Zašto se kasni sa izmenama Zakona o nacionalnim savetima?

 
 
Izbori u LSV
Saopštenja | Nedelja, 18. 03. 2018. | Komentara: 0

Zašto se kasni sa izmenama Zakona o nacionalnim savetima?

Novi Sad, 18. mart 2018 - Liga socijaldemokrata Vojvodine postavlja pitanje nadležnima u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave dokle se stiglo u procesu izmana i dopuna Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih zajednica?

LSV

Proces izrade nacrta izrada i dopuna ovog Zakona započeo je pre više od godinu dana, a njihovo usvajanje najavljeno je za drugu polovinu jeseni 2017.godine. Sada smo na pragu proleća 2018.godine, ali posao još nije završen.

U samom procesu usagalašavanje teksta nacrta Zakona uočene su brojne manjkavosti i nerazumevanja pozicije nacionalnih zajednica, pre svega u Autonomnoj pokrajini Vojvodini.

Republika Srbija mora donositi afirmativne mere u oblasti unapređenja položaja pripadnika nacionalnih zajednica, ali se čini da Vlada i ministarstvo ne poseduju dovoljno kapaciteta za pozitivne iskorake.
Srbija je u procesu pregovaranja sa Evrospkom unijom, a poglavlje 23. koje reguliše i osnovna prava jedno je od najbitnijih u pregovorima. Akcioni plan za ostvarivanje prava nacionalnih manjina Vlada Republike Srbije je usvojila pre tačno dve godine.

Najbitnije je pitanje koliko je stavki iz Akcionaog plana sprovedeno, a koliko nije?

LSV očekuje da Vlada i Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave ulože mnogo više napora u procesu rešavanja otvorenih pitanja nacionalnih zajednica, kako normativnih, tako i onih u svakodnevnom životu.

Potpredsednik
Izvršnog odbora Glavnog odbora
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Aleksandar MartonSaopštenja | Nedelja, 23. 09. 2018. | Komentara: 0

Opozicija da se okane parola, LSV čuva Spens

Liga socijaldemokrata Vojvodine obaveštava građanke i građane Novog Sada da nema razloga za brigu i da Spens, dok je nas, niko neće rušiti.
Saopštenja | Nedelja, 23. 09. 2018. | Komentara: 0

Osuđeni zločinac Šešelj širi mržnju, a država ćuti

Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da je sramotno ćutanje države na provokacije koje svakodnevno izaziva stranka osuđenog ratnog zločinca Vojislava Šešelja.
Saopštenja | Subota, 22. 09. 2018. | Komentara: 0

Neobrani kukuruz gori, nadležni ćute

Liga socijaldemokrata Vojvodine zahteva od nadležnih u opštini Žitište da reaguju i sprovedu zakon kada je u pitanju krađa kukuruza i paljenje biljnih ostataka posle berbeARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook