Čanak: Idem u Srebrenicu da se poklonim nevinim žrtvama

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Petak, 10. 07. 2015. | Komentara: 0

Čanak: Idem u Srebrenicu da se poklonim nevinim žrtvama

NOVI SAD - Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine i šef poslaničke grupe Lige u Skupštini Srbije Nenad Čanak kazao je danas da je LSV uvek imala predstavnike na obeležavanju godišnjice masakra u Srebrenici, te da će on ove godine prisustvovati komemoraciji u Potočarima, da bi se poklonio nevinim žrtvama koje su platile najskuplju cenu ludila 90-ih.

LSV

Nejasni dvostruki aršini državnog vrha

Čanak je gostujući u emisiji "Politbiro" Radio-televizije Vojvodine rekao da ne zna gde će biti premijer Srbije Aleksandar Vučić, ali je dodao da je njegov odlazak u Srebrenicu važan korak napred u odnosima Srbije i regiona zato što prema Vučiću i Tomislavu Nikoliću i Ivici Dačiću i ostalima koji su imali zapaženu ulogu devedesetih vlada veliko nepoverenje u regionu. 

- Prema nekima s pravom, prema nekima ne. Svako ima pravo da se promeni i u tom smislu to je u redu. Niko nema pravo da očekuje da se ono što je radio ili radi ne primeti ili da se prema tome nema određen odnos. Mislim da je to jako važno. Gde će on biti ja to ne znam, on je u državnom protokolu, a ja ću tamo biti samo građanin koji hoće da oda poštu žrtvama - kazao je lider LSV odgovarajući na pitanje da li će biti sa Vučićem u Srebrenici.

Lider LSV istakao je, međutim, da ne razume dvostruke aršine u državnom vrhu Srbije, jer, kako je naveo, s jedne strane određene poteze premijera Vučića čovek ne može da ne pozdravi jer su u skladu sa svim za šta se LSV zalaže 25 godina, dok se, s druge strane, Nikolić master Tomislav nije promenio ni malo.

Nikolićevo pismo kraljici čisto političko šibicarenje

- Ne treba zaboraviti da je on (Nikolić) proglašen za Šešeljevog četničkog vojvodu na Romaniji još za vreme ratova 90-ih. Nikad se toga nije odrekao, a onda išao na proslavu pobede nad fašizmom, pa je onda pravio potpuno čudnovate stvari, kao što je upućivanje pisma engleskoj kraljici... - podsetio je Čanak, ocenivši da je to pismo bilo "čisto političko šibicarenje", jer britanska kraljica ne sme da se meša u rad vlade, dodajući da je bio šokiran takvom diplomatskom greškom.

- Već je pravio stvari koje nisu dopustive. Recimo, da u svojoj rođenoj zemlji se pomiče proslava Dana oslobođenja glavnog grada četiri dana zbog predsednika druge države. To je nedopustivo. Ali još da on služi tome da mu pridržava kaput?! Pa nije on garderober, nego je on predsednik države i njegov odnos podaništva prema Putinu je  apsolutno uvredljiv za svakoga ko ima zrno ponosa u ovoj zemlji. Ovo je najobičnije slugeranjsko ponašanje. Ja sam svakojake stvari video od Nikolić master Tomislava, ali ovakvu koještariju, mislim da u analima diplomatije ne postoji - istakao je Nenad Čanak i naglasio da spoljnu politiku države vodi Vlada, a predsednik predstavlja državu, i u tom smislu Nikolić je u ovom slučaju prekoračio svoja ovlašćenja.

Čanak je kazao da dobri odnosi sa okruženjem podrazumevaju i usaglašavanje stavova i o pitanjima vezanim za snabdevanja energentima, do pitanja odnosa prema ruskoj intervencije Ukrajini.
- U Srbiji već dugi niz godina postoji stav da se koketira i sa zapadom i sa istokom, i sa nacionalizmom i sa evropskim i građanskim vrednostima, a nikako da dobijemo tačne odgovore o čemu se tu radi", rekao je on.

Dupli aršini na štetu Vojvođana

Kako je istakao, za 25 godina koliko postoji LSV, u Srbiji se nije mnogo odmaklo ni u pogledu procesa decentralizacije, jer se o toj temi nije razborito razgovaralo, pošto su devedesete prošle u ratovima i užasima, a od 2000-2008. postojala su stalna politička previranja, od euforije posle pobede DOS-a, od atentata na Zorana Đinđića, pa onda preko vladavine Koštunice doktor Vojislava i svih zastranjivanja u to vreme, do 2008. i vlade u kojoj se našla SPS, odsustvo lustracije... 

Čanak je ocenio i da Srbija danas ipak nije Srbija 90-ih, jer se pitanje decentralizacije i autonomije Vojvodine ipak održalo kao pitanje.

- Nije nestalo, kao na primer priča o Kosovu koja je dnevno-politička tema, ali koju niko neće da dira jer niko neće da kaže ono što svi znamo, a to je da je Kosovo nezavisna država međunarodno priznata - rekao je predsednik LSV. On je poručio da je tema to što Srbija ima najmanji bruto nacinalni dohodak u regionu i to da je Vojvodina dospela na nivo nerazvijenog regiona u Srbiji.

- To je uvredljivo. I to nije posledica meteorita ili cunamija, već loše politike. A ako bismo tu politiku krenuli da menjamo, onda bismo morali da sasečemo ono što je istinski problem u Srbiji, a to je nereformisanje policijskih službi i celog koncepta države, jer je glavna ideja ako nešto ne ide onda treba više centralizovati, umesto da shvatimo da je centralizacija do svega ovoga i dovela - zaključio je i napomenuo da taj koncept mora da se menja, a za to su potrebne ustavne promene. Čanak je naveo i da ja nedopustivo da Ustavni sud Srbije ukida nadležnosti AP Vojvodine kao neustavne, a istovremeno ne primećuje da se ne poštuju ustavne odredbe o finansiranju pokrajine.

- To su dupli aršini koji su uvek na štetu građana Vojvodine - istakao je on.

Decentralizacije neće biti bez promene Ustava

Komentarišući dogovor sa Vučićem o otvaranju dispečerskog centra EPS-a u Novom Sadu, Čanak je kazao da to nije nikakav vaninstitucionalni dogovor, već da je s premijerom razgovarao kao šef poslaničke grupe LSV u Narodnoj skupštini koja je u opoziciji. Napomenuo je i da nije u pitanju dogovor, već da mu je premijer izneo svoje planove.

- To nije korak ka decentralizaciji, već pitanje jednog preduzeća, a decentralizacija je ustavna kategorija koja za LSV podrazumeva zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast za Vojvodinu, pravo na imovinu i izvorne prihode garantovane ustavom - naveo je on. Čanak je precizirao i da je premijer rekao da Srbija ne može sama sebi da duguje, što je, kako je rekao istina. Ali, naveo je lider LSV, Vlada Srbije može da ne poštuje Ustav.

- Dakle, on (Vučić) je rekao istinu. Ne može Srbija sebi dugovati. Ali, s druge strane, Vlada može da ne ispoštuje Ustav, a to je ono što sam ja rekao. Dakle, mi smo govorili o dve različite stvari i tu nema kolizije. Pitanje je samo da li će se Ustav ispoštovati u segmentu dugovanja prema Vojvodine ili će se to zaboraviti - naglasio je.

Vučić misli duže da bude na vlasti

Odgovarajući na pitanje kako uspeva da sa Vučićem dogovori ono što nije uspelo sa njegovim prethodnicima i da li premijer ima više razumevanja za potrebe građana Vojvodine, odnosno inicijative koje kreću iz pokrajine, predsednik LSV je rekao da "očigledno Aleksandar Vučić misli duže da ostane na vlasti".

Upitan o mogućoj saradnji sa SNS, Čanak je kazao da bi SPS, SRS, SSJ i JUL bile zabranjene a njihova rukovodstva lustrirana u oktobru 2000. godine da je LSV bila na vlasti, ali da to nije dozvolila DS. 

- Nemojte mene optuživati što radim nešto što je politička realnost. Da su nas pitali, oni ne bi smeli da se bave politikom. Mi smo rekli: Dobro ako niste u 10 godina uspeli ništa da uradite, ajde da produžimo na 20 godina. Opet od DS nismo dobili podršku za produženje roka važenja Zakona o lustraciji. Zakon o lustraciji je prošao, protekao je period u kome može to da se uradi. Pošto je rok protekao, svi akteri na političkoj sceni su sada nedužni. A ako su svi nedužni, ja mogu da imam i ovakva i onakva lična osećanja, ali moja lična osećanja nisu važna kada su u pitanju interesi građana Vojvodine. Za njih, za interese građana Vojvodine, moram da razgovaram sa svima - rekao je Čanak.

On je kazao da od njega ne zavisi kad će biti pokrajinski izbori, ali da je LSV za njih u svakom trenutku spremna.

Ne idem na odmor

Upitan da li će poslušati premijera, pa letovati u Srbiji, predsednik LSV je kazao da on već dugi niz godina ne ide na odmor i da će biti kod kuće. 

Voditeljka je kao preporuku za čitanje u letnjim mesecima izdvojila knjigu "Nema predaje. Moj tridesetogodišnji rat" Hira Onode, koju je sa engleskog na srpski jezik preveo Nenad Čanak.

- Kad sam pročitao tu knjigu, shvatio sam da je važno da se ljudi u našoj zemlji mogu upoznati sa sudbinom Hira Onode. Trideset godina se nije predao kao japanski vojnik i ostao je veran naređenjima koje je dobio od svoje komande. Podsetite se malo šta znači lojalnost svojoj državi, lojalnost svojim ubeđenjima, lojalnost svojoj organizaciji - u ovom slučaju imperijalnoj vojsci Japana, lojalnost svojim kolegama i saborcima... Hajde da se malo setimo šta može da bude razlog da 30 godina čovek ostane u džungli i posle završetka rata - zaključio je predsednik LSV Nenad Čanak. 

(BILSV, 10.07.2015) 




Saopštenja | Sreda, 03. 07. 2024. | Komentara: 0

Ekstremni desničar Arno Gujon krši zakone Srbije a Vlada ga nagrađuje novom funkcijom

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva nadležne organe da preispitaju rad Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, koju je do pre mesec dana vodio francuski ekstremni desničar sa našim pasošem Arno Gujon, i utvrdi njegovu odgovornost.
Izjave | Ponedeljak, 01. 07. 2024. | Komentara: 0

Olenik: Postavljanjem Pahomija za mitropolita crkva uvredila svu decu i vernike

Unapređenjem Pahomija u mitropolita, Srpska pravoslavna crkva pokazala je koje vrednosti podržava, izdala je sve žrtve pedofilije i razočarala svoje vernike, kaže za Nova.rs advokat i član Predsedništva Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Aleksandar Olenik. 
Odbori LSV | Subota, 29. 06. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI: Građani se ne boje naprednjaka i njihovih zabrana

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zahteva odgovornost lokalne vlasti u Kikindi, koja je sinoć zabranila održavanje festivala književnosti „Kikinda Short“, zbog, kako su naveli, „antisrpstva“ onih koji su predviđeni za govornike na festivalu.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook