Vlast da prestane sa pritiskom na medije

 
 
Izbori u LSV
Saopštenja | Petak, 11. 01. 2019. | Komentara: 0

Vlast da prestane sa pritiskom na medije

Novi Sad, 11. januar 2019 - Liga socijaldemokrata Vojvodine oštro se protivi pritisku vlasti na medije, gde oni koji prihvataju ulogu servisa vlasti zasipaju građane lažima i poluistinama, dok oni mediji koji odbiju poslušničko izveštavanje doživljavaju najbrutalniju satanizaciju i svakakve vrste opstrukcije.

LSV

Istraživanja koja su pokazala da je u tri prorežimska tabloida, na prednjim stranama, objavljeno više od 700 lažnih vesti, samo u toku prošle godine, govore o veličini i težini pritiska cenzure i što je još simptomatičnije, sve prisutnije autocenzure. 

Neodoljiva želja vlasti da kontroliše svaku javno izgovorenu reč i spreči svaku kritiku svog rada pokazala se i kroz, još uvek potpuno nerazjašnjenu, ali svima jasnu, kupoprodajnu avanturu između Kopernikusa, Telekoma i televizija Prva i O2.  

Uvereni da je posao sumnjiv, u NUNS-u i pojedinim nevladinim organizacijama tražili su brzu istragu i upozorili da je na delu dalje urušavanje medijskih sloboda i medijskog pluralizma. Od istrage su dobili samo odgovor ministra kulture Vladana Vukosavljevića da je „kupovina televizija O2 i Prva obavljena u skladu sa zakonom“. 

Zastrašivanje i sluđivanje javnog mnjenja lavinom bombastičnih vesti koje najavljuju ratove, atentate i katastrofe, kao pomoć u učvršćivanju vlasti, nije svojstvo demokratskih sistema vlasti i ako vladajući režim pretenduje da nosi taj epitet mora dozvoliti medijima da rade svoj posao na profesionalan način.


Članica Glavnog odbora
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Nevena SubotićSaopštenja | Četvrtak, 17. 01. 2019. | Komentara: 0

Zahvaljujući pravosuđu, paljenje ambasada sve veća sramota

Paljenjem ambasada februara 2008. godine, Republici Srbiji je naneta sramota pred svetom i pred sobom. Zahvaljujući našem pravosuđu, ta sramota je tokom ovih jedanaest godina sve veća.
Saopštenja | Sreda, 16. 01. 2019. | Komentara: 0

Srbiji ne treba klečanje pred Putinom, već EU alternative

Povodom sutrašnje posete ruskog predsednika Vladimira Putina Srbiji, Liga socijaldemokrata Vojvodine pita predstavnike vladajuće Srpske napredne stranke i opozicionog Saveza za Srbiju sa koje strane ulične barikade će se naći 17. januara.
Saopštenja | Utorak, 15. 01. 2019. | Komentara: 0

Brojne nepravilnosti pred najavljene izbore za savete mesnih zajednica u opštini Šid

Odbonici Skupštine opštine Šid, na prvoj ovogodišnjoj sednici, doneli su novi Statut opštine koji je usledio nakon izmena Zakona o lokalnoj samoupravi. Bitne izmene i dopune odnose se pre svega na ovlašćenja opštine u pogledu rada mesnih zajednica, kao i imenovanja Komisije za sprovođenje izbora za članove saveta mesnih zajednica. ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook