SVM plasira pogrešno tumačenje Zakona o restituciji

 
 
Izbori u LSV
Izjave | Subota, 15. 10. 2011. | Komentara: 0

SVM plasira pogrešno tumačenje Zakona o restituciji

NOVI SAD - Televizija Pink javila je sinoć da je portparolka LSV Aleksandra Jerkov ocenila da Savez vojvođanskih Mađara plasira pogrešno tumačenje Zakona o restituciji odnosno odredbe koja se odnosi na pravo na povraćaj imovine pripadnika okupacionih snaga.

- Ako u zakonu piše da pripadnici okupacionih snaga i fašisti nemaju pravo na povraćaj imovine, a vi govorite da to Mađari nemaju pravo na povraćaj imovine, vi time zapravo sve pripadnike mađarskog naroda, nazivate fašistima i okupatorima što nije tačno - rekla je Jerkova. Ona je u izjavi za dnevnik RTV-a, rekla da svi rehabilitovani, odnosno potomci onih za koje se utvrdi da su prisilno mobilisani i da su se protivili okupaciji, mogu imati pravo na imovinu.

Budimpešta nije dobro promislila

Komentarišući kritike koje su povodom zakona o resitituciji došle iz Mađarske, Jerkova je rekla da misli „da možda Budimpešta, s jedne strane, nije dobro promislila o ovom potezu",
- S druge strane naravno da oseća potrebu da zaštiti one pripadnike svog naroda koji žive van Mađarske, ali mislim da pre svega treba da se rukovodi činjenicama, a činjenice govore u prilog tome da nema nikakve reči o kolektivnoj krivici i da će svako ko nije činio zločine, svako ko nije dobrovoljno pristupio fašistima, imati pravo na povraćaj imovine - rekla je Jerkova. Ona je u izjavi Tanjugu kazala i da očekuje da će i autentičnim tumačenjem odredbe o pravu restitucije pripadnika okupacionih snaga, koje je zatražila, biti utvrđeno da svako ko ima sudsku presudu o rehabilitaciji može steći pravo na zaplenjenu imovinu. Jerkova je ocenila i da bi tako "pale u vodu" priče SVM da se radi o "kolektivnoj krivici i diskriminaciji mađarskog naroda", a ta stranka bi morala da objasni zbog čega je, jedina u Srbiji, "povukla znak jednakosti između Mađara i fašista".

Nema roka za tumačenje

- Poslovnikom o radu parlamenta nije određen rok u kome bi Odbor morao da predloži autentično tumačenje, ali verujem da će delovati brzo zbog hitnosti situacije i zbog toga što to može da predupredi eventualno najavljeno blokiranje dobijanja statusa kandidata od strane Mađarske - kazala je Jerkova. Prema njenim rečima, autentično tumačenje da pravo na povraćaj imovine može steći svako ko je rehabilitovan moralo bi da bude dovoljno Mađarskoj, koja je najavila da će staviti veto na odluku o prihvatanju Srbije kao kandidata za članstvo u Evropskoj uniji ukoliko ne dođe do izmena Zakona o restituciji.
Jerkov je istakla da bi sve drugo, odnosno relativizovanje fašizma i antifašističke borbe, koju je Srbija vodila, bilo nelegitimno, podvukavši da nijedna država, pa ni Mađarska, nema pravo "na takvo uslovljavanje zemlje koja pokušava da dobije status kandidata".

(BILSV, 15.10.2011.)Saopštenja | Ponedeljak, 06. 07. 2020. | Komentara: 0

Šešelj crta mete na čelima građana, a država ćuti

Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da je nedopustivo ćutanje nadležnih organa na sramno političko delovanje lidera Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja.
Izjave | Nedelja, 05. 07. 2020. | Komentara: 0

Šešeljeve uvrede su dokaz gluposti velikosrpskog nacionalizma

Portparol Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandar Marton ocenio je da su uvrede lidera radikala Vojislava Šešelja na račun funkcionerke Demokratske stranke Aleksandre Jerkov samo još jedan primer gluposti velikosrpskog nacionalizma.
Odbori LSV | Sreda, 01. 07. 2020. | Komentara: 0

Tot: Nakon izbora, u Bečeju su svi na gubitku

Sumirajući rezultate, predsednik Opštinskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine Bečej Ferenc Tot, inače prvi na izbornoj listi, konstatovao je da su njihovi birači većinom odlučili da ne učestvuju na izborima.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook