Autonomija univerziteta neprikosnovena vrednost

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Petak, 10. 04. 2015. | Komentara: 0

Autonomija univerziteta neprikosnovena vrednost

NOVI SAD – Članica Predsedništva LSV-a Maja Sedlarević ocenila je u izjavi za NS Reporter da autonomija univerziteta jeste i mora biti neprikosnovena vrednost i obaveza.

LSV

– Mešanje politike i univerziteta nije dobro niti poželjno. Duboko sam uverena da biste mogli naći još niz primera mešanja politike u rad univerziteta, naročito desničarskih organizacija. Važnije je, međutim, napraviti jasnu distinkciju toga šta jeste, a šta nije mešanje politike. Jedno su tribine i polemike koje mogu biti čak i poželjne na univerzitetu. To je šansa da se s mladim, obrazovanim ljudima razgovara i da se odgovara na njihova pitanja, a među njima nisu samo simpatizeri neke stranke. Na kraju krajeva, i studentski protesti protiv Miloševića krenuli su s fakulteta, od samih studenata. I sama sam bila vrlo aktivna učesnica studentskog protesta 1996/97. godine. Ali, to su bile stotine i hiljade studenata koji su se organizovali, razgovarali, debatovali, na različite načine iskazivali svoje stavove, neslaganje i pobunu – istakla je Sedlarevićeva. 

Ona kaže i da se mora napraviti jasna distinkcija između različitih aktivnosti i aktera.

– Ne bih ovo što sam navela nikad poredila sa slučajem kada neko sebi da za pravo da u ime svih studenata, ili većine njih, govori na nekom mitingu. Kada neki student ili profesor, nebitno, bilo je raznih slučajeva, dozvoli sebi da bude instrumentalizovan u dnevnopolitičko-mitingaške svrhe. Ono što sa sigurnošću mogu reći, to je da LSV, iako ima jake stranačke organizacije mladih, poput Omladine LSV-a, veoma vodi računa o tome da se mladim ljudima i studentskoj populaciji obraća primereno i ne ugrožavajući autonomiju univerziteta ni na koji način – zaključila je Sedlarevićeva.

(BILSV, 10. 04. 2015)



Saopštenja | Petak, 14. 06. 2024. | Komentara: 0

Konkretne reakcije i kazne za nasilje nad prosvetnim radnicima odmah, jer već je kasno

Oštro osuđujemo još dva nova u nizu napada na prosvetne radnike koji su se juče desili u beogradskoj osnovnoj školi i po povratku učenika sa rekreativne nastave. Ovoga puta to nije bio napad učenika, nego napad roditelja, koji na ovaj način daju učenicima za pravo da i oni nastave svoje napade.
Iz medija | Petak, 14. 06. 2024. | Komentara: 0

Olenik: Njima je jedini zakon Aleksandar Vučić

Advokat i član Predsedništva Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Aleksandar Olenik, govoreći o novom šefu Bezbednosno-informativne agencije (BIA) Vladimiru Orliću i bivšem šefu BIA Aleksandru Vulinu, kaže da nisu bitne personalne karakteristike, već da je bitno da oni koji su na čelu bespogovorno slušaju i prate naređenja. Njima su jedini Ustav, zakon i naredba – Aleksandar Vučić, dodaje on.
Izjave | Četvrtak, 13. 06. 2024. | Komentara: 0

Podrška studentima koji brane slobodu i dostojanstvo svoje kuće

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Bojan Kostreš podržao je studente koji su juče blokrali zgradu Rektorata Novosadskog univerziteta s ciljem da onemoguće održavanje, kako su naveli, protivpravno organizovanih izbora za Studentski parlament Filozofskog fakulteta.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook