Depolitizacija istorijskih istina je osnova stvaranja trajnog mira

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Petak, 10. 07. 2015. | Komentara: 0

Depolitizacija istorijskih istina je osnova stvaranja trajnog mira

NOVI SAD - Mislim da je obaveza svakog čoveka koji želi da iskaže poštovanje prema svim nevinim žrtvama strašnih ratova devedesetih i, naročito, žrtvama Srebrenice, kao vrhunskog zločina koji je napravljen u tim ratovima, da bude na dvadesetu godišnjicu na tom mestu, izjavio je za Sarajevsku TV1 predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak odgovarajući na pitanje zašto će sutra biti u Srebrenici.

LSV

On je istakao i da nema nikakvu dilemu oko tog zločina. To je genocid i to treba tako i nazvati, dodao je.

Napore treba poštovati

Zamoljen da prokomentariše kalkulacije predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića oko odlaska u Srebrenicu, Čanak je rekao da ne sumnja u iskrenost namere Vučića da uspostavi bolje odnose u regionu. 

- On je, naravno, opterećen mnogim stvarima, od sopstvene prošlosti do današnjice u Srbiji. Ali mislim da njegove napore treba poštovati - istakao je lider LSV.

Upitan da oceni šta lobiranje protiv usvajanja britanske rezolucije o Srebrenici u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija govori o današnjem odnosu u našoj zemlji prema genocidu u Srebrenici, Čanak je rekao da Srbija danas nema koherentnu spoljnu politiku. 

- Ja nisam primetio da su svi glasovi Srbije išli u tom pravcu. Činjenica da je proruska struja u Srbiji, koja je samo jedna od struja, uspela da izlobira kod Rusije veto u Savetu bezbednosti, ne znači da je to i stanovište svih ljudi u Srbiji - naglasio je.

Nesporazumi izazivaju pukotine 

Predsednik LSV je istakao i da je istina osnova svega i, upravo zbog toga, usaglašavanje stavova o tome šta se to desilo, tj. depolitizacija istorijskih istina je osnova stvaranja trajnog mira u regionu, bez čega, kako kaže, nema ni zajedničkog života. 

Odgovarajući na stav voditeljke koja je zaključila da „su predsednik i premijer Srbije neusvajanje britanske rezolucije ocenili kao pobedu“ a zatim i pitanje „ da li je Srbija zaista pobedila“, Čanak je odgovorio:  
  
- Nisam primetio oduševljenje nekakvo oduševljenje kod premijera Vučića, za razliku od predsednika Nikolić master Tomislava koji je to proglasio za ogromnu pobedu. Mislim da je to još jedan dokaz da u Srbiji nije kompletna politika na jednom delu političkog spektra. Mislim da će to, kao što će izazvati nesporazume i podele u regionu, izazvati i pukotine u političkom životu Srbije.

Rusija od Srbije pravi svoj nepotopivi nosač aviona u srcu EU

Odgovarajući na pitanje o tome kako vidi ulogu Rusije u ovom projektu (neusvajanja rezolucije), Čanak je kazao da je jasno da današnja Rusija, u liku Vladimira Putina, želi da od Srbije napravi svoj nepotopivi nosač aviona u srcu EU. 

- I sasvim je jasno da je to osnovna ideja o kojoj se ovde radi. Mislim da je ova priča o navodnoj solidarnosti oko deklaracije ustvari priča o zaduživanju Srbije, u pridobijanju Srbije, barem jednog njenog dela građana na svoju stranu da bi se ostvario ovaj naum - napomenuo je predsednik LSV. 

Na pitanje voditeljke Dnevnika TV1 koliko će se dugo čekati na lidera ili političara koji će srpski narod povesti ka katarzi, Čanak je naglasio da se to vreme ne može meriti ni godinama ni decenijama, jer ne treba zaboraviti da je srpski narod dugi niz godina zalivan otrovima mržnje, netrpeljivosti, nerazumevanja drugih i tome slično. Kako je ocenio, to je vreme koje može biti sutra, a može biti nikada.  - Pitanje je hrabrosti političara u Srbiji - zaključio je lider LSV Nenad Čanak.

(BILSV, 10.07.2015)




Saopštenja | Sreda, 03. 07. 2024. | Komentara: 0

Ekstremni desničar Arno Gujon krši zakone Srbije a Vlada ga nagrađuje novom funkcijom

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva nadležne organe da preispitaju rad Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, koju je do pre mesec dana vodio francuski ekstremni desničar sa našim pasošem Arno Gujon, i utvrdi njegovu odgovornost.
Izjave | Ponedeljak, 01. 07. 2024. | Komentara: 0

Olenik: Postavljanjem Pahomija za mitropolita crkva uvredila svu decu i vernike

Unapređenjem Pahomija u mitropolita, Srpska pravoslavna crkva pokazala je koje vrednosti podržava, izdala je sve žrtve pedofilije i razočarala svoje vernike, kaže za Nova.rs advokat i član Predsedništva Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Aleksandar Olenik. 
Odbori LSV | Subota, 29. 06. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI: Građani se ne boje naprednjaka i njihovih zabrana

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zahteva odgovornost lokalne vlasti u Kikindi, koja je sinoć zabranila održavanje festivala književnosti „Kikinda Short“, zbog, kako su naveli, „antisrpstva“ onih koji su predviđeni za govornike na festivalu.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook