Četvrt veka LSV: Sve što smo govorili se dokazuje

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Subota, 11. 07. 2015. | Komentara: 0

Četvrt veka LSV: Sve što smo govorili se dokazuje

ZRENJANIN - Liga socijaldemokrata Vojvodine je večeras svečanim koktelom u Zrenjaninu obeležila 25 godina rada i postojanja. Predsednik LSV Nenad Čanak je kazao da je prvih 10 godina potrošeno u borbi protiv nacionalno-socijalističkog režima Slobodana Miloševića.

LSV

Govoreći o poslednjih 15 godina, predsednik Lige je istakao da mu je najveće razočarenje od kako postoji LSV bio odnos Demokratske opozicije Srbije prema Vojvodini. Takođe, kako je rekao, verovao je da će se uklanjanjem režima Slobodana Miloševića stvari promeniti, da će doći do lustracije, da će SPS, SRS, SSJ, JUL biti zabranjeni.. Da se svi oni koji su terali ljude u ratove, pogibelji, rasejavali ih, napadali, da se oni nekako uklone sa političke scene lustracijom, zabranom političkog delovanja i slično. 

Liga postoji da bi branila ljudske živote

- Umesto toga, mi smo došli u situaciju da se mi predstavljamo kao ekstremisti, jer to tražimo. Da se poistovećujemo sa fašistima koji su pokušali da demonstriraju centrom Novog Sada, slaveći Himlerov rođendan, pa kad smo im se suprotstvili, onda je to ispao sukob dva ekstremizma. Umesto da se shvati da to nisu nikakvi ekstremizmi, nego je to sukob normalnog i bolesnog. To je sukob nečega što je odnosilo i odnosi ljudske živote i nečega što postoji da bi ih branilo. Liga postoji da bi branila ljudske živote - naglasio je Čanak i dodao da su saborci LSV iz Beograda, sa kojima su se ligaši borili 10 godina protiv Miloševića, od trenutka kada njega više nije bilo, preuzeli njegove instrumente u svoje ruke i nastavili istu politiku, samo preobučenu u druga imena. 

Čanak je naglasio da je prebacivanje dispečerskog centra EPS-a u Novi Sad važna stvar, zbog toga što je prvi put neko pokazao da postoji još jedan grad osim Beograda, ali da to za autonomiju Vojvodine ne znači ništa.

- Autonomija Vojvodine može da postoji samo u uslovima kada je Ustavom definisana, kada su jasno navedene nadležnosti AP Vojvodine, kada jasno piše na koji način se samoupravlja Vojvodinom, kako Vojvođani upravljaju Vojvodinom. Onda to nešto znači. Sve ovo ostalo su aspirini kojima se pokušava smanjiti tempertura koja sasvim logično raste posle 25 godina praznih obećanja, laži i prevara koje su nas dovele do toga da Vojvodina od jednog od najrazvijenijih delova bivše Jugoslavije postane nedovoljno razvijeni region unutar Srbije. A Srbija bude nerazvijena u odnosu na Crnu Goru - istakao je Nenad Čanak. 

Počelo kao borba protiv narodnjaka

Na početku proslave rođendana u dvorištu zrenjaninske Gradske kuće, Predrag Perkić, novi predsednik Gradskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine Zrenjanin istakao je da je Liga pre 25 godina nastala sa željom da ostvari vrednosti civilnog društva, modernizacije Srbije i njene evropske budućnosti na temeljima antinacioanlizma, antitotalitarizma i autonomije Vojvodine. Najavio je zatim lidera LSV Nenada Čanka koji je odmah ukazao da Liga nije nastala iz tako mudrih reči i visokih ideala i istorijskih istina, već da je osnovana kada je nekoliko drugara koji su se odranije znali sa rokenrol svirki odlučilo da se pobuni protiv narodnjaka. 
- Posle smo vremenom shvatili da su ti narodnjaci širi pojam od muzike i daleko širi pojam od svega što smo mi mislili da jesu – rekao je Čanak obraćajući se okupljenima . 

Vojvodina nije ostrvo i nije izolovana od sveta

Nenad Čanak je prethodno odgovarao na novinarska pitanja, i rekao da LSV ništa u svojoj politici neće menjati, a da će sada doći u poziciju da efektuira ono što je svih ovih godina radila.
- Jer sve što smo govorili je počelo da se pokazuje kao istinito i sad je samo potrebno podsetiti da ako smo do sada bili u pravu, ne bi bilo loše da nam se poveruje da ćemo i od sada znati šta radimo - naglasio je i dodao da su najveći izazovi u predstojećem periodu od konflikata i terorizma, zbog toga što Vojvodina nije ostrvo i nije izolovana od sveta, a kao primarni zadatak je naveo očuvanje tolerantnog i istinski širokog panonskog duha koji karakteriše Vojvodinu. 

Naglasio je da je uveren da će izbori koji slede biti prekretnica na kojoj će se dugogodišnja principijelna politika LSV, najzad, i valorizovati kroz broj glasova. Upitan kada će biti pokrajinski i lokalni izbori, Čanak je rekao da on nije čovek koji ima odgovor za to pitanje, te da su adrese predsednici pokrajinske i republičke skupštine.

- Ja znam samo jedno - kad god da budu ti izbori, mi ćemo postavljati upravo ova pitanja: otkuda vam pravo da ubijate život u Vojvodini, otkuda vam pravo da mi svaki dan neko dođe i kaže ovde je super, ti si super, Liga je super, sve je super ali ja se selim. Gde se seli? Na Novi Zeland gde će mu biti možda bolje, u Slovačku gde će mu biti bolje, u Mađarsku gde će mu biti bolje, Australiju... Nigde mu neće biti bolje, ali je ovde nepodnošljivo. I upravo zbog toga je vreme da LSV uzme svoju sudbinu u svoje ruke, da građani Vojvodine uzmu svoju sudbinu u svoje ruke koristeći LSV kao alat koji ih nikada za 25 godina nije izneverio, ni u jednom ratu, ni u jednoj državi - zaključio je Čanak. 
 
(BILSV, 11. 07. 2015)




Saopštenja | Sreda, 03. 07. 2024. | Komentara: 0

Ekstremni desničar Arno Gujon krši zakone Srbije a Vlada ga nagrađuje novom funkcijom

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva nadležne organe da preispitaju rad Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, koju je do pre mesec dana vodio francuski ekstremni desničar sa našim pasošem Arno Gujon, i utvrdi njegovu odgovornost.
Izjave | Ponedeljak, 01. 07. 2024. | Komentara: 0

Olenik: Postavljanjem Pahomija za mitropolita crkva uvredila svu decu i vernike

Unapređenjem Pahomija u mitropolita, Srpska pravoslavna crkva pokazala je koje vrednosti podržava, izdala je sve žrtve pedofilije i razočarala svoje vernike, kaže za Nova.rs advokat i član Predsedništva Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Aleksandar Olenik. 
Odbori LSV | Subota, 29. 06. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI: Građani se ne boje naprednjaka i njihovih zabrana

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zahteva odgovornost lokalne vlasti u Kikindi, koja je sinoć zabranila održavanje festivala književnosti „Kikinda Short“, zbog, kako su naveli, „antisrpstva“ onih koji su predviđeni za govornike na festivalu.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook