Amandman LSV protiv diskriminacije nacionalnih manjina

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Subota, 09. 06. 2018. | Komentara: 0

Amandman LSV protiv diskriminacije nacionalnih manjina

Novi Sad, 09. jun 2018 - Narodni poslanici Lige socijaldemokrata Vojvodine podneli su Skupštini Srbije amandman na Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina.

LSV

Amandman se odnosi na član 10. ovoga Zakona, koji predviđa da narodni poslanik, koji je pripadnik nacionalne manjine čiji broj u ukupnom stanovništvu Republike Srbije dostiže dva posto, ima pravo da se na sednicama Narodne skupštine obraća na svom maternjem jeziku.

Nedopustivo je da zakonodavac na ovaj način diskriminiše pripadnike nacionalnih manjina i ograničava njihova prava.

Zakonodavac je na ovaj način onemogućio Slovake, Hrvate, Rusine, Rome, Bugare, Rumune, Vlahe ili Makedonce da se Narodnoj skupštini obrate na svom maternjem jeziku.

Predlog poslanika LSV proširuje pravo na obraćanje narodnih poslanika na svom maternjem jeziku na sve one koji pripadaju nacionalnoj manjini koja ima formiran Nacionalni savet.

Na taj način bi se u potpunosti afirmisale i manje brojne nacionalne manjine, a ne samo one koje imaju većeg udela u ukupnom stanovništvu Republike Srbije.

Liga socijaldemokrata Vojvodine očekuje podršku ovom predlogu na sednici Narodne skupštine koja počinje sledeće nedelje.

Narodna poslanica
Lige socijaldemokrata Vojvodine 
Olena Papuga



Odbori LSV | Subota, 16. 11. 2013. | Komentara: 0

DS izbacio Ligu iz koalicije u Irigu

IRIG – Demokratska stranka je u četvrtak uveče na sednici Skupštine opštine Irig razvlastila Ligu socijaldemokrata Vojvodine, a odbornica LSV u iriškoj Skupštini Marija Radojčić za Dnevnik tvrdi da je gradonačelnik Vladimir Petrović organizovao nelegitimnu sednicu SO i doveo Irig u situaciju da se uvede prinudna uprava.
Događaji | Petak, 15. 11. 2013. | Komentara: 0

LSV za promenu svih izbornih zakona

BEOGRAD – Liga socijaldemokrata Vojvodine pokreće inicijativu za promenu izbornih zakona na svim nivoima jer aktuelno izborno zakonodavstvo ne odlikava na najbolji i najpravedniji način političke odnose u našem društvu, bilo da je reč o lokalnom, pokrajinskom ili republičkom nivou, a istovremeno se zalaže i za direktan izbor gradonačelnika, istakao je danas zamenik predsednika LSV Bojan Kostreš.
Odbori LSV | Petak, 15. 11. 2013. | Komentara: 0

Opštinski odbor DS u Irigu izbacio LSV iz vlasti

IRIG, 15. novembar - Predsednik Opštinskog odbora Demokratske stranke i predsednik opštine Vladimir Petrović sinoć je svesno prekršio zakon, organizovao nelegitimnu sednicu skupštine opštine i doveo Irig u situaciju da se uvede prinudna uprava. Sve to je učinio, uprkos upozorenjima da krši zakon i činjenici da je redovna sednica mogla biti organizovana do 23. novembra.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook