne preglede, a ni adekvatno lečenje građani ne mogu da realizuju zbog loše zdravstvene politike naše zemlje. Lekari su preopterećeni, njihovi uslovi za rad su neadekvatni. Čak i u slučajevima kada je dijagnostikovana maligna bolest u ranoj fazi, vreme za lečenje se gubi zbog predugih lista čekanja - zaključila je Ildiko Bođo.
(BILSV, 25. 10. 2011.)




Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.
Odbori LSV | Sreda, 24. 04. 2024. | Komentara: 0

Pokrajinski sekretar Sakalaš da obezbedi poštovanje Ustava i zakona u Zrenjaninu

Odbornička grupa Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Zrenjanina uputila je danas novi zahtev pokrajinskom sekretaru za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Žoltu Sakalašu, kojim se traži hitno isticanje zastave AP Vojvodine na zgradi gradske Skupštine.
Saopštenja | Ponedeljak, 22. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI Novi Sad sve bliže odluci o izlasku na izbore

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Novi Sad u naredna dva dana doneće konačnu odluku o tome da li će izaći na predstojeće lokalne izbore. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook