Vojvođanska administracija treba da se bavi Zakonom o finansiranju APV

 
 
Izbori u LSV
Izjave | Sreda, 17. 04. 2019. | Komentara: 0

Vojvođanska administracija treba da se bavi Zakonom o finansiranju APV

BEOGRAD - Vojvođanska administracija bolje da se bavi Zakonom o finansiranju Vojvodine ili upisivanjem kanalske mreže u Vojvodini nego o kodeksom o ponašanju službenika, rekao je predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine i narodni poslanik Nenad Čanak. On je gostujući u emisiji „Jutro sa Jovanom i Srđanom“ na televiziji Prva rekao da se o Zakonu o finansiranju Vojvodine dva dana debatovalo u Skupštini Srbije, iako je to posao vojvođanske administracije.

LSV

Od kanalske mreže do postojanja Vojvodine

- Ako se upisivanje kanalske mreže u Vojvodini ne obavi u narednom periodu, ona će postati vlasništvo Republike Srbije. Čistim nemarom i čistim promašivanjem rokova će se dogoditi jedna takva potpuno neverovatna stvar. Kanalska mreža je nešto što je izuzetno značajno za AP Vojvodinu, između ostalog zbog finansiranja APV, jer ako toga nema, odakle će dolaziti izvorni prihodi APV. A bez izvornih prihoda je AP Vojvodina budžetska stavka. Od budžetske stavke do budžetskog troška manje je od jednog koraka, pa kao budžetski trošak, kad budu kresali budžet, ukinuće Vojvodinu. To je otprilike ta priča. Zbog toga ja sve ove priče o uljuđivanju administracije vidim kao lakiranje noktiju na lešu. To sve nema veze dok ne počnemo da se bavimo ozbiljnim stvarima, a ovo nije ozbiljno – kazao je Čanak i dodao da vojvođanska administracija ima stranačku vertikalu sa državnim vrhom i sve bi mogli da urade ako bi hteli.

- Ovo je samo dokaz da neće i da će se bavi samo tricama i koještarijama, umesto da se bave ozbiljnim stvarima – naglašava on.

Ističe da jeste važno kako će službenik izgledati, ali da je mnogo važnije o čemu on odlučuje i kakvu uslugu može da pruži.

- Nekada su svi državni službenici nosili uniforme i znalo se kako ko izgleda u kom trenutku na kom mestu. Ne znam da li je bilo u redu, ali je bilo tako. To je na neki način davalo dignitet državi i određenu koordinatu da se zna reda. Ja kad sam bio predsednik Skupštine Vojvodine došao je košarkaš Rebrača, u bermudama. Pitali su me da li mogu da ga puste, rekao sam da ne može. Nije on došao na plažu nego u predstavnički dom dva miliona Vojvođana. Poslao sam moje saradnike da mu kupe pantalone i onda je mogao da uđe – ispričao je Čanak.

O medijima i (o)pozicionim zahtevima

Lider LSV je ocenio da živimo u društvu u kojem se procenjuje ko je kakvih političkih svetonazora po tome na kojoj je televiziji izneo svoje mišljenje. Kako je rekao, niko više ne sluša šta je ko rekao, nije važno ni ko je to rekao, nego gde.

Zamoljen da prokomentariše neodazivanje dela opozicije na konsultacije kod predsednice Skupštine Srbije, Čanak je rekao da ne može da shvati „šta ko tu šta hoće“.

- Hoćemo poštene izbore. Stvarno? Pa, svi hoćemo poštene izbore. A na ovim i ovakvim izborima i pod ovakvim uslovima, zapomažući kako je sve strašno i svi su mediji zatvoreni za opoziciju, je SNS pobedio. Nisu to bili ni drugi izborni uslovi, niti je ova medijska scena drukčija. Mislim da je potpuno pogrešno da javni servisi RTS i RTV budu pod bilo kakvom upravom ili uticajem aktuelnih vlasti. Oni imaju svoj posao koji treba da rade u tim koordinatama i to treba da kontroliše društvo kao takvo, a ne država u svom iskazu trenutnih vlastodržaca – kazao je on i dodao:

- Mediji su oči i uši modernog sveta. Privatni mediji imaju pravo da rade šta hoće, dok se drže određenih koordinata propisanih zakonom. U tom smislu niko ne može naterati privatni medij da bude prorežimski ili da bude proopozicioni. On može da sam izabere šta će da bude. I to je poznato svugde i tako je svugde u svetu. Problem je drugi - da li je objavljena vest tačna ili nije tačna. To je poenta. Kako ćete je vi tumačiti i kako ćete vi to komentarima rešavati, to je vaša stvar, ali vesti moraju biti tačne. 

(SzILSV, 17.04.2019)
Saopštenja | Nedelja, 26. 05. 2019. | Komentara: 0

Izručiti Radetu i Jojića

Liga socijaldemokrata Vojvodine traži od državnih organa da ispoštuju zahtev Međunarodnog rezidualnog mehanizma i izruče Vjericu Radetu i Petra Jojića, kako bi im se sudilo zbog nepoštovanja suda.
Saopštenja | Subota, 25. 05. 2019. | Komentara: 0

Vojvodina mora da se brani od centralizma

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak izjavio je sinoć da je sudbina Vojvodine takva da sve što se događalo u proteklih 100 godina vodi ka tome da je ona bila eksploatisana. 
Saopštenja | Subota, 25. 05. 2019. | Komentara: 0

Rešenje problema sela je u decentralizaciji

Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da su najave o definisanju nove pozicije sela u Ustavu Republike Srbije, koje je izneo ministar zadužen za regionalni razvoj Milan Krkobabić, krajnje neozbiljne i da neće doneti nikakav razultat. Ministar Krkobabić već mesecima govori o procvatu sela u našoj zemlji, o novim projektima, komisijama i radnim telima koje imaju zadatak da spreče nestajanje seoskih sredina.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook