Amandman LSV protiv diskriminacije nacionalnih manjina

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Subota, 09. 06. 2018. | Komentara: 0

Amandman LSV protiv diskriminacije nacionalnih manjina

Novi Sad, 09. jun 2018 - Narodni poslanici Lige socijaldemokrata Vojvodine podneli su Skupštini Srbije amandman na Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina.

LSV

Amandman se odnosi na član 10. ovoga Zakona, koji predviđa da narodni poslanik, koji je pripadnik nacionalne manjine čiji broj u ukupnom stanovništvu Republike Srbije dostiže dva posto, ima pravo da se na sednicama Narodne skupštine obraća na svom maternjem jeziku.

Nedopustivo je da zakonodavac na ovaj način diskriminiše pripadnike nacionalnih manjina i ograničava njihova prava.

Zakonodavac je na ovaj način onemogućio Slovake, Hrvate, Rusine, Rome, Bugare, Rumune, Vlahe ili Makedonce da se Narodnoj skupštini obrate na svom maternjem jeziku.

Predlog poslanika LSV proširuje pravo na obraćanje narodnih poslanika na svom maternjem jeziku na sve one koji pripadaju nacionalnoj manjini koja ima formiran Nacionalni savet.

Na taj način bi se u potpunosti afirmisale i manje brojne nacionalne manjine, a ne samo one koje imaju većeg udela u ukupnom stanovništvu Republike Srbije.

Liga socijaldemokrata Vojvodine očekuje podršku ovom predlogu na sednici Narodne skupštine koja počinje sledeće nedelje.

Narodna poslanica
Lige socijaldemokrata Vojvodine 
Olena Papuga



Događaji | Utorak, 10. 12. 2013. | Komentara: 0

Kada će Republika obezbediti novac za održavanje puteva u APV

NOVI SAD – Narodna poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine Olena Papuga upitala je danas predsednika Vlade Republike Srbije Ivicu Dačića kada će republički organi ispuniti svoju obavezu i obezbediti neophodna finansijska sredstva za upravljanje i održavanje puteva drugog reda na teritoriji AP Vojvodine.
Izjave | Ponedeljak, 09. 12. 2013. | Komentara: 0

Jakovljev: Jasno definisati finansiranje javnih servisa

BEOGRAD – Predsednik Odbora Skupštine AP Vojvodine za informisanje Dušan Jakovljev istakao je danas da u zakonu o javnim servisima treba jasno definisati da će se javni servisi finansirati iz budžeta u prelaznom periodu od dve godine i dodao da u roku od te dve godine treba raditi na povećanju svesti gradjana o potrebi plaćanja pretplate.

Izjave | Ponedeljak, 09. 12. 2013. | Komentara: 0

Država opet zakida Vojvodinu i poljoprivrednike

BEOGRAD – Odnos poslanika Lige socijaldemokrata Vojvodine prema predlogu republičkog budžeta za narednu godinu biće zasnovan na tome da li će biti prihvaćeni amandmani koji dolaze iz vojvođanske skupštine i da li će se konačno ispoštovati sedam posto i prebaciti sredstva u Pokrajinu za nadležnosti koje su propisane Ustavom, istakao je danas poslanik LSV Đorđe Stojšić u Narodnoj skupštini.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook