Čanak: Pastor sedi na četiri stolice

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Utorak, 30. 12. 2014. | Komentara: 0

Čanak: Pastor sedi na četiri stolice

NOVI SAD – Namerno sam plasirao inicijativu za smenu Ištvana Pastora uoči sednice o budžetu, da bismo se jasno uverili u to šta mu je važnije - fotelja ili principi. I ? Odmah je poručio da neće glasati za budžet ako se naš zahtev nađe na dnevnom redu.

LSV

Dakle, njemu je njegova funkcija važnija od dokumenta koji pokazuje šta će i kako će pokrajinska vlada raditi u narednih godinu dana – rekao je u intervjuu za Večernje novosti lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak.

Zašto baš sada tražite Pastorovu smenu?
- Setite se kako je letos poručivao da se mi, koalicioni partneri na pokrajinskom nivou dogovorimo o rekonstrukciji kako hoćemo, samo da se ne dira to što on ima u pokrajinskoj vlasti. Istu tu ljubav prema stilskom nameštaju sa četiri noge je pokazao i podržavanjem republičkog budžeta u kojem nije obezbeđeno sedam odsto novca za Vojvodinu. Kada smo mi tako podržali vladu Mirka Cvetkovića 2009. godine, Pastorov SVM nas je na sva usta napadao. Sada, kada Pastor čuva svoje fotelje, sasvim glatko glasaju za takav budžet iako nisu neophodni za većinu. Eto njegove "principijelnosti".

Pastor kaže da ligaši stalno tuku SVM "ispod pojasa"...
- Nisam primetio udarce ispod pojasa sa naše strane. Primetio sam da je Pastor tri puta u tri meseca izdao koalicione partnere i pride imao niz izjava koje ne priliče predsedniku Skupštine AP Vojvodine. Liga nikada nikome nije ćutala.

Može li to guranje SVM u opoziciju da preseče ionako tanku granu na kojoj sedi skupštinska većina u Vojvodini? 
Najpre, SVM je stranka sa kojom imamo dugogodišnje prijateljske odnose iz najtežih vremena
i ja ne bih brkao Ištvana Pastora i njegove saradnike sa čitavom strankom. Dalje, ne treba previđati detalj da je Pastor u koaliciji na republičkom nivou sa SNS i SPS. Sa njima je na vlasti u Subotici, Novom Sadu i drugim mestima.
Pa ne sečemo mi nikakvu granu, seče je Pastor time što stalno odbija da odredi stranu na kojoj je i stalno pokušava da sedi na četiri stolice. Nikuda mi njih ne guramo, samo ne bismo da pred svaku sednicu razmišljamo da li će i kako će Pastor zo trgovati, da li je deo koalicije ili nije. 

Mogu li međusobni verbalni obračuni u vlasti blokirati pokrajinski parlament? 
- Ovo nije nekakva svađa nas dvojice, nego Pastorov pokušaj da izbegne neprijatna pitanja na koja ne može da ima odgovor ako želi i dalje da bude u svim  porama  vlasti. Napokon što je posle toliko godina izdao koalicione partnere, pet minuta pred početak sednice o rekonstrukciji pokrajinske vlade, ne mogu da procenim šta je još u stanju da učini. 

Svoje koalicione partnere u DS pre nekoliko meseci iznenadili ste izjavom da poštujete to što Vučić drži reč. Mislite li i danas tako?
- Lično, nisam imao prilike da pomislim suprotno.

Da li je moguća koalicija LSV i SNS u Vojvodini?
- Saradnja sa svakom strankom zavisi od cilja koji se zacrta, da li je to nešto što je u skladu sa našim programom i vizijom, ili ne. Na kongresu 2012. godine smo jasno rekli da više nema apriori podrške nikome.

(BILSV, 30.12.2014)



Saopštenja | Subota, 06. 07. 2024. | Komentara: 0

Srbiji je mesto u Evropskoj uniji a ne u Vučićevim mitomanskim bajkama

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zahteva od Vlade i predsednika republike Aleksandra Vučića da Srbija što pre primeni tri nove spoljnopolitičke odluke Saveta EU vezano za Ukrajinu i Severnu Koreju.
Saopštenja | Sreda, 03. 07. 2024. | Komentara: 0

Ekstremni desničar Arno Gujon krši zakone Srbije a Vlada ga nagrađuje novom funkcijom

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva nadležne organe da preispitaju rad Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, koju je do pre mesec dana vodio francuski ekstremni desničar sa našim pasošem Arno Gujon, i utvrdi njegovu odgovornost.
Izjave | Ponedeljak, 01. 07. 2024. | Komentara: 0

Olenik: Postavljanjem Pahomija za mitropolita crkva uvredila svu decu i vernike

Unapređenjem Pahomija u mitropolita, Srpska pravoslavna crkva pokazala je koje vrednosti podržava, izdala je sve žrtve pedofilije i razočarala svoje vernike, kaže za Nova.rs advokat i član Predsedništva Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Aleksandar Olenik. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook