Zašto se kasni sa izmenama Zakona o nacionalnim savetima?

 
 
Izbori u LSV
Saopštenja | Nedelja, 18. 03. 2018. | Komentara: 0

Zašto se kasni sa izmenama Zakona o nacionalnim savetima?

Novi Sad, 18. mart 2018 - Liga socijaldemokrata Vojvodine postavlja pitanje nadležnima u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave dokle se stiglo u procesu izmana i dopuna Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih zajednica?

LSV

Proces izrade nacrta izrada i dopuna ovog Zakona započeo je pre više od godinu dana, a njihovo usvajanje najavljeno je za drugu polovinu jeseni 2017.godine. Sada smo na pragu proleća 2018.godine, ali posao još nije završen.

U samom procesu usagalašavanje teksta nacrta Zakona uočene su brojne manjkavosti i nerazumevanja pozicije nacionalnih zajednica, pre svega u Autonomnoj pokrajini Vojvodini.

Republika Srbija mora donositi afirmativne mere u oblasti unapređenja položaja pripadnika nacionalnih zajednica, ali se čini da Vlada i ministarstvo ne poseduju dovoljno kapaciteta za pozitivne iskorake.
Srbija je u procesu pregovaranja sa Evrospkom unijom, a poglavlje 23. koje reguliše i osnovna prava jedno je od najbitnijih u pregovorima. Akcioni plan za ostvarivanje prava nacionalnih manjina Vlada Republike Srbije je usvojila pre tačno dve godine.

Najbitnije je pitanje koliko je stavki iz Akcionaog plana sprovedeno, a koliko nije?

LSV očekuje da Vlada i Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave ulože mnogo više napora u procesu rešavanja otvorenih pitanja nacionalnih zajednica, kako normativnih, tako i onih u svakodnevnom životu.

Potpredsednik
Izvršnog odbora Glavnog odbora
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Aleksandar MartonIzjave | Nedelja, 24. 03. 2019. | Komentara: 0

Izmišljaju separatizam u Vojvodini da bi još više centralizovali zemlju

Da li će nešto biti usvojeno ili ne to će odlučiti poslanici glasanjem. Ali ovo je već veliki pomak zbog toga što se praktično od 2002. godine, o Vojvodini se nije govorilo u Narodnoj skupštini Republike Srbije, a tema položaja, statusa i samog Zakona o finansiranju koji je prema Zakonu o sprovođenu Ustava,  trebalo je da budu donešeni do decembra 2008 – izjavio je Nenad Čanak
Saopštenja | Nedelja, 24. 03. 2019. | Komentara: 0

Za beogradsku gondolu 3,7 puta više para nego za ceo Fond lokalnih samouprava

Liga socijaldemokrata Vojvodine već godinama ukazuje na pogubne posledice centralizacije koja vlada u našoj zemlji. Razlika u razvijenosti Beograda i drugih sredina sve je veća. To za posledicu ima drastičan pad broja stanovnika delova zemlje koji nisu grad Beograd. Pojedini krajevi su, bukvalno, opusteli. 
Saopštenja | Subota, 23. 03. 2019. | Komentara: 0

Poklanjanje državne zemlje - greška neodgovorne vlasti

Liga socijaldemokrata Vojvodine nije iznenađena odlukom Upravnog suda u Novom Sadu da proglasi nevažećim ugovore sa kompanijama Tenis, Farmer 023 i Food planet, kojima je država dodelila u dugoročan zakup zemljište na teritoriji AP Vojvodine, na štetu lokalnih poljoprivrednih proizvođača.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook