Bogaroški: Najviše novca za vodoprivredu

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Sreda, 24. 12. 2014. | Komentara: 0

Bogaroški: Najviše novca za vodoprivredu

NOVI SAD - Obrazlažući nekoliko predloga pokrajinskih skupštinskih odluka iz oblasti poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar Branislav Bogaroški je istakao da je od izuzetnog značaja činjenica da je Statutom AP Vojvodine predviđeno da sva programska dokumenta sada donosi Skupština Vojvodine.

bograoski

Kako je istakao, to će značiti korak unapred u funkcionisanju Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, koji je i do sada radio po godišnjim programima, ali je dodao da su na ovaj način u prilici da predstave poslanicima svoje programe i mere koje će sprovoditi u narednoj godini.

Biće novca za kanalsku mređu, vodovode, kanalizaciju

Pokrajinski sekretar Bogaroški je istakao da će od sedam milijardi dinara, koliko je planirano za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo u sledećoj godini, blizu četiri milijarde biti uloženo u vodoprivredu, što je nastavak višegodišnje prakse.

- Mi smo u 2010. godini imali negde oko 300.000 hektara koji su bili ugroženi podzemnim vodama. Sada, u 2014, kad smo se suočili sa velikim brojem kišnih dana, sa velikom količinom padavina u zadnjih nekoliko decenija, mi smo imali samo 20.000 hektara koji su bili ugroženi podzemnim vodama. To je sve rezultat napora i ulaganja koji smo imali u zadnjih pet ili šest godina i tendencija sekretarijata je da i dalje nastavi u tom pravcu - naglasio je Bogaroški.On je dodao i da je najznačajniji iznos od 590 miliona dinara za sufinansiranje sa opštinama na uređenju kanalske mreže.

Prema njegovim rečima, u izgradnju i rekonstrukciju vodovoda širom Vojvodine će biti uloženo oko 200 miliona dinara, a 143 miliona za projekte izgradnje i rekonstrukcije fekalne kanalizacije. Najveći deo sredstava - dve milijarde i 476 miliona dinara je opredeljeno za JVP „Vode Vojvodine".

Praćenje bolesti i štetočina

Kao posebno važne programe koje će finansirati sekretarijat za poljoprivredu, Bogaroški je istakao ulaganje od 150 miliona u nauku, odnosno 80 miliona dinara namenjenih za sistemsko praćenje bolesti i štetočina, prevenciju kontaminacije poljoprivrednog zemljišta i vode u meliorativnim kanalima.

- Ovo je jedan od najboljih projekata koji postoji u zadnjih nekoliko godina u pokrajinskom sekretarijatu. Mi na dnevnom nivou informišemo poljoprivredna gazdinstva o svim bolestima i štetočinama koje bi mogle da im predstavljaju problem u narednom periodu i dajemo im jasne instrukcije kada da krenu sa merama zaštite. Na taj način godišnje uštedimo poljoprivrednim gazdinstvima ogromne sume novca po osnovu manjeg utroška hemijskih sredstava za zaštitu, a s druge strane vodimo raćuna o zaštiti životne okoline i bezbedosti hrane - naglasio je sekretar.

Podrška za mini mlekare i mesare

Napomenuo je i da će 248 miliona biti izdvojeno za registrovana poljoprivredna gazdinstva, kao i za podršku u opremanju mini mlekara i minimesara.

- Smisao svih ovih mera jeste da registrovanim pojljoprivrednim gazdinstvima omogućimo da onu dodatu vrednost, koja se dodaje na primarnu poljoprivrednu proizvodnju, ostavimo u samim ruralnim sredinama. Govorimo o 50-60 mini proizvodnih kapaciteta, samo u oblasti voća i povrća, zatim 10 mini mlekara, a planiramo i oko pet mini mesara da bi mogli da isfinansiramo u 2015. godini i da na taj način jedan solidan broj ruralnih sredina obezbedimo sa preradnim kapacitetima, koji će i povećati nivo zapošljavanja, a s druge strane ostaviti onu ekstra zaradu u poljoprivredu u samom selu - zaključio je Branislav Bogaroški i dodao da će u 2015. godini biti više ulaganja u stočarstvo jer je ono na najnižim granama u poslednjih nekoliko godina.

Kada su u pitanju šume, za pošumljavanje 550 hektara je namenjeno 77 miliona dinara,

(BILSV, 23.12.2014)



Saopštenja | Petak, 10. 05. 2024. | Komentara: 0

Napad na profesora škole u Bačkoj Palanci posledica ćutanja države

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva Vladu Republike Srbije da pod hitno donese propise i mere koje će garantovati bezbednost prosvetnim radnicima.
Odbori LSV | Petak, 10. 05. 2024. | Komentara: 0

Koalicija Udruženi za slobodan Novi Sad predala listu

Simbolično, u danu u kom se podsećamo na vrednosti mira, solidarnosti i saradnje – na Dan pobede nad fašizmom, koalicija „Udruženi za slobodan Novi Sad“ predala je listu za učešće na lokalnim izborima u Novom Sadu 2. juna. 
Odbori LSV | Utorak, 07. 05. 2024. | Komentara: 0

Udruženi za slobodan Novi Sad

Ostavili smo različitosti po strani i pronašli zajedničke interese ključne za naš Novi Sad. Ujedinili smo se u široku koaliciju „Udruženi za slobodan Novi Sad“ kako bismo postigli ono najvažnije – promenu nezapamćeno štetne vlasti u našem gradu.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook