Vandali moraju dobiti zaslužene kazne

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Ponedeljak, 20. 10. 2014. | Komentara: 0

Vandali moraju dobiti zaslužene kazne

NOVI SAD – Odbor Skupštine Srbije za odbranu i unutrašnje poslove na sutrašnjoj sednici trebalo bi da pošalje jasnu i nedvosmislenu poruku da država neće tolerisati vandalizme i da od državnih organa zatraži da se takav tip vandalizma kvalifikuje kao krivično delo izazivanje verske, nacionalne i rasne netrpeljivosti za šta su zaprećene mnogo veće kazne, istakao je danas zamenik predsednika tog odbora Bojan Kostreš.

LSV

Gostujući u „Razglednicama“ na Radio-televiziji Vojvodine povodom višednevnih napada na ugostiteljske objekte građana albanske nacionalnosti, Kostreš je ukazao da je to neophodno, jer se ništa neće postići ukoliko se vandalima ne pošalje jasna poruka da se taj tip ponašanja neće tolerisati i da će ih država kažnjavati, i ako te kazne ne dobiju svoj epilog na sudu.

Tužilaštvo da pravilno proceni

– Nije svejedno da li se sve ovo što se događalo prethodnih dana posmatra kao razbijeno staklo ili kao kršenje ustava – rekao je Kostreš. Dodao je da je ovo prvi put da su i vlast i opozicija i državni organi na svima nivoima poslali nedvosmislenu poruku, podsetivši da su prilikom ranijih razbijanja Novog Sada, uprkos tome što je policija radila svoj posao i hapsila vinovnike, oni prolazili nekažnjeno.
– Moramo da pošaljemo, i unutar države, jednu poruku da više ne možemo da trpimo ovakve situacije i da država sada mora da pokaže da je država. A to se ne pokazuje kroz delovanje zvaničnika, bez obzira kojoj političkoj partiji pripadali ili koju funkciju oni vršili, nego se to pokazuje kroz efikasnost tako što će policija pohapsiti te vandale i što će ih sudovi osuditi – istakao je Kostreš.

Rešenje vojvođanska policija

Dodao je i da će na sutrašnjoj sednici biti zatražen izveštaj o radu novosadske policije i o tome šta je preduzela da se ovi incidenti preduprede.
– S obzirom da pripadam Ligi socijaldemokrata Vojvodine, ja mislim da Vojvodina ima svoju policiju da bi bolje preventivno delovala – rekao je Kostreš. Dodao je da nije dovoljno da policija deluje kada se nešto desi. 
- Mislim da ne treba da budete mnogo iskusan policajac pa da znate da svaki put kada dođe do nekih incidenata u Beogradu ili Kosovu, koji su vezani za albansku nacionalnu zajednicu, uvek stradaju manje-više isti ljudi. Morao je neko da predvidi da će se to desiti i sada i ti objekti su morali biti čuvani – naveo je Kostreš. Rekao je i da ne sumnja da načelnik novosadske policije, koji je došao iz Beograda, čini sve da uradi svoj posao kako treba, ali da Novosađani bolje znaju kako treba da se vode poslovi.
– Vojvođanska policija bi rešila ovaj problem zato što bi išla u susret ovom problemu, a ne bi reagovala nekoliko sati po događajima koji se dese. Nas stalno nekako iznenadi i paljenje vojvođanske zastave i razbijanje izloga ili grafiti mržnje. Oni se stalno iznova ponavljaju i policija stalno reaguje tek kada se to dogodi a, na žalost, tužilaštvo i sudovi ne reaguju gotovo nikad – rekao je Kostreš.

Tolerisano nasilje u Vojvodini

On očekuje da će sutrašnjem sastanku prisustvovati i načelnik Policijske uprave Novi Sad, a komentarišući zbog čega se uvek incidenti dešavaju u Vovjodini, Kostreš je ocenio da je to zbog toga što se takav tip ponašanja u Vojvodini tolerisao i nije sankcionisan. Podsetio je da je u više navrata ranijh godina bilo razbijanja Novog Sada, napada na različite objekte širom Vojvodine, napada na sedišta političkih stranaka koji, sem sporadičnih osuda pojedinaca ili grupa, nisu dobili sudske epiloge.
– Onoga momenta kada taj neko ko baca kamen u izlog zna da će zbog toga ići u zatvor, onda će ozbiljno razmisliti o tome da li će to uraditi ili neće. Ako se to završi na tome da će on biti na naslovnoj strani nekog medija ili da će mediji o tome razgovarati dan, dva, tri i to se zaboravi, onda na žalost možemo opet očekivati slične stvari – upozorio je Kostreš. Istakao je i da je očigledno da postoji politička grupacija koja deluje u Vojvodini i Srbiji i koja se trudi da spreči evropski put Srbije i da zatre sve građansko u zemlji, i da dovede do toga da se u Srbiji ponaša i živi u mraku 18. ili 19. veka. Kostreš je ukazao i da će učestvovati u protestnoj antifašističkoj šetnji koja se 23. oktobra organizuje u Novom Sadu jer je to njegova obaveza, a rekao je i da ne sumnja da će se Vojvođani i Novosađani masovno odazvati, podsetivši da je slično bilo i 7. oktobra 2007. godine, kada su neonacisti pokušali da organizuju svoj marš u Novom Sadu.
– Novi Sad to ne toleriše i ja se iskreno nadam da će se i ovoga puta pokazati taj građanski duh – naveo je Kostreš.

(BILSV, 20. 10. 2014)



Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.
Odbori LSV | Sreda, 24. 04. 2024. | Komentara: 0

Pokrajinski sekretar Sakalaš da obezbedi poštovanje Ustava i zakona u Zrenjaninu

Odbornička grupa Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Zrenjanina uputila je danas novi zahtev pokrajinskom sekretaru za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Žoltu Sakalašu, kojim se traži hitno isticanje zastave AP Vojvodine na zgradi gradske Skupštine.
Saopštenja | Ponedeljak, 22. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI Novi Sad sve bliže odluci o izlasku na izbore

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Novi Sad u naredna dva dana doneće konačnu odluku o tome da li će izaći na predstojeće lokalne izbore. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook