Zbog lošeg sistema izdavanja državne zemlje budžeti pokrajine i opština višestruko umanjeni

 
 
Izbori u LSV
Saopštenja | Petak, 16. 11. 2018. | Komentara: 0

Zbog lošeg sistema izdavanja državne zemlje budžeti pokrajine i opština višestruko umanjeni

Zbog loše organizacije u budžet pokrajine slilo se samo 38% planiranog novca od zakupa poljoprivrednog zemljišta, Uprava za kapitalna ulaganja i dalje nastavlja sa štetnom politikom pa umesto da ulaže i razvija Vojvodinu, što joj je posao, ona štedi da bi se kasnije pokrajinska vlada hvalila suficitom, a prihod od rudne rente je tek oko 0, 26% budžeta pokrajine, rekao je poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini APV Saša Šućurović, obrazlažući zašto LSV neće podržati devetomesečni Izveštaj o izvršenju budžeta APV.

LSV

Šućurović je upozorio da je u budžetu Vojvodine ove godine 1,5 milijardi manje zbog kašnjenja prilikom donošenja Programa za izdavanje državne zemlje u zakup, kašnjenja licitacije i uopšte lose organizacije  i na pokrajinskom i na opštinskom nivou. On je dodao da zbog ovakve lose organizacije i neodgovornosti trpe i opštinski budžeti po nekim procenam i do dve milijarde dinara.

- Znamo svi da se upravo ta sredstva ulažu u poljoprivredu i vodokanalsku mrežu, tako da će posledice u narednom periodu biti mnogo veće. LSV je i ranije govorila da je to posledica lošeg zakona o poljoprivredi, u predhodnom saziu, pa i na predhodnim sednicama smo govorili o tome i to je podatak koji nam daje zadatak da ponovo tu temu stavimo na dnevni red ove skupštine. Ali ajde da uđemo u analizu zašto ne dolazi do tog, zašto je slaba naplata od izdavanja poljoprivrednog zemljišta. Kada je bilo usvajanje šestomesečnog izveštaja tada sam rekao da planovi kasne, program izdavanja poljoprivrednog zemljišta kasni, samim tim licitacije kasne. A nema  ni drugih krugova licitacije.

Šućurović je rekao da Liga socijaldemokrata Vojvodine predlaže da se donesu odluke da se ta zemljišta izdaju na tri godine i da bi samim tim i naplata bila puno bolja. On je dodao da zna da ovo nije u nadležnosti APV, ali  da je to njen suštinski interes, jer se na taj način puni i pokrajinski i budžet lokalnih samouprava. On je dodao da treba da se deluje na ministarstvo, da se izvrši pritisak i da se na taj način u okviru zakonskih normi i propisa deluju na lokalne samouprave da se programi na vreme usvoje, a samim tim i licitacije.

- Kada sam bio na čelu opštine Novi Bečej, kasnili smo samo nedelju dana pa sam dobio prijavu. Zašto sada nema prijava, ako opštine nisu usvojile programe i nema licitacija? Sada ste na svim nivoima vlasti i mislim da jednostavno možemo da dođemo do rešenja i boljeg izdavanja poljoprivrednog zemljišta.

Šućurović je takođe rekao da energetski sporazum pravi štetu Vojvodini i građanima Vojvodine zbog najmanje rudne rente na teritoriji Evrope i  dodao da ne možemo mi kao građani Vojvodine da očekujemo da će se protiv toga buniti neko iz Leskovca ili Pirota, da treba inicijativa da krene iz pokrajinske skupštine.

Poslanička grupa Lige socijaldemokrata Vojvodine zamera i to što se štedi na ulaganjima u Vojvodinu pa su kapitalna ulaganja planirana na 19,8 milijardi, a ostvarenje je za devet meseci samo osam milijardi ili negde oko 40 odsto. Misija Uprave za kapitalna ulaganja je da ulaže, radi i razvija Vojvodinu, a ne da štedi novac i da pravi suficit u pokrajinskom budžetu u marketinške svrhe. Zbog svega toga LSV nije u Skupštini APV glasala za Izveštaj o izvršenju budžeta i očekuje da će se njeni predlozi usvojiti i realizovati u interesu stanovnika Vojvodine.

Sekretarijat za informisanje
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Saopštenja | Nedelja, 16. 12. 2018. | Komentara: 0

Vlast se hvali pravima nacionalnih zajednica, a u praksi brojni problemi

Liga socijaldemokrata Vojvodine poziva Vladu Republike Srbije i njeno ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu da mnogo više pažnje posvete rešavanju nagomilanih problema pripadnika nacionalnih zajednica.
Saopštenja | Subota, 15. 12. 2018. | Komentara: 0

Zrenjaninska vlast zaboravila da u decembru pada sneg

Liga socijaldemokrata Vojvodine pita lokalne vlasti u Zrenjaninu zašto nisu spremno ušle ni u ovu zimu?
Saopštenja | Subota, 15. 12. 2018. | Komentara: 0

Srbija za sedam godina izgubila grad veličine Novog Sada, Zrenjanina i Vršca zajedno

Liga socijaldemokrata Vojvodine već dugo upozorava na katastrofalne podatke koji govore o depopulaciji naše zemlje. Poslednji podaci  Republičkog zavoda za statistiku kažu da će u Republici Srbiji na kraju 2018. godine živeti svega 7 miliona ljudi.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook