Čuvati i unapređivati prava nacionalnih zajednica

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Utorak, 26. 05. 2015. | Komentara: 0

Čuvati i unapređivati prava nacionalnih zajednica

NOVI SAD – Poslanici Lige socijaldemokrata Vojvodine podržali u danas u pokrajinskom parlamentu izveštaj o radu Pedagoškog zavoda Vojvodine za 2014. godinu. Tokom rasprave poslanik LSV Aleksandar Marton ukazao je na veliku važnost postojanja ove institucije u Vojvodini, a pored pohvala na račun Zavoda, on je ukazao i na neke pravce delovanja koje Pedagoški zavod Vojvodine do sada nije dovoljnio pratio.

LSV
 
Delimični uspesi
 
– Čitajući izveštaj o radu, posebnu pažnju privukao mi je deo o inovativnim metodama u multikulturalnim školama u Vojvodini. Poznato je koliko je važno u našoj pokrajini voditi računa o ostvarivanju prava nacionalnih zajednica, ali i proširivanju dostignutog stepena interkulturalnosti. Viševekovna praksa dobrosusedskih odnosa u Vojvodini je mnogo puta u istoriji bila na ispitima, a pokazalo se da je snaga tolerancije uvek bila jača od snage netolerancije – naveo je Marton. Poslanik LSV je ocenio da je Pedagoški zavod Vojvodine ostvario delimične uspehe u cilju jačanja svesti o važnosti obrazovanja na maternjim jezicima. Pohvalio je i novoustanovljene inovativne metode multikulturne škole, zatim projekat razvijanja i negovanja maternjeg i nematernjeg jezika koji traje već deceniju, kao i program „Iz riznice multijezičke Vojvodine“.
 
– Smatram da bi Zavod morao više da se bavi novim mogućnostima koje za cilj imaju poboljšanje stanja u našem obrazovnom sistemu. Zavod mora snažnije naglašavati potrebu o jačanju svesti o važnosti vojvođanskog interkulturalizma – naveo je Marton ukazujući da postojeće aktivnost jesu dobre, ali ne i dovoljne.
 
Odlična praksa
 
Marton je podsetio i da je krajem 2014. godine resorni Odbor za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Skupštine AP Vojvodine usvojio zaključak kojim se ponovo afirmiše izučavanje jezika društvene sredine, te da je ta inicijativa dobila pozitivne odgovore pokrajinskog sekretarijata i republičkog Ministarstva za obrazovanje.
 
– Ova odlična praksa davala je veoma dobre rezultate sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka i kao rezultat je imala bolje upoznavanje sa jezikom i kulturom, te tradicijom komšija kao i rušenja predrasuda i granica među mladim Vojvođanima – rekao je Marton. Podsetio je i da je njeno ukidanje tokom nesretnih devedesetih godina očito urađeno s ciljem da se u Vojvodini stvore nacionalna geta u kojima će svako živeti zasebno na svom ostrvu, bez prevelike komunikacije s komšijama druge etničke pripadnosti.
 
– Danas je vreme da ponovo naglasimo potrebu vraćanja stare dobre prakse. Preporučujem Pedagoškom zavodu Vojvodine da aktivno deluje ka realizaciji ovog cilja i da učinimo sve da jezik društvene sredine bude vraćen u nastavni program kao, naglašavam, obavezan izborni predmet – naveo je poslanik LSV ukazujući da Pedagoški zavod, koji je već pripremio udžbenike za taj predmet, može i mora igrati još važniju ulogu u postizanju ovog cilja.
 
– Cilj nam je, sasvim sam siguran, svima nama u Vojvodini, da se mladi dobro poznaju i uvažavaju i na taj način doprinose razvoju naše autonomne pokrajine koja je, na žalost, poslednjih 26 godina doživela ozbiljan pad – zaključio je Marton.

(BILSV, 26. 05. 2015)



Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.
Odbori LSV | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Vojvođani podržavaju slobodu govora

Pozivamo celokupnu demokratsku javnost da stane u zaštitu Ustavom zagarantovane slobode govora i snažno osudi najgnusnije pretnje upućene univerzitetskom profesoru dr Dinku Gruhonjiću i novinarki Ani Lalić.
Saopštenja | Sreda, 27. 03. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Bajatović lažima o Vojvodini pokušava da sakrije pljačku i slom režimske politike

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva Dušana Bajatovića, najplaćenijeg građanina Srbije, čoveka koji gazi interese države u kojoj živi zarad interesa Ruske Federacije, da prestane sa sejanjem mržnje i zastrašivanjem građana Srbije i Vojvodine.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook