Sprečiti da Vojvodina bude oštećena za 18 milijardi dinara

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Četvrtak, 08. 11. 2012. | Komentara: 0

Sprečiti da Vojvodina bude oštećena za 18 milijardi dinara

BEOGRAD – Šefica poslaničkog kluba Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandra Jerkov zatražila je danas od predsednika Narodne skupštine Republike Srbije Nebojše Stefanovića odgovor na pitanje kada će se na pred poslanicima naći Predlog zakona o dopuni zakona o budžetskom sistemu, koji je republičkom parlamentu još 30. oktobra uputila Skupština AP Vojvodine.

Aleksandra Jerkov

Ona je navela da je pokrajinska skupština na taj način iskoristila svoje ustavno pravo da predlaže zakone republičkom parlamentu na usvajanje, a da je u ovom slučaju reč zakonu koji je već nedavno menjan, kao i da je procenjeno da te izmene nanose štetu građanima AP Vojvodine.

Kad će konsultacije?

– Da li ste započeli kosultacije sa šefovima poslaničkih grupa koje bi se odnosile na to da li će ovaj zakon ikada doći na dnevni red skupštine? Pitam zbog toga što smatram da je izuzetno važno da ovaj predlog zakona, koji je uputila Skupština AP Vojvodine, bude usvojen pre budžeta Republike Srbije – rekla je Jerkova dodajući da bi u tom slučaju osnovica za izračunavanje budžeta AP Vojvodine  mogla biti veća. Kako je navela, ukoliko te izmene ne budu usvojene, AP Vojvodina će biti oštećena jer će joj budžet biti za trećinu manji i iznositi 57 milijardi i 319 miliona dinara.
– Međutim, ukoliko Skupština Srbije pre toga bude makar razmatrala, pa potom i usvojila izmene i dopune zakona koje je poslala Skupština AP Vojvodine, u tom slučaju bi budžet AP Vojvodine iznosio 75,5 milijardi dinara. Razlika je 18 milijardi dinara, odnosno trećina budžeta AP Vojvodine – rekla je Jerkova dodajući da bi neusvajanje izmena koje je uputio pokrajinski parlament predstavljalo kršenje Ustava Republike Srbije.  

LSV za ocenu ustavnosti

– Ukoliko se budžet Republike Srbije usvoji bez izmena i dopuna zakona o budžetskom sistemu koje je tražila Skupština APV, poslanička grupa Lige socijaldemokrata Vojvodine će istog dana, nakon usvajanja budžeta Republike Srbije, pokrenuti uzahtev za ocenu ustavnosti budžeta, s obzirom na to da Ustav jasno garantuje AP Vojvodini sedam procenata budžeta Republike Srbije, a ne sedam posto poreskih prihoda kako to predviđa zakon koji je ova Narodna skupština usvojila – navela je ona podsetivši i da je Vlada AP Vojvodine već zatražila ocenu ustavnosti tog zakona.
Jerkova je Stefanoviću ukazala i na to da je u prethodnom periodu, kada je smatrao da je neki zakon bitan, prekidao sednicu koja je u toku, obavljao razgovore sa šefovima poslaničkih grupa i uspevao da izdejstvuje da se o nekom zakonu makar razgovara u Narodnoj skupštini.
– Da li imate nameru da to isto učinite sa zakonom koji je uputila Skupština AP Vojvodine? Da li to vaše ocenjivanje da li je nešto bitno ili ne zavisi od predlagača zakona ili se odnosi na sam sadržaj zakona – zapitala je Aleksandra Jerkov. Nebojša Stefanović nije odgovorio na postavljena pitanja.

(BILSV, 08. 11. 2012.)



Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.
Odbori LSV | Sreda, 24. 04. 2024. | Komentara: 0

Pokrajinski sekretar Sakalaš da obezbedi poštovanje Ustava i zakona u Zrenjaninu

Odbornička grupa Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Zrenjanina uputila je danas novi zahtev pokrajinskom sekretaru za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Žoltu Sakalašu, kojim se traži hitno isticanje zastave AP Vojvodine na zgradi gradske Skupštine.
Saopštenja | Ponedeljak, 22. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI Novi Sad sve bliže odluci o izlasku na izbore

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Novi Sad u naredna dva dana doneće konačnu odluku o tome da li će izaći na predstojeće lokalne izbore. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook