Zabrinjavajući akcidenti u Bačkoj Topoli

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Utorak, 28. 07. 2015. | Komentara: 0

Zabrinjavajući akcidenti u Bačkoj Topoli

BEOGRAD - Narodna poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine Olena Papuga zatražila je danas od Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine odgovore na pitanja povodom dva ekološka akcidenta u opštini Bačka Topola. Ona je, postavljajući poslaničko pitanje na početku današnjeg zasedanja Skupštine Srbije zatražila od resornog ministarstva da zaštiti stanovnike Bačke Topole i Malog Iđoša zbog smrada koji se više decenija širi iz kafilerije u okviru preduzeća AIK Bačka Topola. Od istog ministarstva je zatražila i odgovor na pitanje da li će biti urađene analize kako bi se utvrdio uzrok pomora ribe u akumulacionom jezeru Krivaja.

LSV

Kafilerije da poštuju propise i zakone

- Kafilerija Žibel posluje u okviru AIK Bačka Topola i godinama krši propise o zaštiti životne sredine, zagađuje vazduh na širem prostoru, što je suprotno članu 19. Zakona o zaštiti vazduha i suprotno je čak i Uredbi o uslovima za monitoring i zahtevima kvaliteta vazduha. U procesu spaljivanja životinjskih leševa ta kafilerija, bez odgovarajućih ispravnih filtera, ispušta u vazduh zagađujuće materije koje prelaze granične vrednosti, a sa njima i gasove. Izuzetno neprijatan miris se širi čak i 10 kilometara u prečniku od mesta emisije, tako da čak i stanovnici opštine Mali Iđoš osećaju te zagađene materije – navela je Papuga u svom poslaničkom pitanju. Ona je dodala da je rad svake kafilerije koristan, ali da one moraju posedovati i koristiti ispravne filtere kako se ne bi trovali građani i kako se ne bi povećavao stepen malignih oboljenja.

- Niko u ovom gradu, naravno, ne želi da AIK Bačka Topola prestane da radi, jer od toga živi jako puno porodica, to je egzistencija ne samo građana opštine Bačka Topola, nego i susednih opština. Oni samo traže od ministarstva da ih na neki način zaštiti od tih pojava koje trpe. Građani Bačke Topole su više puta pisali peticije i tužbe, ali niko od nadležnih nije im pomogao - rekla je Papuga.
 
Zbog čega je došlo do pomora ribe

Ona je Ministarstvo pitala i o pomoru ribe u akumulacionom jezeru Krivaja u Bačkoj Topoli koji se dogodio za vikend, navodeći da je reč o oko 10.000 komada smuđa od kojih su mnogi izbačeni na obalu.

- Prema pisanju štampe, na poziv ribočuvarske službe došao je vodoprivredni inspektor kome je predočeno da je do uginuća došlo, najverovatnije, zbog prekomernog crpljenja vode za zalivanje, okolnih useva, zbog čega je nivo vode pao ispod biološkog minimuma i riba je ostala bez kiseonika. Ko je prekomerno crpio vodu? Da li je uginula riba upućena na analizu kojom će se tačno utvrditi šta je dovelo do pomora ribe i da li je registrovano prisustvo nekog zagađivača koji je otpadne vode ulivao u jezero? Ko je odgovoran za učinjenu ekološku štetu? – upitala je poslanica LSV.

Papuga je naglasila da je zabrinjavajuće što su se tako dva velika ekološka problema dogodila u jednoj opštini, a što samo potvrđuje da se pitanja zaštite životne sredine moraju rešavati kao prioritetna, jer su materijalne štete velike, a štete po zdravlje građana nesagledive i dugoročne.

(BILSV, 28.07.2015)



Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.
Odbori LSV | Sreda, 24. 04. 2024. | Komentara: 0

Pokrajinski sekretar Sakalaš da obezbedi poštovanje Ustava i zakona u Zrenjaninu

Odbornička grupa Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Zrenjanina uputila je danas novi zahtev pokrajinskom sekretaru za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Žoltu Sakalašu, kojim se traži hitno isticanje zastave AP Vojvodine na zgradi gradske Skupštine.
Saopštenja | Ponedeljak, 22. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI Novi Sad sve bliže odluci o izlasku na izbore

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Novi Sad u naredna dva dana doneće konačnu odluku o tome da li će izaći na predstojeće lokalne izbore. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook