Tiboru Vašu oduzet odbornički mandat

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Odbori LSV | Subota, 22. 12. 2012. | Komentara: 0

Tiboru Vašu oduzet odbornički mandat

ZRENJANIN – Odbornici vladajuće većine u zrenjaninskoj Skupštini izglasali su na današnjoj sednici da se Tiboru Vašu, potpredsedniku GrO LSV Zrenjanin i odborniku u lokalnom parlamentu, zajedno sa još jednim odbornikom opozicije, oduzme odbornički mandat.

LSV

Mandatna komisija obrazložila je ovu odluku navodnim sukobom interesa dva odbornika, koji su primali dve nadoknade: odborničku i funkcionersku, na koju su stekli pravo kao nekadašnji funkcioneri Grada. U raspravi koja je usledila pre glasanja predsednik odborničke grupe LSV u Skupštini Zrenjanina Dejan Čapo upozorio je da će donošenje odluke o oduzimanju mandata biti velika sramota za sve odbornike vlasti.

– Očigledno je da vi ne želite da promenite ono što se rodilo 6. jula, a to je nedemokratski način funkcionisanja skupštine. Umesto toga, vi nastavljate da blatite grad i da se bavite svime onim što nije u interesu građana Zrenjanina. Ako mislite da oni nisu trebali da budu odbornici to ste trebali da kažete još  u julu – rekao je za skupštinskom govornicom Čapo, koji je upitao i kakva je struktura mandatne komisije i koliko pravnika sedi u njoj.

Zakon je jasan

– Tibor Vaš se pre 20 dana obratio Agenciji i još uvek nije dobio dogovor. Zakon je jasan: ukoliko u 15 dana ne stigne odgovor, to znači da osoba, koja je tražila mišljenje, nije u sukobu interesa. Šta će se desiti ako se dokaže da oni nisu bili u sukobu i ko će snositi posledice? Vi koji ste glasali ili neko ko sada ovo sluša i želi ovo zbog ličnog animoziteta – pitao je Dejan Čapo, apelujući na odbornike da se ne bave ličnim ratovima, već da se vode zakonom, čašću i logikom.

– Ne budite glasačke mašine i ne dižite ruke samo zato što vam je neko rekao da to uradite. Sutra ćete vi biti u istoj poziciji i možda ste baš Vi sledeća žrtva. Ako se ovo moglo njima učiniti, moći će i vama. Ne sramotite grad i nemojte da on ponovo bude u naslovnim stranama u negativnom kontekstu – istakao je predsednik odborničke grupe LSV u zrenjaninskog Skupštini, koji je upozorio i da, ukoliko sudske instance vrate dva odbornika u skupštinske klupe, posledica nasilnog oduzimanja mandata može biti i prinudna uprava u Zrenjaninu.

– Umesto vega toga hajde da se zajedno svi borimo za interese građana – poručio je Čapo.

Vaš: Vraćam se pobednički

Tibor Vaš je upitao zbog čega je on dobio minutažu za odlučivanje, a gradonačelnik Zrenjanina se odlučivao mesecima i upozorio na iznošenje neistina. Vaš je rekao da izlazi zadovoljan i spokojan sa rešenjem o razrešenju, jer zna da će se vratiti pobednički. Odbornici opozicije su se u svojim izlaganjima, koja su prethodila glasanju po tačkama o oduzimanju dva mandata, pozivali na Zakon o lokalnoj samoupravi, na pravo i pravdu. Oni su pozvali vladajuću većinu da svim odbornicima opozicije oduzme mandate i ukine izborne liste, kako u Zrenjaninu ne bi postojao niko ko će pratiti rad vlasti i kritikovati je. Oni su objasnili da je jučerašnja opstrukcija rada Skupštine sa nekoliko stotina predloga dopuna dnevnog reda bila jedini način da se pokaže duboko nepravedna stvar koja se čini dvojici kolega odbornika i da će se takvo delovanje opozicije nastaviti. Na sednici je najavljeno i da će se dvojica odbornika obratiti svim pravnim i nadležnim instancama i da će iskoristiti sva dostupna pravna i legalna sredstva kako bi se dokazalo da im odbornički mandat nije mogao biti oduzet.

(BILSV, 22. 12.2012.)



Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.
Odbori LSV | Sreda, 24. 04. 2024. | Komentara: 0

Pokrajinski sekretar Sakalaš da obezbedi poštovanje Ustava i zakona u Zrenjaninu

Odbornička grupa Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Zrenjanina uputila je danas novi zahtev pokrajinskom sekretaru za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Žoltu Sakalašu, kojim se traži hitno isticanje zastave AP Vojvodine na zgradi gradske Skupštine.
Saopštenja | Ponedeljak, 22. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI Novi Sad sve bliže odluci o izlasku na izbore

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Novi Sad u naredna dva dana doneće konačnu odluku o tome da li će izaći na predstojeće lokalne izbore. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook