Srpska akademija nauka i umetnosti ženama - više sreće u sledećem izvlačenju

 
 
Izbori u LSV
Saopštenja | Ponedeljak, 08. 11. 2021. | Komentara: 0

Srpska akademija nauka i umetnosti ženama - više sreće u sledećem izvlačenju

Novi Sad, 08. novembar 2021 - Liga socijaldemokrata Vojvodine skreće pažnju javnosti da je Srpska akademija nauka i umetnosti (SANU) izabrala 12 redovnih i 13 dopisnih članova i među njima nema nijedne žene.

LSV

Postavlja se pitanje kakvo je to društvo u kome žena nema mogućnost da se nađe u SANU.

Društvo ne omogućava ravnopravan tretman žena u društvu, nauci ili politici, jer se sve više okreće konzervativnom patrijarhalnom modelu, koji jasno deli uloge na muške i ženske, koji smešta ženu u kuću, namećući joj toliko veliki broj obaveza, da ona čak i da hoće ne uspeva da se izbori za svoje mesto u tim segmentima društvenog delovanja.

Kakva god da je SANU, ipak je jedna od prestižnih i značajnih institucija našeg društva.

Šta li bi sad rekle Roza Luksemburg, Klara Cetkin, Marija Bursać i sve žene koje su verovale da je pravedno i normalno da žene i muškarci imaju jednake mogućnosti izbora i prava?

Posle jednog istorijskog perioda, u kome se krenulo ka takvom ravnopravnom položaju žene u društvu, na velika vrata se vraćaju retrogradne vrednosti, koje ga urušavaju u mnogim segmentima kao što su obrazovanje, kultura, odnos prema istorijskom revizionizmu, sekularnost države.

Taj hod u nazad, koji pogrešno nazivaju povratkom tradicionalnim vrednostima, ruši mnoge civilizacijske tekovine, a rušenje ideje o jednakosti i podele obaveza u porodici, prve su pale na tom putu.

Desničarenje, podrška države ekstremnim tradicionalistima, zatvaranje očiju pred urušavanjem svih civilizacijskih vrednosti dostignutih tokom istorije, stvorili su atmosferu u kojoj žena može da se bavi naukom, politikom, umetnošću tek kada pozavršava sve obaveze u kući, dok isto pravilo ne važi za muškarce.

Takva pravila nisu dobra ni za koga.

Možemo mi i drugačije, možemo bolje, možemo civilizovanije, sve možemo ako hoćemo.

Samo, da li hoćemo? Liga socijaldemokrata Vojvodine hoće.

Put od hiljadu milja započinje se prvim korakom. Šta će biti vaš prvi korak u promeni ovakvog nepravednog sistema?


Nevena Subotić
Članica Glavnog odbora 
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Izjave | Nedelja, 28. 11. 2021. | Komentara: 0

Čanak: Ratko Mladić je naftna mrlja na obrazu Srbije

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak izjavio je da će srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik pobeći u Moskvu, jer je to „sigurna kuća za korumpirane političare“. Čanak je rekao da Dodik ima vilu u Beogradu, ali je dodao da on na kraju ipak neće pobeći u Beograd, već u Moskvu. 
Izjave | Subota, 27. 11. 2021. | Komentara: 0

Da se u Skupštini Srbije čuje glas Vojvodine i manjina

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak izjavio je da su ratni zločinci Radovan Karadžić i Ratko Mladić odvratni izdajnici sopstvenog naroda. On je gostujući na N1 Sarajevo istakao da su oni odgovorni za masovne zločine, a potom su se skrivali kao miševi. 

Izjave | Petak, 26. 11. 2021. | Komentara: 0

BiH će sigurno opstati kao država

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak otvorio je obnovljenu spomen kosturnicu u gradu Busovača, u Bosni i Hercegovini. Svečano otvaranje upriličeno je juče, povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine, a čanak je na svečanosti bio specijalni gost lokalnog udruženja antifašista.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook