Zašto se kasni sa izmenama Zakona o nacionalnim savetima?

 
 
Izbori u LSV
Saopštenja | Nedelja, 18. 03. 2018. | Komentara: 0

Zašto se kasni sa izmenama Zakona o nacionalnim savetima?

Novi Sad, 18. mart 2018 - Liga socijaldemokrata Vojvodine postavlja pitanje nadležnima u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave dokle se stiglo u procesu izmana i dopuna Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih zajednica?

LSV

Proces izrade nacrta izrada i dopuna ovog Zakona započeo je pre više od godinu dana, a njihovo usvajanje najavljeno je za drugu polovinu jeseni 2017.godine. Sada smo na pragu proleća 2018.godine, ali posao još nije završen.

U samom procesu usagalašavanje teksta nacrta Zakona uočene su brojne manjkavosti i nerazumevanja pozicije nacionalnih zajednica, pre svega u Autonomnoj pokrajini Vojvodini.

Republika Srbija mora donositi afirmativne mere u oblasti unapređenja položaja pripadnika nacionalnih zajednica, ali se čini da Vlada i ministarstvo ne poseduju dovoljno kapaciteta za pozitivne iskorake.
Srbija je u procesu pregovaranja sa Evrospkom unijom, a poglavlje 23. koje reguliše i osnovna prava jedno je od najbitnijih u pregovorima. Akcioni plan za ostvarivanje prava nacionalnih manjina Vlada Republike Srbije je usvojila pre tačno dve godine.

Najbitnije je pitanje koliko je stavki iz Akcionaog plana sprovedeno, a koliko nije?

LSV očekuje da Vlada i Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave ulože mnogo više napora u procesu rešavanja otvorenih pitanja nacionalnih zajednica, kako normativnih, tako i onih u svakodnevnom životu.

Potpredsednik
Izvršnog odbora Glavnog odbora
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Aleksandar MartonDogađaji | Ponedeljak, 10. 12. 2018. | Komentara: 0

Otvaranje još dva poglavlja sa EU je velika i važna vest

Otvaranjem još dva poglavlja u pregovorima sa Evropskom unijom Republika Srbija nastavlja svoj evropski put. I to je velika i važna vest, naglasio je predsednik Odbora za evropske integracije i predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak u vezi sa otvaranjem dva nova pregovaračka poglavlja sa EU.
Odbori LSV | Ponedeljak, 10. 12. 2018. | Komentara: 0

Poštovanje ljudskih prava naše društvo će učiniti boljim

Odbornik Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini grada Zrenjanina Aleksandar Marton podsetio je danas na važnost poštovanja ljudskih prava. 
Saopštenja | Ponedeljak, 10. 12. 2018. | Komentara: 0

Dan ljudskih prava u Srbiji: bez vode za piće, knjiga i pravde

Sedamdeset godina nakon usvajanja Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, Republika Srbija Dan ljudskih prava dočekuje kao zemlja koja ima još mnogo toga da uradi i ispravi. Diskriminacija i nasilje prema ženama, ili stigmatizacija osoba sa invaliditetom, samo su neki od brojnih pitanja kojima treba znatno intenzivnije da se posveti.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook